Vegetarų dienai – trys puikūs receptai

Šiandien, spalio 1-ąją, minima pasaulinė vegetarų diena. Ji vienija žmones visame pasaulyje, pasirinkusius vegetarišką gyvenimo būdą ir skleidžiančius vegetarizmo idėją. Šiandien siekiama kuo labiau atkreipti dėmesį į vegetarizmo naudą įvairiais aspektais – etiniais, aplinkosaugos, sveikatos ir humaniškumo. 

Nors piemenėlių pyragas ruošiamas iš mėsos, vis labiau populiarėja vegetariškos šio patiekalo versijos.<br>123rf nuotr.
Nors piemenėlių pyragas ruošiamas iš mėsos, vis labiau populiarėja vegetariškos šio patiekalo versijos.<br>123rf nuotr.
Svogūnų sriubą patiekite su skrebučiais.<br>123rf nuotr.
Svogūnų sriubą patiekite su skrebučiais.<br>123rf nuotr.
Desertui – keksiukai, kuriuos gali valgyti ne tik vegetarai, bet ir veganai.<br>123rf nuotr.
Desertui – keksiukai, kuriuos gali valgyti ne tik vegetarai, bet ir veganai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Oct 1, 2015, 4:15 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 11:36 AM

„IKI“ prekybos tinklas remia sveiką požiūrį į mitybą, šviežių produktų vartojimą. Todėl specialiai vegetarų dienai šio prekybos tinklo kulinarai rekomenduoja paragauti gardžių vegetariškų patiekalų.

Diena, kai galime išreikšti savo paramą

Pasaulinė vegetarų diena minima jau beveik 40 metų ir yra svarbi pasaulio žmonėms. Milijonai jų Jungtinėse Amerikos valstijose, taip pat Europoje, Australijoje ir Azijoje šią dieną atkreipia dėmesį į gyvūnijos išsaugojimą ir meilę gamtai.

„Stengiamės atitikti kiekvieno pirkėjo mitybos įpročius, todėl siūlome platų prekių asortimentą. Nevartojantiems pieno produktų ir mėsos siūlome alternatyvas, pavyzdžiui, sojų pieną, tofu sūrį, ypač daug dėmesio skiriame vaisiams ir daržovėms. O minint pasaulinę vegetarų dieną norime paskatinti ir kitus mūsų pirkėjus šiek tiek pakeisti savo dienos valgiaraštį“, – sakė prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo kulinarijos centro vadovė Aistė Rasmussen teigė, jog ruduo – tam tinkamas metas: „Ruduo palankus metas minėti vegetarų dieną, kadangi sodai ir daržai atiduoda mums per vasarą nokintus vaisius ir daržoves. Rudeninės gėrybės šiuo metu itin populiarios ir tarp pirkėjų, todėl šiandien išreikšti palaikymą ir solidarizuotis neturėtų būti sunku. Juk egzistuoja tiek daug puikių patiekalų iš šviežių gėrybių.“

Vegetariška svogūnų sriuba

Kulinarė šiandien rekomenduoja išbandyti prancūzų labai mėgstamą ir greitai paruošiamą svogūnų sriubą, kuri puikiai tiks tiek šeimai pamaitinti, tiek netikėtai užklupusiems svečiams pavaišinti.

Reikės: 2 svogūnų, 6 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 arbat. šaukštelių juodųjų pipirų, druskos pagal skonį ir 4 valg. šaukštų baltojo vyno.

Gaminimas. Susmulkinkite svogūnus ir apkepkite įkaitintame aliejuje, kol svogūnai suminkštės ir įgaus rusvai auksinį atspalvį. Viską sudėkite į puodą, pagardinkite druska ir pipirais. Įpilkite vyną ir dar kepkite, kad išgaruotų bent dalis alkoholio. Įpilkite vandens (kad virš svogūnų būųtų maždaug 3 cm) ir virkite maždaug valandą ant mažos ugnies.

Vegetariškas Piemenėlių pyragas

Prekybos tinklo „IKI“ virtuvės vadovė siūlo ir vieną iš tradicinių patiekalų Anglijoje, kurio istorija siekia net XVIII amžių – Piemenėlių pyragą (Shepherd‘s Pie). Nors originalus patiekalas ruošiamas iš mėsos, vis labiau populiarėja vegetariškos šio patiekalo versijos. 

Reikės: 1 valg. šaukšto alyvuogių aliejaus, svogūno, 500 g morkų, žiupsnelio šviežių smulkintų čiobrelių, 200 ml raudono vyno, 400 g konservuotų pomidorų, poros sultinio kubelių, 410 g konservuotų lęšių, 950 g stambiai pjaustytų bulvių, 25 g sviesto, 85 g kietojo sūrio.

Gaminimas. Orkaitę iš anksto įkaitinkite iki 190 laipsnių. Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite smulkintą svogūną, kol įgis auksinį atspalvį. Sudėkite pjaustytas morkas ir dalį čiobrelių.

Supilkite vyną ir 150 ml vandens, sudėkite pomidorus ir sutrupinkite sultinio kubelius. Troškinkite 10 minučių. Tuomet supilkite konservuotus lęšius (kartu su skysčiu), uždenkite ir troškinkite 10 minučių.

Sūdytame vandenyje išvirkite bulves, nukoškite ir sutrinkite jas su sviestu, druska bei pipirais. Lęšių mišinį supilkite į kepimo indą. Ant viršaus sudėkite košę ir apibarstykite sūriu bei likusiais čiobreliais. Kepkite orkaitėje 20 minučių.

Desertui – veganiškų keksiukų malonumai

Galiausiai desertui šiandien puikiai tiks keksiukai, tiesa juos gali valgyti ne tik vegetarai, bet ir veganai, kurie nevartoja jokių gyvūninės kilmės turinčių produktų. O pasilepinti juk mėgstame visi!

Reikės: stiklinės cukranendrių cukraus, stiklinės miltų, šaukšto linų sėmenų, 200 ml augalinio aliejaus, stiklinės vandens, stiklinės kakavos miltelių, šaukštelio kepimo miltelių ir trupučio druskos.

Gaminimas. Orkaitę iš anksto įkaitinkite iki 160 laipsnių. Į indą sudėkite visus sausus ingredientus ir juos išmaišykite. Tada supilkite aliejų, vandenį ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Tešlą sudėkite į specialią keksiukų kepimo formą ir kepkite 20–25 minutes. Jeigu mėgstate, į keksiukus galite dėti riešutų, migdolų arba kokoso drožlių.

Tai tik keletas patiekalų, kurie puikiai tiks šiai dienai paminėti. Prekybos tinklo kulinarė ragina visus nebijoti eksperimentuoti virtuvėje ir kartais paįvairinti tradicinius mėsiškus patiekalus.

Pavyzdžiui, lazaniją įdarykite varške bei špinatais, o mėgstamus kotletus gaminkite iš avižų – pamatysite, kad vegetariškas maistas toks pats skanus ir įvairus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.