Perkate humusą? Susigėsite sužinoję, kaip paprasta jį pagaminti

Tie, kas bent kartą keliavo po Artimųjų Rytų regioną, žino, kaip vietiniai dievina humusą – avinžirnių pastą, kuri atstoja ir greitus užkandžius, ir sočius pietus ar vakarienę. Humuso receptas toks paprastas, kad susigėsite, jei iki šiol valgėte vien pirktinį.

Humusas.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Humusas.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Humusas.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Humusas.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Daugiau nuotraukų (2)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

Nov 9, 2015, 2:35 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 5:01 PM

Ar galite įsivaizduoti, iš pažiūros vos iš kelių ingredientų gaminamas humusas – nuolatinių ginčų ir lenktynių objektas Izraelyje: kuris skanesnis, kuris tikresnis. Izraeliečiai yra tiek ištreniravę savo skonio receptorius, humusą valgydami nuo pat gimimo, kad iš grūdelio gali pareikšti nuomonę ar jis skanus, ir kuo neįtinka. 

Humuso receptas neabejotinai yra mano knygoje „Izraelio skoniai. Šventės ir kasdiena“, vienuose pirmųjų puslapių. Nes be jo neapsieina jokia izraeliečių puota, anei paprastas pakramsnojimas. 

Todėl užuot pirkę nelabai į originalųjį panašų lietuvišką humusą parduotuvėje, verčiau prisigaminkite jo patys. Nė nepastebėsite, kaip humusą sulaižys jūsų šeima arba svečiai. 

Humusas

Reikės:

1,5 stiklinės džiovintų avinžirnių,

1/3 stiklinės sezamų pastos („Tahini“),

6-8 česnako skiltelių,

1/4 stiklinės šviežių citrinų sulčių (arba daugiau, pagal skonį),

1 valgomojo šaukšto tyro alyvuogių aliejaus,

3/4 arbat. šaukštelio malto kumino,

1/2 arbat. šaukštelio smulkios druskos (arba daugiau pagal skonį),

žiupsnelio aitriųjų paprikų.

Pateikti:

šlakelio tyro alyvuogių aliejaus,

saldžiosios paprikos miltelių,

kapotų petražolių,

aitriųjų paprikų pastos.

Gaminimo eiga:

Avinžirnius nuplaukite ir pamerkite dideliame dubenyje šalto vandens. Palikite brinkti per naktį. Išbrinkusių avinžirnių tūris padvigubės, jų turėtų būti apie 3.5 stiklinės.

Užkaiskite puodą vandens, įberkite žiupsnį druskos. Į verdantį vandenį suberkite išbrinkusius nusausintus avinžirnius, ir uždengę virkite juos ant mažos ugnies apie 60-90 minučių, arba kol avinžirniai taps labai minkšti. Nupilkite vandenį, bet pasilikite maždaug ¼ stiklinės skysčio, kuriame avinžirniai virė.

Kad išgautumėte labai vientisą humuso masę, reikia kiekvieną išvirtą avinžirnį nulupti: suspaudus švelniai tarp pirštų, jo odelė lengvai išsineria. Jei nuspręsite odelių nelupti, tai nepakenks humuso skoniui, tik jo konsistencija nebus tokia kremiška.

Atidėkite saujelę sveikų avinžirnių dekoracijai (20-30 vnt.), o likusius suberkite į elektrinio smulkintuvo indą. Į tą patį indą supilkite sezamų pastą, sudėkite česnakų skilteles, įpilkite citrinų sultis ir aliejų, įberkite druskos, kumino, aitriųjų pipirų. Pradžioje masę smulkinkite pulsuojančiu rėžimu, o po minutės – tolygiu, kol gausite vientisą kreminės konsistencijos pastą. Paragaukite – galbūt trūksta druskos, citrinos sulčių arba česnakų. Jei humusas per tirštas, plakant įpilkite truputį skysčio, kuriame virė avinžirniai.

Humusą pateikite gilioje lėkštėje. Viduryje šaukšto nugarėle padarykite įdubimą, ir į tą įdubimą įpilkite alyvuogių aliejaus. Papuoškite atidėtais avinžirniais, pabarstykite saldžios paprikos milteliais arba čili pasta ir kapotomis petražolėmis.

Šaltinis – nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.