Vėlyvieji pusryčiai – tai, ko reikia po linksmybių nakties

Nuo saldžių ir pikantiškų patiekalų iki vaikams draugiškos atmosferos, šventinių kokteilių suaugusiems bei bendro stalo – tai vėlyvieji pusryčiai, vadinami „brunch“. Šis pavadinimas – angliškų žodžių „breakfast“ (liet. pusryčiai) ir „lunch“ (liet. pietūs) junginys. Jį verta įsidėmėti, nes iškart po Naujųjų metų nakties vėlyvi pusryčiai – itin gera idėja, kuri atgaivins ir suteiks šeimyniško jaukumo.

Purius amerikietiškus blynelius galima valgyti ne tik saldžius, bet ir su skrudinta šonine ar grietininiu grybų padažu.<br>123rf nuotr.
Purius amerikietiškus blynelius galima valgyti ne tik saldžius, bet ir su skrudinta šonine ar grietininiu grybų padažu.<br>123rf nuotr.
Vėlyvųjų pusryčių stalas turi būti gausus.<br>123rf nuotr.
Vėlyvųjų pusryčių stalas turi būti gausus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 1, 2016, 9:01 AM, atnaujinta Jun 12, 2017, 4:48 AM

Priešingai nei daugelis mano, „brunch“ pusryčiai nėra tik šiuolaikinė mada, ši sąvoka gimė dar XIX a. Didžiojoje Britanijoje ir per daugelį metų suformavo net savo etiketą. Dažniausiai jie ruošiami po didelių švenčių, sekmadieniais ar daug dirbant ir neturint laiko pusryčiams.

Jie gali būti valgomi nuo 10 val. ryto ar net ankstyvą pavakarę, tai daroma norint pirmiausia gerai išsimiegoti, pailsėti bei niekur neskubėti. Į šiuos pusryčius kviečiami visi – draugai, artimieji, jų vaikai ir net augintiniai.

„Lietuvoje taip pat vis labiau populiarėja vėlyvųjų pusryčių tradicija. Tokie pusryčiai skatina skirti laiko pabendrauti su draugais, atsipalaiduoti ir pamiršti visus savaitės rūpesčius. Tai aktualu ir šventiniu metu, kuomet reikia aplankyti tiek skirtingų žmonių ir viską suspėti, tad „Brunch“ pusryčiai – puiki išeitis. Juose paprastai dalyvauja daug žmonių, nebūtinai tik šeimos nariai ar draugai“, – apie tradiciją pasakojo prekybos tinklo „IKI“ kulinarijos centro vadovė Aistė Rasmussen.

Tokių pusryčių stalas, anot jos, turi būti išties gausus. Ant jo dažniausiai puikuojasi sotūs valgiai, būtinai patiekiama įvairiausio maisto – vaisiai, daržovės, mėsos patiekalai, bandelės, užkandžiai, sriubos, saldėsiai ir įvairūs gėrimai – nuo šviežiai spaustų sulčių iki alkoholinių kokteilių.

Dažnai pusryčiai gali turėti ir tam tikras temas, pavyzdžiui, kurios nors šalies virtuvė, Užgavėnių stalas ar Naujametiniai patiekalai.

Nuo ko pradėti?

Prekybos tinklo „IKI“ kulinarė pateikia kelis patarimus, kurie padės lengviau susidoroti su pasiruošimu pusryčiams, o ypač po linksmybių kupinos Naujametinės nakties.

Pasinaudokite šventiniais likučiais. Galbūt po naujametinės vakarienės liko dar nesuvalgyto maisto? Jis puikiai tiks. Jei tai mišrainė – galite ją patiekti ant duonos skrebučio ar traškios duonelės. Pasistenkite turėti užkandžių, kad jų nereikėtų gaminti, o svečiai galėtų lengvai bendrauti ir gurkšnoti pasirinktus gėrimus.

Kai ką nusipirkti, kai ką pasigaminti. Ankstyvą rytą po siautulingų Naujųjų metų sutikimo nepersistenkite. Nulėkite į artimiausią parduotuvę ir įsigykite šviežių bandelių, raguolių ir duonos. O šių kepinių pagardinimui pasigaminkite specialią užtepėlę: rinkitės vaisių konservus, džemą ar medų, įberkite čiobrelių ir sumaišykite kartu su kiek patirpusiu sviestu ar lydytu ožkos sūriu.

Sezoniniai produktai. Pasirinkite sezoninius vaisius, kurių lengvai galite rasti parduotuvėse: tai gali būti bananai, kiviai, greipfrutai ir avokadai. Taip pat daržoves: burokėlius, kopūstus, bulves, paprikas. O jei vis dėlto neturite laiko pjaustymui ir lupimui – gera alternatyva gali tapti šaldytos daržovės.

Vėlyvųjų pusryčių receptas: purūs amerikietiški blyneliai

Pasak A. Rasmussen, blyneliai yra neatsiejamas vėlyvųjų pusryčių atributas, o ypač amerikietiškojo stiliaus. Juos galima valgyti ne tik saldžius, bet ir su skrudinta šonine ar grietininiu grybų padažu. Šis receptas – klasikinis, patiekiamas su klevų sirupu.

Jums reikės: 135 g miltų, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių ir tiek pat druskos, 2 valgomųjų šaukštų cukraus, 130 ml pieno, 1 kiaušinio, 2 valgomųjų šaukštų lydyto sviesto, 3 valgomųjų šaukštų klevų sirupo.

Gaminimas. Išsijokite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų į didelį dubenį. Atskirame inde išplakite pieną ir kiaušinį, tada supilkite išlydytą sviestą arba alyvuogių aliejų. Pieno mišinį supilkite į miltus ir plakite, kol gausite vientisą tešlą. Palikite keletui minučių pastovėti.

Vidutinėje temperatūroje įkaitinkite keptuvę ir ištirpinkite joje gabaliuką sviesto. Kai jis ištirps – pilkite samtį tešlos (arba du – jeigu naudojate pakankamai didelę keptuvę). Palaukite, kol blyno paviršiuje susidarys burbuliukai ir apverskite. Kepkite, kol blynas iš abiejų pusių įgaus auksinį atspalvį ir pakils iki 1 cm storio.

Tą patį pakartokite su likusia tešla. Kol kepate, jau paruoštus blynus rekomenduojama laikyti žemos temperatūros orkaitėje, kad neatvėstų. Patiekite apšlakstydami klevų sirupu ir jeigu mėgstate – papildomu gabalėliu sviesto.

Naujųjų metų rytas – puikus laikas išbandyti naujus potyrius, o vėlyvi pusryčiai – vienas tokių. Mėgaukitės maistu, neskubėkite ir pamatysite, kaip greitai atgausite jėgas. Galbūt tai taps net jūsų šeimos ar draugų rato tradicija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.