Žaliasis pesto padažas iš dilgėlių ir kiaulpienių

Pernai aš visą pavasarį gaminau tai dilgėlių, tai kiaulpienių pesto – jie tinka su viskuo. Ir su daržovėmis, ir su mėsa, ir su makaronais arba tiesiog užsitepti ant duonos, pamirkyti duoniukus ar skrudintos duonos riekeles. Ir niekaip negalėjau nuspręsti – kuris pesto skanesnis – ar sodrus, tirštas ir tamsiai žalias dilgėlių, ar gardžiai karstelėjęs, gaivus ir lengvas kiaulpienių? O kur dar visi perspėjimai: dilgėlės tirština kraują, valgykite jas su kiaulpienėmis, kurios kraują skystina…

Dilgėlių ir kiaulpienių pesto.<br>Nuotr. iš „Slenyje“.
Dilgėlių ir kiaulpienių pesto.<br>Nuotr. iš „Slenyje“.
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Šidlaitė (slenyje.lt)

Apr 26, 2015, 6:38 PM, atnaujinta May 2, 2023, 5:28 PM

Tai va, išsprendžiau visas problemas, pagaminusi sodrų, gaivų, žalią ir karstelėjusį dilgėlių ir kiaulpienių dažalą, kurį sutirštinau maltomis kanapių sėklomis bei paskaninau sūriu su mėlynuoju pelėsiu.

Ir dabar turiu padažą, kurį galima valgyti su keptomis daržovėmis, makaronais ir net virtomis bulvėmis – juk kanapės -  senovinis bulvių prieskonis. Išėjo toks laukinis-tradicinis-itališkas patiekalas.

 

Žaliasis pesto padažas iš dilgėlių ir kiaulpienių

Reikės:

  • poros didelių saujų jaunų dilgėlių bei kiaulpienių lapų (nuplikius turi likti apie pusė stiklinės);
  • poros šaukštų skrudintų ir sumaltų kanapių sėklų;
  • pusės citrinos sulčių;
  • kelių česnako skiltelių;
  • aliejaus (aš pyliau saulėgrąžų, o jei turite – pilkite kanapių);
  • druskos, pipirų;
  • kelių šaukštų sutrupinto sūrio su mėlynuoju pelėsiu arba tarkuoto kietojo sūrio.

Dilgėles ir kiaulpienes nuplikykite verdančiu vandeniu (vandens šiukštu neišpilkite – ten tiek gėrio liko. Išgerkite kaip arbatą, pilkite į sriubą ar skalaukite plaukus).

Žalumynus, česnakus, citrinos sultis, druską bei pipirus meskite į kombainą ir gerai susmulkinkite, t.y. sutrinkite į košę.

Trindami po truputį supilkite aliejų, sudėkite kanapių sėklas ir baigiant sumeskite sūrį. Viskas. Jei visko iš karto nesuvalgysite, sudėkite į stiklainį ir užpilkite aliejumi, laikysis bent savaitę.

Šaltinis - „Slėnyje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.