Grįžusi namo iškart puoliau ieškoti recepto – ir štai, radau kažką labai panašaus angliškame tinklapyje. Dalinuosi receptu. Ir, be abejo, ačiū draugei Jurgitai, kuri įrodė, kad morkos tikrai puikiai dera ir pyragams.
Ingredientai 22 cm skersmens apvaliai formai
Pyragui:
- 350 g morkų
- 56 g graikiškų riešutų
- 220 g miltų
- 1 a.š. cinamono
- 0,5 a.š muskato riešuto
- 1 a.š. imbiero
- 1 a.š. sodos
- 240 ml aliejaus
- 170 g rudojo cukraus
- 4 kiaušiniai
- 2 v.š. auksaspalvio sirupo
- 3 saujos razinų
- apelsino žievelė (nebūtina)
Kremui:
- 200 g maskarponės
- 56 g minkšto sviesto
- 56 g cukraus pudros
- 2 lašai vanilės esencijos
- 2 v.š. plakamosios grietinėlės (nebūtina)
Pyragas. Morkas sutarkuojame (geriausiai tinka trintuvė tarp stambios ir smulkios- plonyčiai šiaudeliai). Riešutus supjaustome mažais gabaliukais. Sumaišome su morkomis. Suberiame razinas. Jei norime, įtarkuojam apelsino žievelės.
Į dubenį persijojame miltus, cinamoną, imbierą, muskatą.
Kitame dubenyje išplakame kiaušinius, cukrų, aliejų ir sirupą. Supilame actu užgesintą sodą, greitai išmaišome. Supilame plakinį į miltus ir maišome iki vientisos masės. Sudedame morkas su riešutais. Vėl viską gerai išmaišome, pilame į formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepame 160 C orkaitėje apie valandą. Tikriname vidurį mediniu pagaliuku..
Kremas. Išplakame mikseriu maskarponę, sviestą ir pudrą. Sviestas ir maskarponė turi būti vienodos (kambario) temperatūros, tad prieš plakdami palaikykite išėmę iš šaldytuvo! Kitaip kremas sušoks į gabaliukus.
Įlašiname vanilės esencijos. Jei kremas labai tirštas, galima įpilti grietinėlės ir viską dar kartą išplakti.
Surinkimas. Atvėsusį (!) pyragą perpjauname į du lakštus. Viršutinį palikite plonesnį, nes pyragas sunkus, ir gali per daug suspausti kremą. Tepame ant vieno lakšto kremą, uždengiame kitu lakštu. Galima pasilikti kremo papuošimui, nes pertepimui jo daug nereikia, – pyragas pakankamai drėgnas. Skanaus!
P.S. Aš neturiu 22 cm skersmens formos, tad kepiau 24 cm. Viskas puikiai iškepė, tik manau, kad aukštesnis pyragas gražiau atrodytų.
Šaltinis – „Jurgittos receptai“