Obuolių pagardas tiks ir prie mėsos, ir sūrio

Rudenį, kai savuose daržuose, kaimynų ir giminių soduose užderi obuoliai, visi suka galvas, ką iš tų obuolių pagaminti, kad nereiktų išmesti. Jei obuolių sultys jau išspaustos, pyragai iškepti, o obuolių vis dar yra likę, pasigaminkite obuolių pagardo, kitaip – čatnio!

Obuolių pagardas.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Obuolių pagardas.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Obuolių sirupas puikiai tiks blynams pagardinti.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Obuolių sirupas puikiai tiks blynams pagardinti.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Obuolių pagardas.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Obuolių pagardas.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Daugiau nuotraukų (3)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Oct 6, 2015, 4:30 PM, atnaujinta Nov 2, 2021, 11:47 AM

Tai aštrokas saldžiarūgštis padažas, tinkantis prie mėsos, kai kurių sūrių. Kai suradau šį receptą, labai apsidžiaugiau, nes obuolių sezonas dažniausiai būna gausus, ir visada džiaugiuosi, kai pasiseka kaip nors prasmingai tuos obuolius sunaudoti. Tad mano obuolių krepšis jau uždarytas stiklainiuose, kurie – kas žino – gal taps kam nors gražia dovana Kalėdų proga?

Gamindami čatnį jokiais būdais neišmeskite obuolių lupenų ir visko, kas liks išpjausčius sėklas! Iš šių likučių verčiau išsivirkite tiršto rausvos spalvos sirupo su kruopele vanilės. Sirupas tiks su pusryčių koše ar blynais, arba užpilas ant ledų ar kitokių desertų.

Obuolių pagardas (čatnis)

Ingredientai:

  • 1 kg obuolių,
  • 2 dideli raudonieji svogūnai
  • 3 česnakų skiltelės
  • 50 g imbiero šaknies
  • 1 stiklinė (250 ml) obuolių acto
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1/2 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė
  • 1-2 šaukšteliai aitriųjų paprikų dribsnių
  • 2 šaukšteliai pankolio sėklų
  • 1 šaukštelis malto cinamono
  • 1 žvaigždinis anyžius
  • druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

Obuolius nuplaukite, nulupkite odeles, išpjaustykite sėklas, supjaustykite didokais gabalėliais (sėklų ir lupenų neišmeskite – panaudosite juos sirupui, kitame recepte)

Svogūnus supjaustykite smulkiais gabalėliais, česnakus ir imbierą susmulkinkite.

Sudėkite visus ingredientus į puodą, užvirinkite ir virkite ant nedidelės ugnies 30 minučių.

Atsargiai išmaišykite, tik netrinkite, kad pasiliktų obuolių gabalėlių, masė nevirstų tyrele. Supilstykite į sterilizuotus indelius ir juos sandariai uždarykite.

Obuolių sirupas

Ingredientai:

  • odelės ir viskas, kas liko išpjausčius ir nulupus 1 kg obuolių
  • vanduo
  • 250 g cukraus (1 stiklinė)
  • šviežių citrinos sulčių
  • 1/2 šaukštelio vanilės pastos arba pusės vanilės ankšties sėklelės.

Odeles ir išpjaustytas sėklas, kurios liko pagaminus obuolių pagardą, užpilkite vandeniu, kad beveik apsemtų visas obuolių liekanas.

Virkite ant vidutinės ugnies uždengę 20 minučių. Tada nukoškite, obuolių tirščius išmeskite o skystį grąžinkite ant ugnies.

Virkite atidengę puodą ant kaitrios ugnies, kol skysčio liks maždaug 1.5 stiklinės. Suberkite cukrų ir toliau virkite, kol cukrus ištirps ir padažas sutirštės (apie 5-8 minutes).

Pabaigoje įlašinkite citrinos sulčių ir įmaišykite vanilę. Išpilstykite į stiklinius buteliukus ir laikykite šaldytuve.

Šaltinis – nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.