Keptas vištienos ir kepenėlių paštetas tiks ne tik pusryčiams

Kai ketinu ruošti vėlyvus pusryčius didesniam būriui žmonių, be kitų patiekalų, dažniausiai renkuosi keptą paštetą. Tai mūsų kaimynų lenkų mėgstamas tradicinis valgis. Nėra šeimos, kuri neturėtų savo kepto pašteto recepto, ir kiekvienas mano ragautas buvo vis kitoks, unikalus.

Keptas paštetas – mūsų kaimynų lenkų mėgstamas tradicinis valgis.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Keptas paštetas – mūsų kaimynų lenkų mėgstamas tradicinis valgis.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

May 16, 2015, 9:46 AM, atnaujinta May 25, 2022, 11:13 AM

Dažniausiai lenkai paštetą kepa su jautiena, kiauliena ir paskanina kepenėlėmis. Kadangi man patinka liesesni patiekalai, mano mėgstamiausias paštetas – iš vištienos.

Šis paštetas valgomas šaltas, o patiekiamas su krienais ir daržovių salotomis. Paštetas nuostabiai tinka ne vien stipresniems pusryčiams – jis puikiausiai tiks sumuštiniui į darbą ar į mokyklą. Uždengtas šaldytuve gali pastovėti mažiausiai savaitę, be to, keptą paštetą galima užšaldyti.

Keptas vištienos paštetas

Reikės:

• 2 naminės vištos ketvirčių ir 1 krūtinėlės (apie 1,5 kg);

• 4 morkų;

• 2 didelių svogūnų;

• 1 poro;

• 1 petražolės šaknies;

• 4 kvapiųjų pipirų;

• 8 juodųjų pipirų;

• 3 laurų lapų;

• 500 g žąsų arba vištų kepenėlių;

• pieno;

• 1 šaukšto alyvuogių aliejaus (be to, dar šiek tiek reikės formai patepti);

• 2 šaukštų sviesto;

• 1 padžiūvusios baltos bandelės;

• 3–4 česnako skiltelių;

• 4 kiaušinių;

• druskos;

• pipirų;

• muskatų;

• 1 šaukšto mairūnų;

• 1 šaukšto džiūvėsėlių.

Kaip gaminti

Į didelį puodą sudėkite nuplautą vištieną, morkas, porą, petražolės šaknį ir vieną svogūną, suberkite juoduosius ir kvapiuosius pipirus bei laurų lapus. Užpilkite verdančiu vandeniu ir užkaiskite uždengę. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą ir ant mažos ugnies virkite apie 2,5 valandos, kol vištiena tiesiog kris nuo kaulo.

Išvirtą vištieną ir daržoves išimkite iš puodo, sultinį perkoškite per sietelį, palikite atvėsti. Kai vištiena pravės, nuimkite mėsą nuo kaulų (kol mėsa šilta, ji lengvai nusiima nuo kaulų, todėl nepalikite to darbo kitai dienai).

Kepenėles nuplaukite, didesnes supjaustykite mažesniais gabalėliais ir pamerkite į dubenėlį pieno mažiausiai valandai.

Likusį svogūną supjaustykite plunksnelėmis ir apkepinkite aliejuje. Kai svogūnai suminkštės, įdėkite sviesto ir sudėkite nusausintas kepenėles. Kepinkite, kol šios pakeis spalvą, patamsės. Jei masė pernelyg sausa, įpilkite šlakelį sultinio, likusio išvirus vištienai. Paruoštą keptų kepenėlių masę palikite atvėsti.

Bandelę užpilkite samteliu sultinio ir palikite, kol sultinys į ją visiškai susigers.

Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. Pailgą kepimo formelę (30 cm) ištepkite aliejumi ir pabarstykite dugną ir kraštus džiūvėsiais.

Virtą vištieną kartu su kepenėlių mase, česnakais ir išmirkusia bandele (nenusunkite sultinio, tegul bandelė būna šlapia!) sumalkite 3 kartus mėsmale arba iki vientisos masės sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Į masę įmaišykite kiaušinių trynius, pasūdykite, gausiai pabarstykite maltais juodaisiais pipirais, tarkuotais muskatais, mairūnais. Taip pat įmaišykite apie 3/4 stiklinės vištienos sultinio, kad paštetas nebūtų sausas.

Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Juos atsargiai įmaišykite į paruoštą masę. Tada viską supilkite į kepimo formą, užpildydami apie 2/3 jos tūrio, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 50 minučių. Išėmę iš orkaitės truputį atvėsinkite, bet dar karštą išimkite iš kepimo formos ir palikite galutinai atvėsti.

Šaltinis – nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.