Itališka įsimylėjėlių vakarienė – nuodėmingai skani

Italijoje egzistuoja paprotys, kad vasario 14-ąją restoranai duris atveria tik porelėms, o kitą dieną – išskirtinai tik vienišiams. Tačiau Lietuvoje gyvenantis italas virtuvės šefas Gianas Luca Demarco atskleidė, kad savęs šią dieną neįsivaizduotų sėdint su antra puse triukšmingame restorane.

Šokoladinis pyragas.
Šokoladinis pyragas.
G.L.Demarco.
G.L.Demarco.
Menkė.
Menkė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 15, 2016, 11:32 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 1:31 AM

„Jauki vakarienė dviese žvakių šviesoje – neabejotinai svarbiausia meilės dienos dalis. Juk ne veltui egzistuoja posakis, kad į širdį kelias veda per skrandį, – juokavo virtuvės šefas. – Gyvendamas Italijoje dėl palankaus šilto klimato galėjau sau leisti Valentino dienos vakarienę perkelti į neįprastas vietas ar tiesiog surengti iškylą gamtoje. Esu įsitikinęs, kad nepatogumai suteikia dar daugiau romantikos – nebūtina eiti į prabangų restoraną, kad paversti šią dieną įsimintina“.

Norintiems romantiškas akimirkas pasilikti tik sau ir ieškantiems originalių būdų, kaip nustebinti savo antrąją pusę skaniais patiekalais, virtuvės šefas į Valentino dienos vakarienės meniu siūlo įtraukti jūros gėrybių patiekalą ir saldų desertą, geriausia – šokoladinį.

„Sakoma, kad jūros gėrybės yra laikomos natūraliu afrodiziaku, be to, lietuviškoje virtuvėje tokie patiekalai vis dar egzotika. Desertui puikiai tiks garuose keptas drėgnas, skonių ir kvapų turtingas šokoladinis pyragas (brownie). Šokoladas moters nenuvils niekada, – šypsenos neslėpė G.L.Demarco. – Taip pat subtiliai atrodantis, it iš šokolado nulietas, skanėstas taps tikra stalo puošmena ir saldžia nuodėme vakarienės pabaigai“.

G.L.Demarco, „Electrolux“ bičiulis, „Kulinarijos studijos“ šefas, dalijasi pagrindinio patiekalo ir deserto receptais, kurie puikiai tiks Valentino dienos vakarienės stalui.

Valentino menkė

4 asmenims reikės:

1 kg menkės filė,

1 apelsino,

8 didelių pomidorų,

2 saliero stiebų,

2-3 svogūno laiškų,

1 valg. šaukšto malto cinamono,

2 valg. šaukštų degtinės,

2 valg. šaukštų obuolių acto, 3 valg. šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus,

1 aitriojo pipiro,

baltųjų pipirų,

druskos,

gazuoto vandens,

šiek tiek ledo.

Menkės filė supjaustome norimo dydžio gabaliukais, apšlakstome alyvuogių aliejumi, actu, degtine, pabarstome baltais pipirais. Paliekame kuriam laikui pasimarinuoti. Paruoštą menkę kepame orkaitėje su garų programa nustatę programą „Kepimas garuose“ 20 minučių, kol žuvis suminkštės.

Padažui pomidorus įpjauname ir apdorojame 30 sekundžių palaikydami verdančiame vandenyje ir po to atvėsindami lede. Pomidorus nulupame ir sutriname kartu su čili pipirais ir supjaustytais salierų stiebais. Įberiame cinamono, druskos ir baltųjų pipirų (pagal skonį). Įmetame kelis ledukus ir įpilame šiek tiek gazuoto vandens, šiek tiek alyvuogių aliejaus. Padažas neturėtų būti labai skystas.

Menkę patiekiame šiltą ir gausiai apipiltą padažu. Skanaus!

Šokoladinis pyragas („Brownie“)

8 porcijoms:

200 g juodojo šokolado,

150 g sviesto,

3 kiaušiniai,

125 g kvietinių miltų,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

100 g rudojo cukraus,

1 šaukštelio malto cinamono,

100 g sukapotų pekano riešutų.

Ištirpinkite šokoladą ir sviestą. Įmuškite kiaušinius. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir cinamoną kartu su susmulkintais pekano riešutais ir, sukrėtę šokolado masę, padarykite tešlą. Į kepimo skardą įtieskite kepimo popierių ir supilkite tešlą, tolygiai ją paskirstykite.

Įjunkite programą „Garai+karštas oras“ (25/75) ir nustatykite 190⁰C temperatūrą. Kepimo skardą dėkite į 2 orkaitės lentyną ir kepkite 25-30 minučių. Pyragas bus iškepęs, kai įbedus ir ištraukus peilį jis bus sausas. Leiskite atvėsti.

Supjaustykite kvadrato formos gabalėliais ir patiekite su avietėmis bei grietinėle. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.