Būdama vos trejų Monika verždavosi į virtuvę padėti mamai, muzikos pedagogei Rasai, ruošti valgį. Nors tuo metu ji dar nebuvo didžioji pagalbininkė, stebėti veiksmą jai visuomet patikdavo. Labiausiai viliodavo kepamų keksų ir pyragų aromatas.
Šis keksų receptas, kuriuo dainininkė su „Lietuvos ryto“ skaitytojais pasidalino prieš kelerius metus, jos šeimoje keliauja iš kartos į kartą.
Moniką kepti šiuos skanėstus išmokė mama, pati kadaise išmokusi iš savo motinos, pradinių klasių mokytojos ekspertės Danutės.
„Mūsų šeimos keksų receptūra skiriasi tuo, kad tešla ruošiama netradiciškai: į dubenį sudedami ir maišomi ne iškart visi produktai, o dalimis“, – pasakojo šeimos konditerijos tradicijas tęsianti M.Linkytė.
Iš Gargždų kilusi dainininkė kepiniams mėgsta naudoti tėvų sodo gėrybes. Keksų tešlą ji kartais pagardina namine vyšnių uogiene, o vasarą – šviežiomis vyšniomis.
Varškės kremą, lyg kepurę pūpsantį ant kiekvieno keksiuko, atlikėja puošia arba pabarstukais, arba tėvų darže vasaros pradžioje prisirpusiomis braškėmis.
M.Linkytės keksiukai
Tešlai reikia:
- 250 g cukraus
- 500 g miltų
- 250 g sviesto
- 6 kiaušinių
- 1 pakuotės vanilinio cukraus
- 1 nepilno šaukštelio kepimo miltelių
Kremui reikia:
- 200 ml grietinėlės
- 1 pakelio grietinėlės standiklio
- 1 citrinos
- 200 gramų varškės kremo
- įvairių pabarstukų papuošti
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Keksų formeles ištepkite sviestu.
Susiruošę formeles, galite pradėti keksiukų gamybą!
Sviestą išsukite iki purios masės. Dėkite vieną šaukštą cukraus, vieną šaukštą miltų ir vieną kiaušinį. Viską gerai išmaišykite. Šį procesą kartokite dar 5 kartus.
Po to suberkite likusius miltus, cukrų, vanilinį cukrų bei kepimo miltelius. Viską gerai išmaišykite.
Jeigu norite rudų keksiukų, į tešlą įdėkite kakavos arba lydyto šokolado.
Tešlą sudėkite į formeles. Kepkite maždaug 40 min.
Atšalusius keksus papuoškite kremu. Jo per kelias minutes paruošite suplakę grietinėlę, įspaudę citriną, įdėję varškės kremo ir supylę grietinėlės standiklio. Viską gerai išmaišę, turėsite kuo puikiausią kremą. Varškė kremui suteikia daugiau gaivumo nei jis būtų ruošiamas vien iš grietinėlės. Todėl papuošimas – ne toks riebus.
Kremą apibarstykite įvairiais pabarstukais. Puošybai nėra ribų – galite puošti ir gardinti šviežiomis uogomis arba tarkuotu šokoladu.