Sužibėkite prieš svečius: meksikietiškas užkandis iš tortilijų

Vienas iš privalumų lankantis svečiose šalyse – skanus, savitas, gurmaniškas maistas. Norint juo pasilepinti nebūtina vykti į tolimiausius kraštus.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-06 10:09, atnaujinta 2017-06-09 01:29

Anot prekybos tinklo „IKI“ kulinarės Aistės Rasmussen, įvairių pasaulio patiekalų galima paragauti ir namuose, reikia tik išmanyti, kaip tinkamai pagardinti maistą.

Lietuviai tampa atviresni gurmaniškiems skoniams

Egzotiški prieskoniai vis labiau domina tautiečius, jie dažniau pradėjo pirkti įdomesnius, subtilesnius prieskonius, kuriais galėtų pagardinti savo virtuvės šedevrus. Analizuodama pardavimus, pakitusį mūsų tautiečių pasirinkimą pastebėjo ir prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė: „Pirkėjai jau rečiau renkasi universalius prieskonių mišinius, dairosi neįprastų, dažniausiai vienos rūšies prieskonių bei renkasi kokybiškesnę žinomų prekinių ženklų produkciją, kurios kaina aukštesnė.“

Taip pat pastebėta, kad auga ir šviežių pipirų paklausa, jų pardavimai per pastaruosius metus išaugo dvigubai. B.Čaikauskaitė mano, kad pirkėjai vis labiau domisi kitų šalių egzotiškais patiekalais ir juos gamina namuose, aštrumumo nevengia ir įprastuose patiekaluose.

Prieskoniai, nukelsiantys į įvairius pasaulio kampelius

Kiekvienos šalies virtuvėje yra skirtingų, tradicinių prieskonių, kurie atspindi tos tautos dvasią. Kartais užtenka tik paragauti patiekalo, kad pasakytum, kokį pasaulio regioną jis primena. Tad norint nors trumpam atsipūsti nuo darbų ir įprasto gyvenimo, reikia nebijoti eksperimentuoti su įvairiais produktais bei skoniais. O jau tada, pradėjus gamybos procesą ir užuodus viliojančius kvapus, nusikelsite į tolimiausius kraštus.

Kulinarė A.Rasmussen kelionę aplink pasaulį siūlo pradėti nuo Europos. Čia ypatingo dėmesio verta Viduržemio jūros pakrantė: „Populiariausi prieskoniai ten – bazilikas, raudonėlis bei čiobrelis. Tačiau mūsų virtuvėse jie jau ne naujiena. Turbūt dėl šios priežasties daugeliui kyla klausimas, kaip tokios įprastos žolės patiekalui gali suteikti įdomesnio skonio?

Paslaptis paprasta – gaminant visus juos reikia naudoti kartu. O dar... jei šiais prieskoniais pagardinsite makaronus, jūros gerybes ar įdarytas daržoves, tuomet tikrai pasijusite lyg Italijos, Prancūzijos ar Graikijos restorane.“

Keliaujant į Tolimuosius Rytus vertėtų stabtelti Indijoje. Dažniausiai išgirdus – „rytietiški prieskoniai“ mintyse iškyla geltonas populiariojo kario vaizdas. Tačiau pažvelgus iš arčiau į šią spalvingos kultūros virtuvę, galima rasti daug įdomesnių, vis dar neišbandytų skonių. Tad norėdami pajausti Indijos dvasią savo lėkštėje gamindami įberkite šiek tiek mango miltelių. Taip! Visiems gerai žinomas egzotinis vaisius gali tapti prieskoniu ir suteikti netikėčiausių pojūčių. Jais gardinami gėrimai, valgiai iš daržovių, rūgštūs patiekalai ir salotos.

Dar vienas nuostabus pasaulio kampelis – Lotynų Amerika. „Joje gyvenantys žmonės pasižymi išskirtiniu temperamentu, tad galbūt dėl jo čia labai populiarūs aštrūs patiekalai, o ypač „ugninga“ virtuve garsėja Meksika. Neatsiejama šios šalies dalis – aitrioji Chalapos paprika, kuri yra spalvingų, deginančių ir saldžių skonių derinys, susijungiantis vienoje ryškiaspalvėje ankštyje. Ją galima naudoti gaminant tradicines meksikiečių tortilijas arba suteikti naują atspalvį lietuviškiems patiekalams ar net gėrimams“, – pasakoja kulinarė.

Meksikietiško užkandžio kesadilijų („Quesadilla“) receptas

Norintiems pasimėgauti meksikietiška virtuve A.Rasmussen siūlo išbandyti labai skanų ir paprastą receptą. Jame atsiskleidžia įvairių skonių paletė, pagardinta būtent populiariąja aitriąja Chalapos paprika.

Jums reikės:

8 tortilijų papločių, 2 pomidorų, 50 g šviežių petražolių, 8 valg. šaukštų pomidorų padažo su česnakais, 4 česnako skiltelių, 400 g kiaulienos nugarinės, aliejus kepimui, 200 g fermentinio sūrio, 2 raudonųjų paprikų ir 1 aitriosios Chalapos paprikos.

Gaminimas

Iškepkite kiaulieną ant česnakais pagardinto aliejaus. Tuo metu raudonąsias paprikas apkepinkite orkaitėje, išėmę jas dėkite į šaltą vandenį, o kai atvės, nulupkite odelę ir išimkite sėklytes.

Sūrį sutarkuokite, susmulkinkite petražoles, supjaustykite pomidorus griežinėliais, o paprikas kubeliais. Viską sumaišykite dubenyje ir pagardinkite druska, pipirais bei susmulkinta aitriąja Chalapos paprika. Tada supjaustykite kiaulieną griežinėliais.

Tortilijas aptepkite pomidorų padažu, sudėkite daržovių ir sūrio įdarą. Paskirstykite, kad užsipildytų visas blynas. Ant papločių išdėliokite pomidorus ir kiaulieną. Ant viršaus uždėkite kitą tortilijos blyną, kiek paspauskite ir kepkite orkaitėje, kol apskrus ir išsilydys sūris.

Temperatūra orkaitėje turi būti ne mažesnė kaip 190–200 laipsnių. Ištrauktas iš orkaitės tortilijas supjaustykite trikampiais.

Galima valgyti su avokadų padažu „Guacamole“ arba kitais pagardais.

Šis užkandis puikiai dera su meksikietiška muzika ir ritmingais Lotynų Amerikos šokiais!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.