Atraskite naują skonį: rytietiškas lęšių ir ryžių troškinys

Jeigu mėgstate lęšius arba dar nežinote, ką skanaus iš jų galima pagaminti, šis patiekalas – jums. O jeigu mėgstate rytietiškus aromatus, neabejoju, – jis taps vienu mėgstamiausių valgių, ypač tinkančių dienomis, kai nesinori nieko mėsiško.

Mejadrą galima paskaninti šviežiomis citrinos sultimis.<br>123rf nuotr.
Mejadrą galima paskaninti šviežiomis citrinos sultimis.<br>123rf nuotr.
Puikus ryžių ir lęšių duetas.<br>123rf nuotr.
Puikus ryžių ir lęšių duetas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintė Š.

Oct 23, 2015, 12:04 PM, atnaujinta Nov 2, 2021, 11:38 AM

Mejadra – valgis, ruošiamas iš lęšių ir ryžių, kurio receptą itin išpopuliarino žinomas virtuvės virtuozas Yotamas Ottolenghi, kartu su Sami Tamimi išleidęs receptų knygą „Jerusalem“.

Rytietiškais aromatais gardintam lęšių ir ryžių duetui ryškaus skonio suteikia gruzdinti svogūnai – šiame patiekale jie traukia solo partiją.

Šis troškinys sušildo kūną ir sielą, o svarbiausia – neapsunkina. Nepabijokite išbandyti – nors iš pirmo žvilgsnio patiekalas gali pasirodyti sudėtingas, jame nėra nieko, ko neįveiktų net ir virtuvės naujokai.

Unikalaus skonio ir aromato suteikia cinamonas. Taip taip! Cinamonas tinka ne tik saldiems kepiniams. Bet jeigu jo nemėgstate, galite ir nedėti.

Aš šį patiekalą gaminu didelėje gilioje keptuvėje-troškintuve. Bet tiks ir puodas.

Mejadra

Receptas adaptuotas pagal Y.Ottolenghi

Reikės:

  • 250 ml saulėgrąžų aliejaus (aš sunaudoju mažiau);
  • 4 plonais griežinėliais pjaustytų vidutinio dydžio svogūnų;
  • 250 g žaliųjų lęšių;
  • 2 arbatinių šaukštelių kumino;
  • 1,5 valg. šaukšto kalendrų sėklų;
  • 200 g basmati ryžių;
  • 2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • pusės arb. šaukštelio ciberžolės;
  • pusantro arbatinio šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų;
  • pusantro šaukštelio cinamono;
  • 1 valg. šaukšto cukraus;
  • druskos, juodųjų pipirų;
  • 350 ml vandens.

Gaminimo eiga

Pjaustytus svogūnus sumaišykite su pora šaukštų miltų ir šiek tiek druskos. Keptuvėje įkaitinkite saulėgrąžų aliejų ir berkite pusę svogūnų, kepkite 5-7 minutes vartant, kol jie taps traškūs. Iškepusius berkite į koštuvą, kurio dugnas išklotas popieriniu rankšluosčiu. Taip pat iškepkite likusią svogūnų porciją.

Lęšius berkite į vandenį ir virkite 12-14 min. – jie turi likti ne visai išvirę, kaip sakoma apie makaronus, – al dente. Išvirusius nukoškite.

Keptuvėje ar puode, kuriame gaminsite, įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus, berkite prieskonius ir šiek tiek pakepinkite. Kai po namus pasklis nuostabus aromatas, berkite sausus ryžius ir pusę minutės kepkite maišydami, kad visi grūdeliai apsivoliotų prieskoniuose.

Tuomet supilkite vandenį, berkite lęšius, cukrų, pusę arb. šaukštelio druskos ir gausiai juodųjų pipirų, uždenkite, leiskite užvirti ir virkite ant lėtos ugnies maždaug 15 minučių. Būtų gerai, kad keptuvės ar puodo dangtis būtų sandarus, ir vanduo neišgaruotų, o susigertų į ryžius..

Po 15 minučių nukaiskite, leiskite pastovėti 10 minučių. Sumaišykite su puse keptų svogūnų masės, berkite į indą ar lėkštes, ant viršaus berkite dar svogūnų.

Artimuosiuose Rytuose šis patiekalas valgomas paskaninus citrina ar jogurtu, bet man nereikia jokių priedų – mejadros aromatai ir skonis taip užburia, kad norisi dar ir dar.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.