Švenčių stalui – dieviško skonio vištiena su karamele iš kmynų

Virtuvės vadovas Ruslanas Bolgovas prieš Kalėdas pasinėrė į prisiminimus ir nusprendė atkartoti patiekalus, kuriuos vaikystėje ruošdavo jo mama.

Vištieną su kmynų karamele per šventes ruošdavo R.Bolgovo mama.<br>123rf nuotr.
Vištieną su kmynų karamele per šventes ruošdavo R.Bolgovo mama.<br>123rf nuotr.
Dabar paruošti švenčių patiekalams užtenka dienos. O anksčiau tai užtrukdavo savaitę.<br>T.Bauro nuotr.
Dabar paruošti švenčių patiekalams užtenka dienos. O anksčiau tai užtrukdavo savaitę.<br>T.Bauro nuotr.
R.Bolgovas prisiminė, kad jo vaikystės šventinis stalas būdavo itin gausus.<br>T.Bauro nuotr.
R.Bolgovas prisiminė, kad jo vaikystės šventinis stalas būdavo itin gausus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 18, 2015, 8:18 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 5:50 PM

„Dabar ruoštis Kalėdoms žymiai paprasčiau nei anksčiau. Atsirado naujų technologijų, yra daugiau produktų. Todėl visą maistą suruošti galima paskutinį vakarą. O tuo metu tekdavo plušėti visą savaitę“, – pastebėjo R.Bolgovas.

Ruošdavo visas daugiabutis

Šiais laikais, kai parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairiausių produktų, žmonės gali Kalėdoms pasiruošti pačius prabangiausius patiekalus – tokius, kuriuos kadaise sau galėjo leisti valgyti nebent bajorai.

Kai R.Bolgovas buvo vaikas, apie panašią prabangą buvo galima tik pasvajoti. Vis dėlto jo vaikystės Kalėdų stalas buvo itin gausus, nes patiekalus ruošdavo ne viena šeimininkė.

„Šventinį stalą tėvai stengdavosi suruošti drauge su kitais kaimynais. Kiekviena kaimynė atsinešdavo po kokį nors patiekalą. Kadangi gyvenome daugiaaukščiame name, tų patiekalų būdavo labai daug. Stalas atrodė turtingesnis nei iš tiesų“, – šyptelėjo 1976 metais gimęs R.Bolgovas.

Ir nors didelio produktų pasirinkimo nebūdavo, šeimininkės sugebėdavo paruošti gana prabangius, kone bajoriškus patiekalus.

Vienas įspūdingiausių šventinių patiekalų jam buvo mamos ruošiamas įdarytas viščiukas su ant viršaus užpilta gardžia kmynų karamele.

Tokį viščiuką R.Bolgovas dabar kepa pats, o jo receptu pasidalijo Kalėdų svetainėje borjomi.lt/"="">borjomi.lt/"" target="_blank">www.kaledos.borjomi.lt, kuri buvo pristatyta Nacionalinėje dailės galerijoje įsikūrusiame restorane „The Gallery“. Pateikiame ir jums šį receptą.

Įdarytam viščiukui su džiovintomis spanguolėmis ir kmynų karamele reikia:

1 viščiuko

500 g vištienos faršo

50 g džiovintų spanguolių

2 valgomųjų šaukštų kepintų svogūnų

1 valgomojo šaukšto druskos

1 arbatinio šaukštelio pipirų

6 skiltelių česnako

100 g cukraus

1 arbatinio šaukštelio kmynų

50 ml aliejaus

Vištą perpjaukite per pusę, bet ne iki pabaigos.

Tris skilteles česnako susmulkinkite ir sumaišykite su aliejumi, cukrumi, druska bei pipirais. Tada gauta mase aptepkite vištą ir palikite per naktį.

Kitą dieną maltą faršą sumaišykite su spanguolėmis, svogūnais ir likusiomis trimis skiltelėmis česnako, prieš tai jas susmulkinę. Sudėkite faršą į vištą.

Grąžinkite vištai jos pirminę formą, tą vietą, kurioje ji buvo perpjauta, sutvirtindami dantų krapštukais. Kepkite orkaitėje 1 valandą 180˚ C laipsnių temperatūroje.

Cukrų sumaišykite su kmynais ir pakaitinkite, apliekite juo viščiuką.

Įdarytas viščiukas taps pačia sočiausia stalo puošmena ir, jei Jūsų šeima suvalgys jį visą, po to tikrai bus sunku pakilti nuo stalo.

Neatsispirdavo silkei

Dar vienas įsimintinas mamos ruoštas vaikystės patiekalas, pasak R.Bolgovo, buvo silkė pataluose.

Mama šį patiekalą mokėjo taip gražiai patiekti, kad net ne itin žuvį mėgęs Ruslanas ją šveisdavo su malonumu.

Ant Bolgovų šeimos stalo, kaip ir daug kur kitur, per šventes vietos, be abejo, atsirasdavo ir naminės baltosios mišrainės tortui, paruoštam iš turimų kuklių produktų, bet vis tiek labai gardžiam.

Kokios šventės be grybukų?

Vis dėlto labiausiai R.Bolgovui vaikystės Kalėdos susijusios su mandarinais, meduoliniais grybukais.

„Mums, vaikams, suaugusieji liepdavo valgyti rimtus patiekalus, tačiau mums labiausiai rūpėjo saldumynai“, – prisimena Ruslanas.

O dabar žinomo virtuvės šefo Kalėdų stalą visada puošia keptas kalakutas.

„Per Kalėdas mes kažkodėl jau daugybę metų verdame ir šiupininę sriubą“, – pridūrė kulinarijos meistras, kalėdinei svetainei pateikęs ir senovinės, ir savo vaikystės virtuvės patiekalų receptų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.