Švelni lietuviška žuvis ir daržovės – tobula vasaros pietums

„Lietuvos daržai vėl džiugina daržovių gausa. Esu įsitikinęs, kad ruošiant žuvį būtina atsižvelgti ir į tai, kas auga sode, miške ar laukuose. Vietos augalai ir daržovės geriausiai įtinka lietuvių gomuriui ir dera prie subtilios, švelnios lietuviškos žuvies“, – sakė dešimtmetį patiekalus iš lietuviškos žuvies kuriantis ir gaminantis Česlovas Žemaitis, restoranų „Šturmų švyturys“ savininkas ir virtuvės vadovas.

Starkio file su daržovėmis.<br>JG2 nuotr.
Starkio file su daržovėmis.<br>JG2 nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 29, 2015, 12:19 PM, atnaujinta Sep 13, 2022, 4:12 PM

Jis pasidalijo vienu savo vasariškų patiekalų, kuriame plėšrioji žuvis starkis dera su šviežiomis lietuviškomis daržovėmis.

Reikės (2–4 žmonėms):

  • 500 g starkio filė
  • daržovių – cukinijos, aguročio, patisono, morkos, burokėlio, šparaginių pupelių (žaliųjų ir baltųjų)
  • 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2,5 valgomojo šaukšto acto (baltojo ir balzaminio)
  • pusės arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
  • aitriosios paprikos
  • česnako
  • petražolių

Kaip ruošti daržoves. Jaunas šparagines baltąsias ir žaliąsias pupeles apvirkite, po to 3–5 min. apkepkite keptuvėje ištirpintame svieste. Baigdami kepti pupeles įmeskite smulkinto česnako skilteles, ketvirtį smulkintos aitriosios paprikos ir žiupsnį petražolių. Keptuvės turinį išmaišykite ir kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies dar porą minučių.

Morką ir burokėlį nuskuskite, stambiai supjaustykite ir dėkite ant kepimo skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagal skonį pabarstykite stambia druska.

Kitų daržovių skusti nereikia. Užtenka nuplauti, supjaustyti ir, sudėjus ant skardos, taip pat apšlakstyti alyvuogių aliejumi, apiberti stambia druska bei juodaisiais pipirais.

Šviesesnes daržoves būtina apšlakstyti baltojo vyno actu, o tamsesnes – balzaminiu actu.

Daržoves kepti reikia orkaitėje trijose atskirose skardose – šviesias vienoje, tamsias kitoje, o burokėlius, kurie gali nudažyti kitas daržoves, – trečioje. Šauti jas į orkaitę galima tik įkaitinus ją iki 180 laipsnių. Kepant daržoves būtina stebėti, bet vidutiniškai turėtų pakakti 15–30 min. Jos turi suminkštėti, bet neištežti. Iškeptas daržoves galima sudėti į vieną dubenį ir, jei reikia, laikyti šaldytuve net kelias dienas, pirma apšlaksčius aliejumi, likusiu skardoje po kepimo. Tokios daržovės gali būti patiekiamos tiek šiltos, tiek ir šaltos.

Kaip ruošti starkį. Iš starkio filė pašalinkite kaulus ir nuplaukite. Likus penkioms minutėms iki kepimo stambiagrūde druska šiek tiek pabarstykite vidinę filė pusę. Žuvį kepkite ant gerai įkaitinto aliejaus ir sviesto mišinio. Pradėkite kepti padėję į keptuvę oda žemyn ir kepkite 7 minutes. Po to apverskite ant kitos pusės ir kepkite dar 3–4 min. Prie patiekalo vasarą rekomenduojamas rausvasis vynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.