Nors Kalėdų pagrindiniam patiekalui Lietuvoje įprasta gaminti įvairiausius valgius, vienas dažniausių – įdaryta višta, antis ar kalakutas.
„IKI“ kulinarė rekomenduoja tradicinio, meduje kepto įdaryto kalakuto receptą, kurį tikrai verta išmėginti.
Meduje keptas kalakutas
Reikės: 75 g sviesto, svogūno, 400 g rūkytų dešrelių, čiobrelių, 2 citrinų, kiaušinio, 100 g džiūvėsėlių, 2 arbat. šaukštelių paukštienos prieskonių, 4 kg sveriančio kalakuto, šaukšto medaus.
Gaminimas. 25 g sviesto išlydykite didelėje keptuvėje. Sudėkite susmulkintus svogūnus ir troškinkite 5 minutes, kol suminkštės. Nedideliais griežinėliais supjaustykite dešreles ir sudėkite į dubenį. Kartu dėkite apkepintus svogūnus, susmulkintas petražoles ir čiobrelius, pusę turimos citrinos žievelės. Įmuškite kiaušinį, sudėkite džiūvėsėlius. Gerai išmaišykite.
Orkaitę iš anksto įkaitinkite iki 170 °C. Kalakutą gerai nuplaukite ir nusausinkite. Sudėkite į vidų įdarą. Dėkite į kepimo skardą. Įtrinkite krūtinės dalį sviestu ir uždenkite folija. Kepkite orkaitėje 2 valandas. Keptuvėje medų sumaišykite su likusiu sviestu ir citrinos žievele, kol sviestas ir medus gerai išsilydys.
Nuimkite foliją ir šiuo mišiniu gerai ištepkite kalakutą. Apibarstykite paukštienos prieskoniais. Į kepimo indą įpilkite 125 ml vandens ir kepkite dar valandą su puse.