Meilė nuo pirmojo kąsnio: morkų pyragas su maskarponės kremu

Visada skeptiškai žiūrėjau į saldumynus, kurių sudėtyje yra daržovių. Tol, kol besisvečiuojant pas draugę Anglijoje buvau įkalbėta paragauti nepakartojamo skonio morkų pyrago vienoje labai jaukioje vintažinio stiliaus anglų kavinėje. Tai buvo meilė iš pirmo kąsnio – nejuokauju. Tokio skanaus pyrago nebuvau ragavusi.

Morkų pyragas su riešutais ir maskarponės kremu.<br>Nuotr. iš „Jurgittos receptai“.
Morkų pyragas su riešutais ir maskarponės kremu.<br>Nuotr. iš „Jurgittos receptai“.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Adomavičiūtė, „Jurgittos receptai“

Oct 20, 2015, 12:40 PM, atnaujinta Nov 2, 2021, 11:39 AM

Grįžusi namo iškart puoliau ieškoti recepto – ir štai, radau kažką labai panašaus angliškame tinklapyje. Dalinuosi receptu. Ir, be abejo, ačiū draugei Jurgitai, kuri įrodė, kad morkos tikrai puikiai dera ir pyragams.

Ingredientai 22 cm skersmens apvaliai formai

Pyragui:

  • 350 g morkų
  • 56 g graikiškų riešutų
  • 220 g miltų
  • 1 a.š. cinamono
  • 0,5 a.š muskato riešuto
  • 1 a.š. imbiero
  • 1 a.š. sodos
  • 240 ml aliejaus
  • 170 g rudojo cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • 2 v.š. auksaspalvio sirupo
  • 3 saujos razinų
  • apelsino žievelė (nebūtina)

Kremui:

  • 200 g maskarponės
  • 56 g minkšto sviesto
  • 56 g cukraus pudros
  • 2 lašai vanilės esencijos
  • 2 v.š. plakamosios grietinėlės (nebūtina)

Pyragas. Morkas sutarkuojame (geriausiai tinka trintuvė tarp stambios ir smulkios- plonyčiai šiaudeliai). Riešutus supjaustome mažais gabaliukais. Sumaišome su morkomis. Suberiame razinas. Jei norime, įtarkuojam apelsino žievelės.

Į dubenį persijojame miltus, cinamoną, imbierą, muskatą.

Kitame dubenyje išplakame kiaušinius, cukrų, aliejų ir sirupą. Supilame actu užgesintą sodą, greitai išmaišome. Supilame plakinį į miltus ir maišome iki vientisos masės. Sudedame morkas su riešutais. Vėl viską gerai išmaišome, pilame į formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepame 160 C orkaitėje apie valandą. Tikriname vidurį mediniu pagaliuku..

Kremas. Išplakame mikseriu maskarponę, sviestą ir pudrą. Sviestas ir maskarponė turi būti vienodos (kambario) temperatūros, tad prieš plakdami palaikykite išėmę iš šaldytuvo! Kitaip kremas sušoks į gabaliukus.

Įlašiname vanilės esencijos. Jei kremas labai tirštas, galima įpilti grietinėlės ir viską dar kartą išplakti.

Surinkimas. Atvėsusį (!) pyragą perpjauname į du lakštus. Viršutinį palikite plonesnį, nes pyragas sunkus, ir gali per daug suspausti kremą. Tepame ant vieno lakšto kremą, uždengiame kitu lakštu. Galima pasilikti kremo papuošimui, nes pertepimui jo daug nereikia, – pyragas pakankamai drėgnas. Skanaus!

P.S. Aš neturiu 22 cm skersmens formos, tad kepiau 24 cm. Viskas puikiai iškepė, tik manau, kad aukštesnis pyragas gražiau atrodytų.

Šaltinis – „Jurgittos receptai“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.