Valgis, kuriam neatsispiria ne tik žemaičiai: trintos kanapės

Žemaitiškos Kūčios neapsieina be vieno gardumyno – trintų kanapių. Tiesa, sovietmečiu kanapės buvo tapusios deficitu – jų įsigyti buvo galima tiktai turguje, ir ten jos niekada nestovėdavo ant prekystalio. Mat už prekybą jomis buvo baudžiama.

Trintos kanapės su svogūnais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Trintos kanapės su svogūnais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kanapių sėklas itin vertina sveikos gyvensenos puoselėtojai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kanapių sėklas itin vertina sveikos gyvensenos puoselėtojai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintė Š.

Dec 21, 2015, 4:52 PM, atnaujinta Dec 21, 2021, 9:07 AM

Dabar kanapių sėklų galima įsigyti bet kurioje didesnėje parduotuvėje. Šias sėklas itin vertina mitybos specialistai ir sveikos gyvensenos žinovai – jose yra galybė vertingų medžiagų, pavyzdžiui, omega-6 ir omega-3 riebiųjų rūgščių, vitaminų ir kitų medžiagų. Teigiama, kad kanapių sėklos itin naudingos tiems, kurie saugo širdį.

Tačiau valgyti kanapes verta ne tik dėl to – trintos jų sėklos yra tikrai skanus užkandis, kuriuo susižavi ne tik žemaičiai. Kartą žemaitiškais valgiais teko vaišinti gausų žmonių būrį iš visos Lietuvos, ir trintų kanapių dubenėlis buvo pirmasis ištuštėjęs indas. Visiems knietėjo išbandyti kanapių poveikį. Ne, jos nesukėlė euforijos ar haliucinacijų, nes ir negali to sukelti, tačiau gomuriui suteikė daug pasitenkinimo. Tačiau kaip gaminti kanapių sėklas, žino nedaugelis.

Taigi, pateiksiu porą idėjų.

Į sausą keptuvę suberkite kanapes ir pakepinkite kelias minutes, kol sėklos ims skleisti malonų kvapą. Nesudeginkite, nes tuomet kanapės apkars.

Pakepintas kanapes reikia sugrūsti grūstuve arba sumalti mėsmale. Beje, į mėsmalę neberkite jų per daug, nes tuomet šis darbas pareikalaus nemažai fizinės jėgos.

Kai kurios moterys teigia kanapes trinančios kavamale, tačiau kartą pabandžiusi aš kanapes tik sugadinau – išsiskyrė aliejus, ir tokių kanapių nebuvo galima valgyti.

Į trintas kanapes įmaišykite druskos. Neretai taip kanapės ir valgomos, tačiau mūsų šeimoje prigijo kitos receptas – į kanapes įmaišome kepintų svogūnų. Masė tampa „šlapesnė“, lipnesnė. Ir skaniau. Bent jau mums.

Trintos kanapės valgomos su karštomis su lupena virtomis bulvėmis.

Išbandykite tai, kuo didžiuojasi žemaičiai!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.