Nida Degutienė savo mamą pradžiugino naminiu „Napoleonu“

Artėjant Motinos dienai vis dar nesate apsisprendę kuo pradžiuginsite brangiausią pasaulyje žmogų? Aš sprendimą jau priėmiau – pavaišinsiu savo mamą pačios iškeptu „Napoleono“ tortu. Šis klasikinis kepinys reikalauja šiek tiek laiko ir įgūdžių, tačiau tikrai įveikiamas virtuvėje mėgstantiems sukinėtis šeimininkams ir šeimininkėms.

Šis klasikinis kepinys reikalauja šiek tiek laiko ir įgūdžių, tačiau tikrai įveikiamas virtuvėje mėgstantiems sukinėtis šeimininkams ir šeimininkėms.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Šis klasikinis kepinys reikalauja šiek tiek laiko ir įgūdžių, tačiau tikrai įveikiamas virtuvėje mėgstantiems sukinėtis šeimininkams ir šeimininkėms.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 2, 2015, 9:00 AM, atnaujinta May 2, 2023, 5:29 PM

Ar gali būti geresnė dovana jūsų mamai, nei sentimentalusis klasikinis tortas? Pasiraitokite rankoves ir imkitės darbo – jums tikrai pavyks!

Tortas „Napoleonas“

Tešlos lakštams reikės:

  • 200 g sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 1 kiaušinio
  • 320 g miltų
  • 70 ml vandens
  • 2 šaukštų konjako
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • žiupsnio druskos

Kremui reikės:

  • 3 kiaušinių trynių
  • 500 ml 3 proc.riebumo pieno
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1/2 stiklinės miltų
  • 100 g sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 1 šaukštelio vanilės pastos (arba vanilės esencijos)
  • 1 šaukšto konjako (nebūtina, ypač jei prie stalo sės vaikai)

Spanguolių pertepimui reikės:

  • saujos šviežių arba šaldytų spanguolių, sutrintų su 2-3 šaukštais cukraus arba rūgščios spanguolių uogienės.

Pirmiausia užminkykite tešlą lakštams. Dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vandenį, konjaką, citrinos sultis ir žiupsnį druskos, viską išplakite. Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais, apvoliokite juos miltuose. Suberkite miltus į elektrinio smulkintuvo indą, sudėkite miltuose apvoliotus sviesto gabalėlius, ir pulsuojančiais judesiais kapokite, kol masė virs trupiniais. Supilkite kiaušinio plakinį ir užminkykite kietą tešlą. Iš tešlos suformuokite rutulį, jį susukite į maistinę plėvelę, ir padėkite valandai į šaldytuvą, kad gerai atšaltų.

Kol tešla šąla, pasigaminkite kremą tortui. Trynius išplakite kartu su cukrumi, vanile, puse stiklinės pieno ir konjaku (jei vartojate).  Į plakinį suberkite miltus, ir gerai išsukite. Puode užkaiskite pieną. Kai jis beveik užvirs, sumažinkite ugnį ir nuolat maišydami po truputį pilkite į jį paruoštą trynių masę. Kremo masę kaitinkite ant nedidelės ugnies nuolat maišydami, kol kremas pradės tirštėti. Tik neužvirinkite kremo, anraip gali gautis kiaušinienė. Pabaigoje, kai kremas sutirštės tiek, kad laikysis ant šaukšto nugarėlės,  suberkite kubeliais pjaustytą sviestą, ir gerai išmaišykite. Puodą su kremu uždenkite ir palikite ataušti.

Įkaitinkite orkaitę iki 220C.

Atšalusią tešlą padalinkite į 10 vienodų dalių. Kiekvieną tešlos dalį labai plonai iškočiokite ant darbastalio, pabarstyto miltais. Ant tešlos uždėję nedidelę lėkštę, apipjaukite apvalios formos torto lakštą. Jį perkelkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Tešlą subadykite šakute, kad ji kepdama  nesipūstų. Nupjautus tešlos gabalėlius atidėkite į šalį. Skardą su lakštu pašaukite į orkaitę ir kepkite 5 minutes, kol jis gražiai paruduos, taps traškus ir iškepęs.

Kol pirmasis lakštas kepa, pasiruoškite sekantį, ir taip iškepkite visus likusius lakštus. Tešlos nuopjovas sumaigykite ir dar kartą iškočiokite (forma visai nesvarbi), tada lygiai taip kaip tešlos lakštus, iškepkite orkaitėje, tačiau apskrudinkite labiau, nei pačius lakštus (gausis gražesni – tamsesni – trupiniai). Išėmę paskutinį trupiniams skirtą lakštą atvėsinkite ir sutrinkite į miltus.

Formuokite tortą: atidėkite į šąlį apie 6-8 šaukštus kremo- jo prireiks torto viršui ir šonams. Kiekvieną  lakštą pertepkite kelias šaukštais  kremo, du torto sluoksnius (pvz., ketvirtą ir septintą) sutepkite spanguolių džemu.  Pabaigoje kremu patepkite torto viršų ir šonus. Pabaigoje apibarstykite tešlos trupiniais ir statykite į šaldytuvą. Laikykite pernakt, kad torto lakštai prisigertų kremu ir suminkštėtų.

Patiekdami galite papuošti šviežiomis braškėmis ir cukraus pudra.

Šaltinis – nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.