Vyskupo duona, arba Magiškasis Kalėdų pyragas

Gyvenant Anglijoje Kalėdų laikotarpiu neįmanoma parduotuvėse nepastebėti visokiausių pyragų. Labai gražiai supakuotų, įvairiausių dydžių ir formų. Susivilioji, nusiperki, bet būna, kad valgyti negali.

Kalėdų pyragas.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Kalėdų pyragas.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Videikienė, „Baking secrets“

Dec 17, 2015, 11:34 AM, atnaujinta Dec 16, 2021, 8:37 AM

Tiek razinų, tiek džiovintų vaisių, kad, nors ir stengiesi save įtikinti, jog skanu, galiausiai pasiduodi. Ne, tokie pyragai ne man ir ne mūsų šeimai.

Ieškojau ir suradau, kas ir mums tinka bei patinka – Kalėdų pyragą, dar vadinamą Vyskupo duona.

Pyragas neperkrautas džiovintais vaisiais, su riešutais, margas ir gražus kaip Kalėdų eglutė. Su kiekvienu nauju riekelės pjūviu vis įvairesnis ir įdomesnis vaizdas, skonis irgi neblogas.

Išeitis rasta! Receptas visiems, nors truputį į mus panašiems.

Kalėdų pyragas, arba Vyskupo duona

Receptas paremtas D.Trečiokaitės knyga „Kvepiantys“

Ingredientai

  • 250 g miltų;
  • 80 g džiovintų abrikosų;
  • 80 g džiovintų spanguolių;
  • 100 g razinų;
  • 80 g lazdynų riešutų ir / ar pistacijų;
  • 170 g minkšto sviesto;
  • 80 g cukraus pudros;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
  • 1 citrinos tarkuota žievelė;
  • 1/2 apelsino tarkuota žievelė;
  • 8 kiaušinių tryniai;
  • 6 kiaušinių baltymai;
  • 100 g cukraus.

Apibarstyti

  • 2–4 šaukštai cukraus pudros

Gaminimo eiga

Dubenyje sumaišykite miltus su smulkintais abrikosais, spanguolėmis, razinomis, riešutais ir pistacijomis. Padėkite į šalį.

Kitame dubenyje gerai išsukite minkštą sviestą su cukraus pudra, vanile ir citrinos, apelsino žievelėmis.

Į sviestą vieną po kito suleiskite kiaušinio trynius, gerai po kiekvieno išsukite.

Baltymus išplakite iki putų, po truputį berkite cukrų ir plakite iki standumo.

Į sviesto mišinį pakaitomis dėkite miltų mišinio ir plaktų baltymų. Palengva po kiekvieno mentele išmaišykite. Maišykite taip, kol sudėsite visus miltus ir baltymus.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laispnių. Sviestu patepkite ir kepimo popieriumi išklokite nedidelę pailgą kepimo formą.

Sukrėskite tešlą į kepimo formą, išlyginkite paviršių. Kepkite 50–60 minučių, kol į pyrago centrą įsmeigtas medinis liks sausas ir švarus.

Atvėsinkite formoje.

Išėmę iš formos gausiai apibarstykite cukraus pudra.

Patarimai, pastebėjimai. Džiovintus vaisius galite dėti bet kokius. Galite naudoti ir citrinų ar apelsinų cukatus. Aš dėjau tai, ką turėjau ir kuo įvairesnių spalvų.

Razinų dėjau per pusę mažiau, nei nurodyta recepte (50 g), nes pabijojau, kad bus per daug džiovintų vaisių. Bet kai pyragą iškepiau, pasigailėjau, kad razinų per mažai. Pyragas pats gana sausas, todėl džiovinti vaisiai ir riešutai labai praturtina tiek skonį, tiek tekstūrą. Netgi mums, nemėgėjams, būtų patikę šiek tiek daugiau džiovintų vaisių.

Į pyragą dedama labai daug kiaušinio trynių ir baltymų, kodėl – tiksliai nežinau. Kadangi į pyragą nededami kepimo milteliai, gerai išplakti kiaušinių baltymai – vienintelis kildinimo elementas. Baltymus plakite, kol išsiplaks iki gerų putų, paskui truputį berkite cukrų ir plakite iki standumo (apvertus dubenį baltymai neturi iškristi). Taip dariau aš, nes knygoje smulkiau apie tai nerašoma.

Į sviestą miltų mišinį ir baltymus reikia įmaišyti pakaitomis, t. y. dėkite porą šaukštų miltų mišinio, su mentele palengva įmaišykite, dėkite porą šaukštų išplaktų baltymų, vėl įmaišykite ir taip kartokite, kol viską įmaišysite.

Maišykite mentele, atsargiai. Būtent toks lėtas maišymas suteikia savotiškos kalėdinės magijos. Maišai, neskubi ir jau projektuoji iškepto pyrago vaizdą.

Iškeptą pyragą gausiai apibarstykite cukraus pudra. Knygoje nurodomi 4 šaukštai cukraus pudros, man per akis užteko ir 2 šaukštų. Pats biskvito skonis priminė kondensuoto pieno pyragą.

Daugiau – bakingsecrets.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.