Lietuvoje pasirodę bananų lapai – ir vegetarams, ir mėsėdžiams

Kad virtuvėje naudojami kopūstų ar vynuogių lapai, jau nieko nestebina. O kaip dažnai ant jūsų stalo atsiduria bananų lapai? Neseniai šalies parduotuvėse pasirodę Azijos virėjų gausiai naudojami bananų lapai daugumai lietuvių dar atrodo kaip tikri svetimšaliai, tačiau kulinarai būtinai pataria juos išbandyti gaminant sveikus garuose virtus ar ant grotelių keptus patiekalus.

Bananų lapai nėra valgomi – jie naudojami kaip folija arba sviestinis popierius.<br>123rf nuotr.
Bananų lapai nėra valgomi – jie naudojami kaip folija arba sviestinis popierius.<br>123rf nuotr.
Bananų lapai nėra valgomi – jie naudojami kaip folija arba sviestinis popierius.<br>123rf nuotr.
Bananų lapai nėra valgomi – jie naudojami kaip folija arba sviestinis popierius.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

May 31, 2015, 10:37 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 1:28 PM

Bananų lapais pradėjusio prekiauti mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos vadovė Elena Sereičikienė įsitikinusi, kad ši naujovė turėtų sudominti ne tik Azijos virtuvės gerbėjus, bet ir sveiko maisto šalininkus bei iškylautojus.

„Patys bananų lapai nėra valgomi – jie naudojami kaip folija arba sviestinis popierius. Juose ant garų virtas ar ant grotelių keptas maistas įgauna subtilų, žaliąją arbatą primenantį skonį, kurio nesuteikia jokie kiti prieskoniai. Su bananų lapais bet kokie tradiciniai kepiniai ant grotelių gamtoje gali tapti tiesiog kulinariniu šedevru“, – sako ji.

Siūlome išbandyti kelis egzotiškus patiekalus, kuriems pagaminti naudojami bananų lapai.

Kokosiniai ryžiai su bananais

Ingredientai:

1 puodelis lipnių sušiams skirtų ryžių

1 puodelis šviežio kokosų pieno

1/3 puodelio cukraus

1 supjaustytas bananas

1 pakuotė nuplautų ir apdorotų bananų lapų

Gaminimas:

Lipnius ryžius kelis kartus nuplaukite šaltame vandenyje ir nusausinkite. Ryžius užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti per naktį arba bent 4 valandoms.

Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir supilkite kokosų pieną bei cukrų. Virkite, kol cukrus ištirps. Nusausinkite išbrinkusius ryžius ir juos sudėkite į keptuvę su kokosų pienu. Virkite tol, kol kokosų pienas įsigers į ryžius ir liks tik ryžių košė. Išjunkite viryklę ir palikite atvėsti.

Supjaustykite bananą smulkiais gabaliukais. Paimkite vieną standartinį banano lapą, įdėkite vieną šaukštą ryžių masės, ant viršaus uždėkite gabalėlį banano, o po to dar vieną šaukštą ryžių masės. Suvyniokite suktinį kaip dovanėlę ir analogiškai ruoškite kitus.

Suvynioję visus suktinius, sudėkite juos į virimui garuose skirtą indą su vandeniu. Virkite garuose apie 40 minučių ir tuomet patiekite.

Ant grotelių kepta žuvis

Ingredientai:

1 pasirinkta žuvis (upėtakis, dorada ar kita)

Jūros druska ir pipirai

Sauja šviežių žolelių

1 šaukštas aliejaus

1 -3 nuplauti ir apdoroti bananų lapai

1 citrina

Apie 15 minučių pakaitinkite grilio groteles. Išvalykite žuvį ir įpjaukite ją abiejuose šonuose po tris kartus: tai padės žuviai geriau iškepti. Išvoliokite žuvį prieskoniuose ir žolelėse. Kai grotelės įkais, uždėkite bananų lapus ir per vidurį padėkite žuvį. Lapai bekepdami susivynios, apdegs ir įgaus dūmų aromato, kuris įsigers ir į žuvį.

Kepkite žuvį iš abiejų pusių po 6-10 minučių. Patiekite su citrinos skiltelėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?