Patobulinti močiutės kūčiukai: į pirktinius net nebežiūrėsite

Šventinio Kūčių stalo negalima įsivaizduoti be pagrindinio jo akcento – kūčiukų.

Išsikepti kūčiukų galima ir iš anksto – prieš dvi-tris dienas. Tačiau laiko kūčiukų gamybai pakaks ir ruošiant šventinę vakarienę.<br>R.Vitkaus nuotr.
Išsikepti kūčiukų galima ir iš anksto – prieš dvi-tris dienas. Tačiau laiko kūčiukų gamybai pakaks ir ruošiant šventinę vakarienę.<br>R.Vitkaus nuotr.
Profesijos mokytoja D.Rupšienė (viduryje) ir jos mokinės L.Selenienė (kairėje) ir L.Šiurkutė sakė, kad pasigaminti kūčiukų nėra sunku.<br>R.Vitkaus nuotr.
Profesijos mokytoja D.Rupšienė (viduryje) ir jos mokinės L.Selenienė (kairėje) ir L.Šiurkutė sakė, kad pasigaminti kūčiukų nėra sunku.<br>R.Vitkaus nuotr.
Iškepę kūčiukai turi būti šviesiai rusvos spalvos.<br>R.Vitkaus nuotr.
Iškepę kūčiukai turi būti šviesiai rusvos spalvos.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 11, 2015, 3:54 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 12:03 AM

„Nors šeimininkės dabar kūčiukų be vargo gali įsigyti bet kuriame prekybos centre, mes siūlytume jų išsikepti namuose.

Pačių pagamintas patiekalas bus ne tik skanesnis, bet ir daug mielesnis, nes jis skirtas patiems brangiausiems žmonėms.

O pasigaminti kūčiukų nėra sunku. Jų išsikepti galima ir prieš dvi-tris dienas, o nesuspėjus to padaryti anksčiau, laiko kūčiukų gamybai pakaks ir ruošiant šventinę vakarienę“, – portalui lrytas.lt sakė Šiaulių profesinio rengimo centro (PRC) Prekybos ir verslo skyriaus virėjų profesijos mokytoja Dalia Rupšienė.

Virėjus ruošiantys Šiaulių PRC mokytojai kasmet parengia naują kūčiukų receptą.

Pasinaudojo močiučių receptais

Šiemetinį kūčiukų receptą D.Rupšienė kartu su kolege Zita Šumskiene parengė pasinaudojusios močiučių receptais, kuriuos savaip patobulino. Prieš patvirtinant šį receptą sekė kelias dienas trukę bandymai ir kepinių degustacija.

Profesijos mokytojoms tobulinti kūčiukų receptą padėjusios konditerio profesijos besimokančios Laimutė Selenienė ir Ligita Šiurkutė sakė, kad jų iškeptų kūčiukų net negalima lyginti su pirktiniais.

„Mūsų kepti kūčiukai yra natūralūs, o į tuos, kurie realizuojami prekybos centruose ir kurių galiojimo laikas ilgesnis, yra dedama įvairių priedų“, – savuosius gaminius gyrė būsimos konditerės.

Tradicinių kūčiukų receptas

Kilogramui kūčiukų pagaminti prireiks pusės kilogramo miltų, 200 gramų cukraus, 100 gramų margarino, vieno didelio arba dviejų mažų kiaušinių (70 gramų), 30 gramų mielių, 250 mililitrų pieno, 125 gramų aguonų, žiupsnelio druskos ir šlakelio aliejaus kepimo skardai sutepti.

Ruošiant tešlą mieles reikia patrinti su trupučiu cukraus, supilti dalį pašildyto pieno viską gerai išmaišyti, užberti pora šaukštų miltų ir viską išmaišyti iki vientisos masės. Po to šią masę reikia uždengti ir palikti kilti šiltoje patalpoje.

Pakilusią masę reikia sudėti į miltus, supilti likusią dalį pašildyto pieno su jame ištirpintu cukrumi, druska ir išplaktais kiaušiniais. Vėliau į šią masę reikia sudėti pašutintas aguonas ir ištirpintą margariną.

Tešlą reikia išminkyti iki vientisos masės apie 5-10 minučių palikti kilti šiltoje vietoje. Tešlą reikia perminkyti ir kildinti du kartus.

Kūčiukai gaminami iš tešlos gabaliuko suformavus maždaug 6 milimetrų skersmens volelį, kuris skersai yra supjaustomas mažais griežinėliais.

Iškepa per 10 minučių

Šie griežinėliai yra dedami į aliejumi pateptą skardą ir paliekami šiltoje vietoje dar 10 minučių, kad pakiltų. Po to kūčiukai dešimt minučių kepami iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Iškepę kūčiukai turi būti šviesiai rusvos spalvos.

„Šviežiai iškepti, tačiau atšalti spėję kūčiukai yra patys skaniausi. Jų skonis nepasikeis ir per pirmąsias dvi tris dienas“, – portalui lrytas.lt sakė šiuo receptu pasidalinusios Šiaulių PRC virėjų profesijos mokytojos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.