Gaivus ir lengvas vyšnių tortas pavyks net tinginiams

Labai lengvai iškepamas, greitas, skanus ir įdomus tortas! Puikiai tiks pradinukams ar tinginiukams, nes tešlos lakštai iš pirktinės sluoksniuotos tešlos, kremas labai paprastas. Kodėl nepabandyti? Dar ir labai skanu, lengva ir gaivu.

Tortas „Vyšnių korys“.<br>Nuotr. iš „bakingsecrets.lt“
Tortas „Vyšnių korys“.<br>Nuotr. iš „bakingsecrets.lt“
Tortas „Vyšnių korys“.<br>Nuotr. iš „bakingsecrets.lt“
Tortas „Vyšnių korys“.<br>Nuotr. iš „bakingsecrets.lt“
Susukite tešlą su vyšnių įdaru į tokias „sraiges“.<br>Nuotr. iš „bakingsecrets.lt“
Susukite tešlą su vyšnių įdaru į tokias „sraiges“.<br>Nuotr. iš „bakingsecrets.lt“
Tortas „Vyšnių korys“.<br>Nuotr. iš „bakingsecrets.lt“
Tortas „Vyšnių korys“.<br>Nuotr. iš „bakingsecrets.lt“
Daugiau nuotraukų (4)

Ernesta Videikienė, „Baking secrets“

Dec 31, 2015, 1:58 PM, atnaujinta Jan 3, 2023, 7:35 PM

Tortas „Vyšnių korys“ 

Reikalingi produktai (20 cm apvaliai formai, 1 puodelis – 250 ml)

Pagrindui: 

  • 1 pakelis (375 g) pirktinės sluoksniuotos tešlos,
  • 1 pakelis (300 g) šviežių ar šaldytų vyšnių.

Kremui:

  • 500 g grietinėlės (bent 35 proc. ar 48 proc.),
  • 200 g graikiško jogurto ar riebios grietinės (30 proc.),
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto,
  • 1/2 puodelio cukraus.

Papuošimui:

  • tarkuoto šokolado,
  • kelių vyšnių

Gaminimo eiga

Tešlą, jei reikia, truputį iškočiokite, padalinkite į 4 juostas (plotis apie 8 cm). Ant kiekvienos juostos per vidurį išdėliokite vyšnias. Sulenkite, tešlos kraštus gerai užspauskite. Imkite dvi 20 cm kepimo formas, išklokite jas kepimo popieriumi. Į kepimo formas dėkite tešlos juostas, susukdami į „sraiges“. 

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kepkite tešlos „sraiges“ apie 30 minučių, kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

Kremui dubenyje mikseriu išplakite visus produktus iki standumo. Jei baugu viską plakti vienu sykiu, išsiplakite atskirai.

Surinkite tortą. Į kepimo formą dėkite vieną sluoksniuotos tešlos „sraigę“, užtepkite pusę kremo, dėkite kitą „sraigę“, aptepkite likusiu kremu. Dėkite tortą į šaldytuvą nakčiai.

Išimkite iš formos, puoškite tarkuotu šokoladu ir vyšniomis.

Patarimai, pastebėjimai. Pagal orginalų receptą reiktų dviejų sluoksniuotos tešlos pakelių šiek tiek didesniam tortui (23 cm skersmens). Tešlos taip pat nereiktų kočioti, tiesiog supjaustyti į 8 cm pločio juostas ir po tris juostas dėti į kiekvieną kepimo formą. Tokiu atveju reiktų ir žymiai daugiau kremo. Jei kepsite didesnėje formoje, imkite daugiau tešlos. 

Aš kepiau mažesnėje kepimo formoje, nenorėjau, kad liktų tešlos likučių ir norėjau plonesnių lakštų, todėl ėmiau vieną tešlos lakštą ir jį truputį iškočiojau. Tešlos užteko, bet ant ribos. Gavosi plonesni lakšteliai, per naktį pastovėjęs tortas buvo tikrai minkštas. Tokiu atveju galima tortą šaldytuve laikyti ir truputį trumpiau, nebūtina per naktį. 

Kitąkart vyšnių dėčiau daugiau, arčiau viena kitos ir tarp jų tešlos neužspausčiau, tegu pučiasi ir lieka tarpeliai. Pirmą kartą kepdama pabijojau, kad bus per daug tarpų, tuščios vietos, todėl labiau suspaudžiau. 

Tik labai gerai užspauskite juostų-tešlos kraštus, kad neatsidarytų. Jei ir kiek atsidarys, nieko baisaus, užsiteps ir pasislėps viskas po kremu. 

Jei naudosite  šaldytas vyšnias, prieš jas naudodami, sudėkite į sietelį, kad nuvarvėtų sultys.

Tešlą dėjau į skardą palikdama mažus tarpus, nes kepdama ji šiek tiek pučiasi. 

Kremui naudojau graikišką jogurtą, bet galima naudoti ir grietinę. Kremas truputį saldus, nes dedasi 1/2 puodelio cukraus, bet sutepus tortą ir ragaujant su porūgštėmis vyšniomis skoniai susibalansuoja. 

Dar kelios pastabos. Nedarykite su natūraliu jogurtu, jis skystesnis, vandeningesnis, kremas gausis skystas. Naudokite riebią grietinę (30 proc.) ir plakite, kol tikrai masė sustandės. Kremas su grietine plakant pradžioj linkęs skystėti, o tik vėliau sutirštėja, todėl plakit iki galo. Naudokite riebius produktus (grietinėlę ir grietinę/graikišką jogurtą), nes liesi čia netinka! 

Jei esat naujokas ir bijot plakti kremą kartu, išsiplakite viską atskirai ir atsargiai sumaišykite. 

Kremas yra purus, lengvas, minkštas. Jei tikitės standesnio torto, galima dėti grietinėlės standiklio ar želatinos. Aš to nebandžiau, negaliu komentuoti. Ir mano naudojama grietinėlė buvo riebesnė (angl. double cream - 48 proc. riebumo), orginaliame recepte naudojama grietinėlė 35 proc., kremas truputį puresnis, minkštesnis.

Šaltinis: bakingsecrets.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.