Austriškas pyragas – lyg lietuviškas varškės apkepas, bet dar skaniau

Šį pyragą pamačiau Marry Berry knygoje. Peržvelgiau ingredientus, pasirodė labai panašus į mūsų lietuvišką varškės apkepą, tačiau knygoje pavadintas austrišku varškės pyragu (Austrian Curd Cheesecake). Nusprendžiau pamėginti ir patikrinti skonį bei panašumus.

Austriškas varškės pyragas.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Austriškas varškės pyragas.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Videikienė, „Baking secrets“

Nov 7, 2015, 2:44 PM, atnaujinta Nov 2, 2021, 11:22 AM

Mano išvada – tikrai labai panašu į saldų varškės apkepą su citrinos rūgštele. Vyras griežtai teigė, jog tai pyragas, o ne apkepas, bet „žiauriai“ skanus. Man patiko, nes pyrage yra įvairių skonių: citrinos, razinų, migdolų, varškės. Viskas labai dera. Pyragas drėgnas, minkštas. Čia susipina citrinos kvapnumas ir rūgštelė su razinų saldumu.

Austriškas varškės pyragas

Receptas adaptuotas iš knygos „Marry Berry's Baking Bible“

Ingredientai (23 cm apvaliai torto formai):

  • 150 g minkšto sviesto;
  • 250 g cukraus;
  • 550 g varškės ar rikotos;
  • 4 dideli kiaušiniai;
  • 100 g maltų migdolų;
  • 100 g razinų;
  • 50 g manų;
  • 2 citrinų sultys ir tarkuota žievelė.

Gaminimo eiga

1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite ir riebalais patepkite kepimo formą.

2. Minkštą sviestą išsukite dubenyje, pilkite cukrų ir dėkite varškę. Gerai išplakite, kol masė taps puri ir lengva.

3. Į varškės masę sudėkite kiaušinio trynius, gerai įmaišykite. Sudėkite maltus migdolus, manus, razinas, citrinos sultis ir žievelę bei išmaišykite.

4. Palikite tešlą 10 minučių pastovėti, kad razinos pabrinktų ir vėliau nenusėstų į pyrago dugną.

5. Išplakite kiaušinio baltymus ir palengva įmaišykite į tešlą. Tešlą supilkite į paruoštą formą.

6. Kepkite 30 minučių, tuomet kepimo formą uždenkite folija ir dar pakepkite 30 minučių.

7. Kai iškeps, orkaitę išjunkite, o pyragą palikite orkaitėje valandai.

8. Pyragą pirma atvėsinkite ir tik tuomet išimkite iš formos.

9. Apibarstykite cukraus pudra.

Patarimai, pastebėjimai. Kai pyragas iškeps, išjunkite orkaitę ir palikite pyragą valandai orkaitėje, tik nenuimkite folijos! Aš nuėmiau, ir pyrago šonai stipriai parudavo. 

Cukraus dėjau šiek tiek mažiau nei buvo nurodyta recepte (buvo nurodyta 275 g), tačiau kitąkart dar labiau pamažinčiau jo kiekį. Juk pyragas su razinomis, to saldumo ir taip nemažai. Tačiau vyras prieštaravo mano nuomonei, jam pyragas labai patiko ir jis nieko nenorėtų keisti. Skonio reikalas. Vieniems patinka saldžiau, kitiems ne taip saldžiai. Atkreipkite dėmesį ir darykite pagal save. 

Mano recepto ir skonio vertinimas – keturi balai iš penkių. Labai skanu, kartosiu.

Daugiau – bakingsecrets.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.