Kalėdinis aguonų vyniotinis, kuris pirmas dingsta nuo stalo

Kaip ir dažnam lietuviui, man Kalėdų laikotarpis asocijuojasi su aguonomis. O mielinis aguonų pyragas yra vienas tų patiekalų, be kurių Kalėdos nebūtų Kalėdomis.

Aguonų vyniotinis.<br>N. Degutienės nuotr.
Aguonų vyniotinis.<br>N. Degutienės nuotr.
Aguonų vyniotinis.<br>N. Degutienės nuotr.
Aguonų vyniotinis.<br>N. Degutienės nuotr.
Aguonų vyniotinis.<br>N. Degutienės nuotr.
Aguonų vyniotinis.<br>N. Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Dec 14, 2015, 10:52 AM, atnaujinta Dec 11, 2022, 12:01 PM

Jei jūs iki šiol nesiryžote mieliniams kepiniams (taip taip, pažįstu nemažai žmonių, kurie mano, kad mieliniai kepiniai yra labai sudėtingi. Patikėkit, tai netiesa!), tai šis šventinis aguonų vyniotinis gali visiems laikams pakeisti jūsų įsitikinimus!

Šio pyrago tešla nėra nei riebi, nei labai saldi.

Aguonų masė paskaninama ne vien cukrumi, bet ir medumi. Taip pat į aguonų įdarą aš dedu skaldytų riešutų bei razinų.

Receptas skirtas iškart dviem vyniotiniams, nes šis kepinys pirmasis „išgaruoja“ nuo šventinio stalo.

Beje, aguonų įdarą galima pasigaminti gerokai iš anksto, o tai labai sumažins ruošimosi šventėms rūpesčius!

Tešlai:

  • 40 g šviežių mielių;
  • 500 g miltų;
  • 1 stiklinė (250 ml) pieno;
  • 3 kiaušinių tryniai;
  • 120 g cukraus;
  • 60 g sviesto;
  • 1/2 šaukštelio druskos;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto.

Aptepimui:

  • 1 trynys, sumaišytas su 1 šaukštu pieno.

Įdarui:

  • 500 g aguonų;
  • 1/2 litro pieno;
  • 200 g cukraus;
  • 3 šaukštai medaus;
  • 60 g sviesto;
  • 2 kiaušinių baltymai;
  • 30 g skaldytų riešutų;
  • 30 g razinų;
  • 30 g cukatų (cukruotų apelsinų arba citrinų gabalėlių);
  • 1 šaukštelis romo (arba migdolų esencijos).

Pasigaminame įdarą: aguonas nuplauname ir perliejame verdančiu vandeniu (nuplikome). Gerai nusausiname.

Sudedame aguonas į puodą, užpilame pienu, užverdame ir viriname ant vidutinės ugnies maždaug 15 min. Nupilame pieną ir gerai nusausiname (geriausia – nupilti į sietą, išklotą merliniu filtru ir palaukti, kol visiškai nuvarvės pienas). Aguonas sumalame 2-3 kartus mėsmale arba sutriname elektriniu smulkintuvu.

Gilioje keptuvėje išlydome sviestą. Sudedame maltas aguonas, medų, cukrų, riešutus, razinas ir cukatus ir viską pakepiname maždaug 10 min, nuolat maišant. Masę atvėsiname.

Į šaltą masę įpilame romą ir išmaišome. Taip pagamintą įdarą šaldytuve galima laikyti savaitę, arba užšaldytą šaldiklyje – mėnesį.

Užminkome tešlą: kambario temperatūros mieles sutriname su 1 šaukštu cukraus, 2 šaukštais miltų ir 3 šaukštais drungno pieno. Gautą tyrelę pastatome šiltai, kad pakiltų.

Miltus išsijojame į didelį dubenį, įberiame druskos. Kitame dubenėlyje trynius iki purumo ištriname su likusiu cukrumi. Sviestą ištirpiname ir pabaigoje supilame pieną, kad sušiltų (tik neužkaitiname per daug! Pieno temperatūra negali būti aukštesnė nei +40 C).

Per šį laiką mielių masė turėtų būti pakilusi ir suputojusi. Ją supilame į miltų dubenį kartu su kiaušinių tryniais. Pamažu maišant dalimis supilam šiltą pieną su sviestu. Minkome, kol tešla pasidaro tąsi, minkšta ir žvilganti.

Tešlą suformuojame į rutulį ir padedame šiltai į dubenį, pabarstome miltais ir uždengiame maistine plėvele. Paliekame šiltai, kad tešla pakiltų.

Kai tešlos masė padvigubėja, padaliname ją į dvi dalis. Kiekvieną iš dalių iškočiojame į keturkampį (maždaug 1-1.5 cm storumo), kurio ilgis toks pats, kaip jūsų siauros kepimo formos.

Išplakame įdarui skirtus du kiaušinio baltymus šakute ir juos sumaišome su aguonų įdaru. Tada visą iškočiotą keturkampį tešlos tolygiai aptepame aguonų įdaru (paliekame pusę kitam pyragui), paliekant po porą centimetrų iš kiekvieno krašto. Susukame taip paruoštą tešlą į vyniotinį, užlenkiant kraštus į vidų, ir dedame į pailgą kepimo formą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Pastatome šiltai ir uždengiame rankšluostėliu, kad pyragas iškiltų.

Pyrago viršų patepame kiaušinio trynio ir pieno plakiniu ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180C. Dedame apainėje orkaitės dalyje ir kepame apie 40-50 min., arba kol medinis pagaliukas ištraukiamas sausas, o viršus gražiai parudęs.

Jei pageidaujate, pyrago viršų galite patepti cukraus glazūra (sumaišykite cukraus pudrą su keliais šaukštais citrinos sulčių) ir papuoškite nutarkuotomis apelsino žievelėmis bei cukatais.

Šaltinis – nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.