Pataria žinovai: kaip ant grotelių išsikepti jūros gėrybių

Grilis tampa ne tik iškylautojų pramoga, bet ir visur pasaulyje madingu gurmaniško maisto ruošimo būdu. Dūmo skonį turintys delikatesai, tokie, kaip jūros gėrybės, – itin vertinami skonio žinovų. Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič teigia, kad jūros gėrybės Lietuvoje vis populiarėja bei pataria, kaip jas išsikepti kepsninėje.

Krevetės – pačios tinkamiausios kepti ant grotelių. Jas galima kepti visas, lukštentas ir nelukštentas.<br>123rf nuotr.
Krevetės – pačios tinkamiausios kepti ant grotelių. Jas galima kepti visas, lukštentas ir nelukštentas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 30, 2015, 11:00 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 5:25 PM

Prekybos tinklo „IKI“ kulinarė Aistė Ramussen rekomenduoja paragauti jūros gėrybių net ir tiems, kurie mėgsta labiau tradicinį valgį: „Jūros gėrybės – tai ne tik skanus, bet ir lengvai paruošiamas maistas. Joms nebūtini sudėtingi marinatai, ilgas ruošimasis iš vakaro. Tai padeda sutaupyti laiko, taip pat ir iškylaujant nereikia ilgai laukti kol jos iškeps“.

Krevetės – populiariausios ir tinkamiausios

G. Bovševič teigia, jog krevetės – pačios tinkamiausios kepti ant grotelių: „Jas galima kepti visas, lukštentas ir nelukštentas, nuo pačių smulkiausių iki didžiųjų – karališkų tigrinių krevečių.

Kepti reikia didelėje kaitroje, vidutiniškai keturias minutes iš abiejų pusių, priklausomai nuo krevetės dydžio. Kai jos pasidarys rausvos, koralinės spalvos – žinosite, kad iškepė, perkepusios jos pradeda trauktis, džiūti.“

Kaip ir visus kitus patiekalus, jūros gėrybes reikia bent pusvalandį pamarinuoti prieš kepant ant grotelių. Pats paprasčiausias būdas – marinuoti citrinų, laimų ar apelsinų marinate su šiek tiek česnako ir žolelių. Į marinatą galima dėti čili pipirų, peletrūno, krapų, kalendros.

Taip pat galima naudoti ir barbekiu, terijakio padažą bei pašlakstyti tirpintu sviestu, vynu arba brendžiu. Keptas krevetes tinka valgyti su grilyje skrudinta itališka duonele – čiabata, pomidorais, pankoliais. Gardinti – įvairiais padažais – graikišku jogurtiniu, gvakamolės, saldžiarūgščiu arba aliejaus, citrinos ir česnako padažu.

Kepti kalmarai ir šukutės

Kita jūros gėrybė, turinti ypatingą skonį ir puikiai tinkanti griliui – šukutės. Jas galima nusipirkti su kiautu ir be jo, taip pat šaldytas ar šviežias. Šukutes reikėtų pusvalandį pamarinuoti su citrina ir česnaku arba baltajame vyne. Šukutės kepa apie 5–6 min. Labai svarbu jų neperkepti, nes tuomet jos pasidaro tąsios.

Taip pat ant grotelių kepami kalmarų žiedai ir jų čiuptuvėliai. Kalmarus marinuoti reikia taip pat, kaip ir kitas jūros gėrybes, tik geriausia tai daryti iš vakaro, kadangi dėl savo struktūros jie lėčiau sugeria skonius. Tačiau kalmarai kepa labai greitai – užtenka vos 3–4 minučių. Juos taip pat galima kepti įdarytus kuskusu, keptomis daržovėmis, ryžiais.

Ant grotelių galima kepti ir omarus, langustus bei krabus. Tačiau Lietuvoje jie nėra populiarūs – be to, jų sunku rasti. Tačiau esant galimybei krabus ir omarus galima kepti su kiautais, perpjovus pusiau, arba tik jų mėsą. Šis patiekalas ypatingai populiarus Amerikoje, Tailande, Meksikoje, Australijoje.

Moliuskai ir žuvis

Išskirtinį skonį mėgstantys, turėtų išmėginti grilyje keptus moliuskus, midijas, austres. Gerai išvalytas midijas galima kepti ir su kiautu, kol atsidarys, ir įgaus dūmų skonį – neatsidariusių midijų valgyti negalima. Apkepus jas galima apšlakstyti norimu marinatu.

Pradarytas austrių arba midijų puseles galima užkepti kepsnineje, ant jų mėsos uždedant norimo sūrio (bri, pelėsinio ar mocarelos), pašlakstant sviestu ar aliejumi bei apibarstant prieskoniais. Jas reikėtų kepti uždarame grilyje apie 10–13 min.

Viena populiariausių pasaulyje žuvų, kepama ant grotelių – lašiša. Marinuoti ją galima mėgstamu prieskonių mišiniu, sumaišytu su šlakeliu aliejaus, baltu vynu arba brendžiu. Lašišą taip pat galima marinuoti su sviesto ir česnako mišiniu ar su trintomis žolelėmis – kalendra, baziliku, peletrūnu, petražolėmis. Geriausia kepti iš abiejų pusių apie 8 minutes. Svarbu tik parinkti tinkamas groteles, kadangi kepama žuvis tampa biri.

A. Rasmussen neturintiems laiko pataria išbandyti prekybos tinklo „IKI“ kepimui grilyje jau paruoštas jūros gėrybes – marinuotas krevetes, doradą su provanso žolelėmis, upėtakį ar lašišos filė garstyčių ir medaus marinate, o norintiems paeksperimentuoti ir gamintis patiems – siūlo keptų krevečių receptą.

Ant grotelių keptos tigrinės krevetės su mango ir imbiero majonezu

Reikės:

1 kg tigrinių krevečių,

vieno mango,

citrinžolės šakelės,

1 cm imbiero šaknies,

0,5 valg. šaukšto žemės riešutų aliejaus,

1 valg. šaukšto žaliosios citrinos sulčių,

dviejų kiaušinių,

arbatinio šaukštelio garstyčių miltelių,

50 ml aliejaus.

Krevetes išdarinėkite ir gerai nuplaukite. Sudėkite į dubenį su sumulkinta balta citrinžolės dalimi. Uždenkite ir apie pusvalandį marinuokite šaldytuve. Mangą nulupkite ir susmulkinkite. Sutarkuokite imbiero šaknį ir ją sumaišykite su citrinos sultimis, kiaušinių tryniais ir garstyčiomis.

Mikseriu ar maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Į ją supilkite aliejų ir dar kartą gerai sutrinkite. Pagardinkite druska ir pipirais.

Įkaitinkite kepimo groteles ir ant jų sudėkite krevetes. Retkarčiais vartydami kepkite jas 5–7 minutes, kol pakeis spalvą. Patiekite su paruoštu majonezu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.