Pyragas labai turtingo skonio: balto šokolado saldumas, slyvų rūgštumas, citrinos, vanilės kvapnumas, varškė ir mielinis, minkštas pyrago pagrindas. Puikus balansas. Nieko nei neatimti, nei pridėti.
Mielinis pyragas su varške ir slyvomis
Ingredientai
28 cm apvaliai kepimo formai
1 puodelis – 250 ml
Tešlai
- 400 g miltų
- 70 g cukraus
- 7 g sausų mielių
- 160 ml šilto pieno
- 1 kiaušinis + 1 kiaušinio trynys
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 1/2 tarkuotos citrinos žievelės
- 120 g tirpinto sviesto
- Žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 250 g varškės ar rikotos
- 50 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
- 1 tarkuotos citrinos žievelės
- 100 g balto šokolado gabaliukų
- 10 šviežių slyvų, pusiau pjaustytų
Sirupui:
- 60 ml vandens
- 60 g cukraus
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
Aptepimui:
- 1 kiaušinis
- 1 šaukštas vandens ar pieno
Pabarstymui:
- Truputis cukraus
- Saujelė migdolo drožlių
Gaminimo eiga
Pieną pašildykite, įdėkite šaukštą cukraus, mieles. Pamaišykite ir palikite 10-15 minučių pastovėti, kol mielės pradės veikti, putoti, pasijaus stiprus jų kvapas. Sviestą ištirpinkite, padėkite į šalį.
Į didelį dubenį dėkite miltus, druską, citrinos žievelę, pilkite vanilės, truputį paplaktą kiaušinį ir dar vieną trynį, berkite likusį cukrų. Išmaišykite.
Į miltus supilkite pieną, įmaišykite. Supilkite atvėsusį sviestą ir užminkykite tešlą. Tešlą minkykite apie 5 minutes, kol pasidarys glotni ir minkšta. Suformuokite tešlą į kamuoliuką. Dėkite į trupučiu aliejaus (bekvapio) pateptą dubenį, apvyniokite plėvele ir palikite 1-2 valandoms pakilti. Tešla turi padvigubėti.
Įdarui sumaišykite visus produktus išskyrus slyvas nedideliame dubenėlyje. Dėkite į šaldytuvą, kol ruošite tešlą ir slyvas.
Slyvas pjaustykite pusiau, išimkite kauliukus.
Kepimo formą patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
Kai tešla pakils, išimkite iš šaldytuvo ir iškočiokite 30x40 cm stačiakampį. Supjaustykite jį į tris lygias juostas. Ant kiekvienos juostos šaukštu ar konditeriniu maišeliu išspauskite kremo, juostas suvyniokite ir užspauskite sujungimus.
Į kepimo formą sudėkite tešlos juostas spiraliniu būdu. Į tarpus sudėkite pjaustytas slyvas. Kepimo formą vėl uždenkite plėvele ir palikite 30 minučių šiltai pastovėti, kad pakiltų.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pyrago viršų aptepkite kiaušinio+vandens/pieno plakiniu, pabarstykite cukrumi. Kepkite apie 30-40 minučių.
Kol pyragas kepa, pasiruoškite sirupą. Vandenį ir cukrų bei vanilę pakaitinkite nedideliame puode, kol cukrus ištirps. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
Po 30-40 minučių pyragą išimkite iš orkaitės, apliekite sirupu (slyvas taip pat), pabarstykite migdolo drožlėmis ir dėkite atgal į orkaitę 5-10 minučių arba kol pyragas visiškai iškeps.
Patarimai, pastebėjimai. Įdarui galima naudoti varškę ar rikotą. Aš naudojau kreminę varškę-sūrį, nes tokią turėjau. Gavosi kiek skystesnė masė, sunkiau buvo susukti virveles.
Originaliame recepte buvo nurodoma pyragą kepti iš pradžių 30 minučių, o vėliau dar 5 minutes. Tačiau man per tą laiką pyragas neiškepė, kepiau 10-15 minučių ilgiau.
Daugiau – bakingsecrets.lt