Rabarbarų pyragas pagal N. Degutienės receptą

Ar mėgote vaikystėje rabarbarus? Mums su broliu tai būdavo pirmi šviežio derliaus „vaisiai“, kuriuos triaukšdavome tiesiai darže, atsinešę cukraus. Rabarbarai mums, vaikams, buvo geri tuo, kad jų nereikdavo plauti – nusilupi odelę ir baksnoji į cukrų: ir mama nebara, neveja prie kriauklės...

Rabarbarų pyragas.<br>N. Degutienės nuotr.
Rabarbarų pyragas.<br>N. Degutienės nuotr.
Rabarbarų pyragas.<br>N. Degutienės nuotr.
Rabarbarų pyragas.<br>N. Degutienės nuotr.
Rabarbarų pyragas.<br>N. Degutienės nuotr.
Rabarbarų pyragas.<br>N. Degutienės nuotr.
Rabarbarų pyragas.<br>N. Degutienės nuotr.
Rabarbarų pyragas.<br>N. Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Jul 26, 2015, 10:04 AM, atnaujinta May 31, 2022, 11:53 AM

Broliui, tiesa, toks smaguriavimas vienąkart pasibaigė skrandžio skausmais ir dar liūdnesniais dalykais, todėl po to karto visi rabarbarai buvo  mano, jis į tą pusę nežiūrėdavo.

Paskui rabarbarai buvo išnykę iš mano gyvenimo. Jie tokie tarsi nemadingi buvo. Juk gyvendamas didmiestyje, kai neturi savo daržo, prarandi ir tą tiesioginį ryšį su sezonais ir su savo išaugintomis daržovėmis.

Užtai šiemet nutariau jokiais būdais nepraleisti progos ir bent jau skoniu sugrįžti į vaikystę. Nugriebusi keletą raudonų stiebų ėmiausi darbo – pačios paprasčiausios tartos, dar vadinamos galette, kepimo. Tartos tešlai naudojau trijų rūšių miltų mišinį – grikių, avižų ir viso grūdo kvietinių. Pusę kiekio sviesto pakeičiau kokosų aliejumi. Todėl tartos pagrindas gavosi traškus ir labai egzotiško skonio: kokosai visai gražiai suderėjo su grikiais!

Tartą patiekiau šiltą, su savo gamybos vaniliniais ledais. Vasaros sezonu, vos atlieka keletas trynių, nieko nelaukus pagaminu porciją ledų, kad jų visada būtų šaldiklyje. Todėl tokie spontaniški desertai gaunasi tarsi užsakyti šventėms.

Rabarbarų tarta

Tešlai:

  • 1.5 puodelio (250 ml) miltų (aš sumaišiau grikių miltus (1/4 kiekio), avižų miltus (1/4 kiekio) ir viso grūdo kvietinius (1/2 kiekio) – bet jūs galite naudoti vien kvietinius, arba maišyti pagal savo pomėgius
  • 4 šaukštai cukraus
  • Žiupsnis druskos
  • 70 g labai šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 70 g kokosų aliejaus (jei neturite kokosų aliejaus, o jo tikrai verta turėti, į tešlą dėkite 140g sviesto)
  • 1 kiaušinis

Rabarbarų masei:

  • 500 g rabarbarų, supjaustytų gabaliukais (lupti nereikia!!)
  • 2 šaukštai krakmolo
  • 4 šaukštai cukraus
  • 1/3 šaukštelio cinamono
  • 1/4 citrinos sultys

Pasigaminkite tešlą: į elektrinio smulkintuvo indą suberkite miltus, cukrų, druską, sudėkite sviestą ir kokosų aliejų, ir kapokite pulsuojančiais judesiais, kol gausis riebūs trupiniai. Geriausia, jei tą atliksite greitai, neleisdami sviestui sušilti ir suminkštėti. Pabaigoje įmuškite kiaušinį ir dar kapokite kelias akimirkas, kol ingredientai susijungs, tešla taps standžiu gumulu. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Pasiruoškite ingredientus rabarbarų masei: į didelį dubenį sudėkite pjaustytus rabarbarus, atskirame mažame dubenėlyje sumaišykite krakmolą su cukrumi ir cinamonu, atidėkite į šalį.

Atšalusią tešlą dėkite tarp dviejų pergamentinio popieriaus lakštų ir kočiokite, kad gautumėte didelį apkskritimą, maždaug  40cm skersmens. Perkelkite tešlą su pergamento popieriumi į skardą. Nulupkite viršutinį pergamento sluoksnį.

Rabarbarus sumaišykite su krakmolo ir cukraus mišiniu ir suberkite ant tešlos lakšto, palikdami apie 4-5 cm kraštelius. Tuos kraštelius užlenkite link vidurio, kad jie apgaubtų rabarbarų įdarą plona, nelygia juostele. Rabarbarus pašlakstykite citrinos sultimis ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 35 minutes, arba kol tešla pagels, gražiai apskrus.

Patiekite šiltą, su ledais, pabarstę cukraus pudra.

Šaltinis – nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.