Mėgstate grikius? Tuomet jums patiks ir grikių makaronai

Turbūt nuo pat vaikystės iš mamos girdėjote, kad labai sveika valgyti grikius. Iš tiesų šios kruopos vertinamos dėl savo maistingumo ir naudos organizmui. Nesate dideli kruopų mėgėjai, ir jus labiau vilioja lėkštė makaronų? Turime jums gerą žinią.

Iš kvietinių ir grikių miltų mišinio pagamintuose makaronuose yra aminorūgščių, folio rūgšties, B grupės vitaminų ir vertingų mineralų.<br>123rf nuotr.
Iš kvietinių ir grikių miltų mišinio pagamintuose makaronuose yra aminorūgščių, folio rūgšties, B grupės vitaminų ir vertingų mineralų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2015, 4:00 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 1:25 PM

Rinkitės grikių makaronus! Iš jų pagaminti patiekalai tikrai bus gardūs. Šie makaronai yra gaminami iš kvietinių ir grikių miltų mišinio. Juose yra aminorūgščių, folio rūgšties, B grupės vitaminų ir vertingų mineralų.

Greitai pagaminamai lengvai vakarienei siūlome šią sveikesnę populiaraus itališko patiekalo versiją – grikinius makaronus su lapiniais kopūstais.

Grikiniai makaronai su lapiniais kopūstais

4–6 porcijoms reikės:

1 šaukšto sviesto

1 šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus. Renkantis sveikesnį variantą vietoj sviesto galima naudoti du papildomus šaukštus aliejaus

2 didelių juostelėmis supjaustytų porų (tik baltų ir šviesiai žalių porų dalių)

4 šviežių šalavijų lapų, supjaustytų plonomis juostelėmis

žiupsnelio druskos

apie 350 gramų švariai nuplautų, supjaustytų juostelėmis lapinių kopūstų (storus kotelius prieš tai pašalinkite)

šviežiai maltų pipirų

0,5 puodelio tarkuoto parmidžano (tiks ir „Džiugo“ sūris)

apie 20 gramų fontinos arba griujero sūrio, supjaustyto nedidelėmis juostelėmis

apie 350 gramų grikinių makaronų

Užkaiskite didelį puodą vandens. Kol jis kaista, ant vidutinės ugnies didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Į keptuvę sudėkite porus, šalavijus ir dažnai maišydami kepkite maždaug tris minutes, kol porai suminkštės. Pridėkite pusę šaukštelio druskos ir dažnai maišydami kepkite toliau, dar maždaug penkias minutes. Po to keptuvę nuimkite nuo ugnies.

Vandeniui užvirus įberkite į jį kupiną šaukštą druskos ir sudėkite lapinius kopūstus. Pavirkite juos keturias minutes, kol lapiniai kopūstai suminkštės. Kiaurasamčiu išgriebkite iš vandens ir sudėkite juos į keptuvę su porais. Sumaišykite ir troškinkite ant nedidelės ugnies. Tą patį vandenį, kuriame apvirėte lapinius kopūstus, vėl užvirinkite. Tuomet sudėkite grikinius makaronus. Virkite, kol makaronai taps al dente (prisiminkite, kad grikiniai makaronai verda šiek tiek trumpiau nei įprasti). Tuomet pusę puodelio vandens, kuriame virė makaronai, supilkite į keptuvę su lapiniais kopūstais ir porais. Nusausinkite makaronus ir sumaišykite juos su porais, lapiniais kopūstais ir sūriu. Patiekite iš karto.

Kodėl naudinga valgyti grikinius makaronus

Ar žinojote, kad valgydami grikinius makaronus galite:

sureguliuoti aukštą kraujospūdį ir blogojo cholesterolio kiekį kraujyje;

stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje;

apsisaugoti nuo tulžies pūslės uždegimo;

aprūpinti organizmą sveikos mitybos pagrindu laikomais baltymais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.