Tortas „Pavlova“ pagal Nidos Degutienės receptą

Tikiu, kad kiekvienas iš mūsų turim po patikrintą, mėgstamą, garantuotą desertą, kurį kepame užsimerkę, ir jis visuomet gaunasi toks, koks turi būti. Kai suku galvą, ką svečiams patiekti desertui, kad ir kiek variantų svarstyčiau, dažniausiai apsistoju ties „Pavlova“...

Idealiausias tortas „Pavlova“ – papuoštas šviežiomis uogomis.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Idealiausias tortas „Pavlova“ – papuoštas šviežiomis uogomis.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Idealiausias tortas „Pavlova“ – papuoštas šviežiomis uogomis.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Idealiausias tortas „Pavlova“ – papuoštas šviežiomis uogomis.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Daugiau nuotraukų (2)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Jun 17, 2015, 3:00 PM, atnaujinta Jun 16, 2022, 10:50 AM

Viena vertus, ji visuomet įspūdingai atrodo ant stalo (vienintelis minusas, kad labai trupa ją pjaustant – tačiau kadangi tai būna jau vakarienės pabaiga, trupiniai ant staltiesės jau taip netrikdo), kita vertus, „Pavlova“ – tai desertas „be kaltės“.

Žinau, kad tuoj akylieji ims skaičiuoti cukraus kiekius ir puls priekaištauti, jog anoks čia nekaltumas, tačiau lyginant tradicinius kepinius su puskilogramiais sviesto, miltų, grietinės ar grietinėlės, kiaušinio trynių bei to paties cukraus – „Pavlovos“ kalorijos yra artimos menkniekiui, dėl kurio neverta sukti sau galvos. Na, gal tik kokį kilometrą kitą paskui pravartu pasivaikščioti.

Dar man patinka „Pavlova“ tuo, kad kiekvienu metų laiku ją galima puošti pačiais įvairiausiais vaisiais, ir ji visuomet graži ir skani. Tačiau kalbant apie metų laikus, visgi ideali „Pavlova“ – ta, ant kurios puikuojasi šviežios vasaros uogos: braškės, avietės, gervuogės, šilauogės...

Dažnai savo receptuose raginu improvizuoti ir žaisti su ingredientais pasitelkiant savo fantaziją. Tačiau tik ne šiuo atveju: kepdami morengo pagrindą griežtai laikykitės instrukcijų ir naudokite tik tiek produktų, kiek nurodyta. Antraip rizikuojate patirti nesėkmę.

Tuo tarpu fantaziją pasilikite finaliniam torto puošybos etapui, kai prieš pat patiekiant imsite dėlioti šviežius vaisius arba uogas.

Tortas „Pavlova“

Reikalingi produktai:

  • 4 didelių kiaušinių (arba 5 mažų) baltymai – viso 170 ml;
  • 250 g cukraus;
  • 1 šaukštelis bulvių krakmolo;
  • 1 šaukštelis acto.

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 120 C (tik viršaus ir apačios kaitimo funcija). Pasiruoškite kepimo skardą: išklokite ją kepimo popieriumi, ant popieriaus nubrėžkite apskritimą tokio dydžio, kokio turės būti jūsų tortas – pvz., 20 cm skersmens (kad tilptų ant torto padėklo).

Į labai švariai išplautą ir gerai nusausintą indą supilkite kiaušinių baltymus (kambario temperatūros) ir plakite juos tol, kol baltymai virs akytomis putomis. Tada po šaukštą dėkite cukrų, nesustodami plakti. Sekančią porciją cukraus dėkite tik tada, kai pirmoji pilnai ištirpo – t.y. ne rečiau kaip kas minutę plakimo.

Žiūrėkite į laikrodį – visas baltymų plakimo procesas užtruks ne trumpiau nei 8-10 minučių. Tai tikrai nėra per ilgai, juolab, kad baltymų neįmanoma perplakti. Plakimo pabaigoje, kai jau bus įplaktas visas cukrus, dar paplakite apie 3 minutes – baltymų masė turi būti balta, žvilganti ir kieta. Tada suberkite krakmolą, actą ir dar minutę viską suplakite.

Baltymų masę mentele išdėkite ant skardos, ant nupiešto apskritimo. Ilgai masės neformuokite, pasistenkite išlyginti paviršių keliais judesiais. Kraštus šiek tiek pakelkite, vidurį įgaubkite, kad liktų vietos kremui.

Pašaukite į okraitę ir kepkite 30 minučių. Tada sumažinkite kaitrą iki 100 C ir kepkite dar 3 valandas. Iškepus galite palikti išjungtoje orkaitėje per naktį. Šį morenginį pagrindą galima išsikepti prieš 1-3 dienas iki torto patiekimo ir laikyti sausoje vietoje.

Ingredientai kremui:

  • 125 ml maskarponės kremo;
  • 1 šaukštas cukraus;
  • vanilės pastos;
  • 125 ml riebios grietinėlės.

Labai gerai atšaldytą maskarponės sūrį sumaišykite su cukrumi ir vanile ir plakite apie minutę, kad neliktų gumuliukų, jis suminkštėtų. Tada supilkite grietinėlę ir toliau plakite, kol masė ims tirštėti. Atsargiai – neperplakite, nes gausite sviestą. Paruoštą kremą supilkite ant morenginio pagrindo.

Viršų papuoškite vaisiais, uogomis ir mėtų lapeliais. Galite palaistyti skystu medumi arba pabarstyti cukraus pudra.

Šaltinis – nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.