Tikroms lietuviškoms Kalėdoms – mėsos tortas

Puikių Kalėdų paslaptis – laikytis šimtmečių senumo tradicijų. „Ant mūsų stalo, ypač žiemos šaltąjį metą, karaliauja šaltiena. Ją šventėms išpuošdavo gražiausiais įvairiais iš daržovių išpjaustytais raštais“, – pasakojo etnologė Gražina Kadžytė.

Kiaulienos šaltiena.<br>123rf nuotr.
Kiaulienos šaltiena.<br>123rf nuotr.
Krevečių ir daržovių drebučiai.<br>123rf nuotr.
Krevečių ir daržovių drebučiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 22, 2015, 3:59 PM, atnaujinta Dec 21, 2021, 9:06 AM

Kalėdoms būdavo skerdžiama kiaulė, o pasninko pabaigai gaminama šventinė šaltiena buvo netgi vadinama mėsos tortu. 

Pateikiame du receptus, kurie tikrai papuoš jūsų stalą: tai tradicinė kiaulienos šaltiena.

O jeigu norite tikrai šventiškai atrodančio patiekalo arba nenorite valgyti mėsos – pasigaminkite daržovių, krevečių ir kiaušinių drebučius. Atrodo tikrai šventiškai!

Kiaulienos šaltiena  

Reikės:

  • 2 kiaulės kojų
  • 1 kiaulės karkos 
  • 2 svogūnų
  • 2 morkų 
  • petražolės šaknies
  • lauro lapų
  • druskos 
  • juodųjų ir kvapniųjų pipirų. 

Daržoves nuvalykite ir supjaustykite, mėsą nuplaukite, dėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, berkite druskos ir virkite virš silpnos ugnies 3-4 valandas. 

Putas ir riebalus nugraibykite. Virkite, kol mėsa ims kristi nuo kaulų. Baigiant virti sudėkite lauro lapus, pipirus. 

Išvirusią mėsą su daržovėmis išgriebkite, sultinį perkoškite. Mėsą nupjaustykite nuo kaulų, susmulkinkite. Daržoves taip pat supjaustykite. Suberkite atgal į sultinį, pagardinkite prieskoniais, jeigu reikia. 

Formos dugne išdėliokite virtų morkų griežinėlius. Kai sustings, supilkite visą likusią masę. Dėkite į šaldytuvą ir laikykite, kol valgysite. 

Prieš patiekiant formą trumpam panardinkite į karštą vandenį ir išverskite ant lėkštės. 

Patiekite su actu, krienais, majonezu, marinuotais agurkėliais, karštomis bulvėmis. 

Daržovių, krevečių ir kiaušinių drebučiai

Reikės

  • 200 g virtų valytų krevečių (galima pakeisti virta lašiša)
  • 8 kiaušinių 
  • 3 virtų morkų 
  • šaldytų žaliųjų žirnelių 
  • kelių šaukštų konservuotų kukurūzų
  • 8 v. š. želatinos 
  • druskos, pipirų 

Želatiną išbrinkinkite pusėje stiklinės vandens, supilkite į puodą su 1 l vandens ir ištirpinkite. Kiaušinius išvirkite, žirnelius atšildykite. 

Kai drebučių masė atauš, suberkite krevetes, pjaustytas morkas, žirnelius, kukurūzus, berkite druskos, pipirų. Kiaušinius supjaustykite, gražiausius žiedus palikite papuošimui. Likusius sukapokite ir berkite į drebučių masę. 

Į apvalią formą su skyle viduryje įliekite vos vos drebučių masės, gražiai sudėkite kiaušinių griežinėlius ir trumpam įdėkite į šaldytuvą, kad drebučiai pradėtų stingti. Kai jie sukietės, ant viršaus supilkite daržovių ir krevečių masę drebučiuose. Dėkite į šaldytuvą ir laukite švenčių!

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.