Brandinto kalėdinio pyrago receptas

Ar norite atsikratyti nors vieno rūpesčio iš gausybės tų, kurie užklumpa prieš pat Kalėdas? Jau šiandien išsikepkite kalėdinį pyragą su džiovintais vaisiais ir riešutais.

Brandintas Kalėdų pyragas gali būti ir puiki dovana ar lauktuvės.
Brandintas Kalėdų pyragas gali būti ir puiki dovana ar lauktuvės.
Pyragui tinka bet kokie džiovinti vaisiai.<br>123rf nuotr.
Pyragui tinka bet kokie džiovinti vaisiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintė Š.

Nov 21, 2015, 10:42 AM, atnaujinta Nov 24, 2022, 11:50 AM

Šis pyragas yra puikus net keliais atžvilgiais. Pirmiausia – tikrai skanus. Antra – neįsivaizduoju geresnio pyrago Kalėdoms – jis pilnas riešutų, džiovintų vaisių, kvepia žiemos prieskoniais.

Trečia – tai gali būti puiki dovana ar lauktuvės einant į svečius.

Ir svarbiausia – nebereikia rūpintis saldumynais prieš pat šventes, kai ir taip galva sprogsta nuo gausybės reikalų virtuvėje, namuose, vaikų darželyje ar mokykloje, darbovietėje, partnerių vakarėliuose.

Kad pyragas taptų geresnis, turi subręsti. Todėl dabar – pats metas jį kepti.

Bet pirmiausia – keletas svarbių taisyklių, kad pyragas būtų kuo geresnis.

1. Naudokite šviežius ir kokybiškus produktus. Nenaudokite šiam pyragui kažkur spintelėje nuo užpraėjusių Kalėdų užsimetusių džiovintų vaisių, riešutų ar prieskonių – viskas turi būti šviežia.

2. Šiam pyragui reikia subręsti, tad kepkite jį bent prieš kelias dienas iki švenčių, geriausia – likus kelioms savaitėms. Jis gali stovėti net keletą mėnesių, jeigu laikysite vėsioje ir sausoje vietoje.

3. Išmirkykite džiovintus vaisius. Jeigu pyragą valgys tik suaugusieji, mirkyti vaisius galima brendyje, rome, likeryje. Jeigu pyrago skanaus ir vaikai, – stipresnės koncentracijos kompote, atskiestame sirupe. Improvizuokite! Mirkyti vaisius reikia nuo pusės iki trijų parų. Prieš dedant vaisius ir uogas į tešlą reikėtų apvolioti miltuose.

4. Kepkite lėtai ir žemoje temperatūroje – ji neturėtų viršyti 160 laipsnių. Pyrago tešlą pilkite į formą, išklotą kepimo popieriumi ir išteptą riebalais. Galite pabarstyti formą avižiniais dribsniais – iškepę jie tampa panašūs į riešutus – ir vaizdu, ir skoniu. Pyragas kepa 2,5-3,5 valandos – nelygu skardos dydis. Jeigu skarda mažesnė, o pyragas aukštesnis, kepti reikės ilgiau.

5. Kad pyragas liktų drėgnesnis, po kepimo skarda orkaitėje padėkite ir skardą, pripildytą vandens.

6. Iškepusį pyragą palikite skardoje, kol visiškai atvės.

7. Ataušusį pyragą apvyniokite sirupu ar alkoholiu suvilgytu rankšluosčiu (ne popieriniu!) ir susukite į plastiko plėvelę arba folijos lakštą. Tai padės išsaugoti skonį ir drėgmę. Kas savaitę patikrinkite, ar neišdžiūvo, ir apšlakstykite sirupu arba alkoholiu.

8. Neribokite savo fantazijos. Vienas puikiausių dalykų kepant šį pyragą – tai, kad galite improvizuoti – naudoti kokius tik norite vaisių ir riešutų derinius, kokį tik norite gėrimą jam sulaistyti. Ir galite kepti kokioje tik norite formoje – keturkampėje, apvalioje, kekso.

Raitojamės rankoves ir imamės darbo!

Brandintas kalėdinis pyragas

Reikės:

  • 225 g kambario temperatūros sviesto;
  • 210 g rudojo cukraus;
  • 3 didelių kiaušinių, taip pat kambario temperatūros;
  • pusės puodelio alkoholio (romo, brendžio, likerio) arba nealkoholinio skysčio, pavyzdžiui, praskiesto sirupo;
  • 1 apelsino sulčių ir žievelės;
  • 100 g kapotų riešutų (lazdyno, migdolų, graikinių, tinka net pistacijos – žali jų odelių blyksniai labai pagyvina pyragą);
  • 1 kg džiovintų uogų ir vaisių (razinų, spanguolių, abrikosų, slyvų, vyšnių, juodųjų serbentų, kriaušių, mangų ir t.t. Didesnius vaisius sukapokite);
  • 260 g miltų;
  • 75 g maldų migdolų (jei neturite maltų, blanširuokite migdolus, nulupkite odelę ir sumalkite kavamale ar kokteilinėje);
  • prieskonių – cinamono, anyžiaus, kardamono;
  • 1 arb. š. kepimo miltelių;
  • pusės arb. š. druskos.

Viename inde sumaišykite miltus, maltus migdolus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius.

Į kitą sudėkite mirkytas uogas ir vaisius, riešutus ir apvoliokite 2-3 šaukštais miltų.

Trečiame inde mikseriu ištrinkite sviestą su cukrumi. Plakite, kol masė bus puri, dėkite po vieną kiaušinius ir plakite toliau. Tuomet sudėkite išspausto apelsino sultis ir nutarkuotą jo žievelę, išmaišykite.

Į šią masę įmaišykite džiovintų uogų, vaisių ir riešutų mišinį.

Galiausiai suberkite miltų masę ir išmaišykite.

Masę supilkite į kepimo formą ir dėkite į orkaitę (160 laipsnių), kepkite 2,5-3,5 valandos. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku.

Kaip minėjau aukščiau, ataušinkite skardoje. Kai atauš, pagaliuku padarykite skylutes ir apšlakstykite pyragą alkoholiu arba praskiestu sirupu. Suvyniokite ir paslėpkite nuo visų smaližių – iš patirties žinau, kad šis pyragas juos traukia tarsi medus bites.

Jeigu būsite kantrūs, Kalėdoms turėsite geriausią dovaną šeimai ir mylimiausiems žmonėms!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.