Apelsinų džemas su imbieru: litvakės iš Kauno receptas

Apelsinai man iki gyvenimo pabaigos labiausiai asocijuosis su Izraeliu… Niekuomet nepamiršiu to jazminais persmelkto svaiginančio kvapo vasarį, kuomet žiedais apsipildavo citrusinių vaisių parkas, žaliuojantis mano universiteto teritorijoje. Švelnūs balti žiedai, jau užsimezgę žalios spalvos nedideli vaisiai ir išpampę oranžiniai bumbulai, kurių taip niekas ir nenuskynė – paliko ant žolės nukristi patiems… Ir visa tai ant to paties žaliuojančio medžio!

Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Daugiau nuotraukų (2)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

2016-02-15 08:36, atnaujinta 2023-02-06 12:15

Puikiai prisimenu, kuomet pirmą kartą savo akimis pamačiau tikrus apelsinus – tuos, nokstančius ant medžių, o ne gulinčius parduotuvės lentynoje.

Tąkart viešėjau Kalifornijoje, o mano draugai amerikiečiai žiūrėjo į mane kaip į keistuolę, strykčiojančią iš džiaugsmo, kai paliečiau sodrią geltono vaisiaus, dar kabančio ant šakos, odelę. Aukšta spygliuota tvora aptvertos ištisos apelsinmedžių plantacijos masino taip, kad rodės, nebaisūs ir ženklai ant tvorų, įspėjantys, kas laukia tų, kurie pasikėsins į apelsinų derlių.

Būdama sovietiniu produktu, kai apelsinai (su rombo formos juodu lipduku, labai tikusiu antriniam panaudojimui užsiklijuojant ant kaktos!) buvo baisus deficitas ir saldžiausias delikatesas, esu turbūt pasmerkta jais nuoširdžiai džiaugtis be pabaigos.

Džiaugiuosi, kad į Lietuvą pagaliau atkeliauja geros kokybės, prinokę saldūs citrusiniai vaisiai. Tiesa, kalbu ne apie prekybos centrų masinę produkciją, o apie apelsinus, kuriuos atveža tiesiai iš Ispanijos ūkių, ir kurie, tikėtina, nėra apipurkšti chemija taip, kad galėtų pastovėti iki pat pavasario.

Būtent iš šių apelsinų labai verta išsivirti kelis stiklainėlius apelsinų džemo, kurį vėliau virtuvėje aš naudoju tiek vištienos marinatams, tiek saldiems kepiniams pertepti, bet dažniausiai – pusrytiniam greitam saldžiam užkandžiui su skrudinta duona, prie puodelio kvapnios kavos… 

Prekybos centruose pirkti apelsinai šiam džemui netiks. Visų pirma – nepatartina šių citrusinių vaisių valgyti su visa žievele, nes ji apipurkšta ir labai karti. Toks džemas vargu ar bus valgomas. 

Receptu, pagal kurį verdu šį džemą, kadaise su manimi mielai pasidalino mano knygos „Izraelio skoniai“ įkvėpėja, mano mylima litvakė iš prieškarinio Kauno Tėja Lanienė. Su kiekvienu šaukšteliu saldaus ir kvapnaus džemo prisimenu mūsų šiltus pokalbius apie maistą ir ne tik.

Apelsinų džemas su imbieru

Ingredientai:

  • 1 kg apelsinų;
  • 800 g cukraus;
  • 4-5 cm ilgio imbiero šaknies gabalėlis.

Gaminimo eiga

Sunokusius apelsinus gerai nuplaukite. Supjaustykite (su visomis žievelėmis!) juos gabalais ir sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą. Pulsuojančiu rėžimu sukapokite apelsinus taip, kad dar liktų nedidelių gabalėlių, kad masė nebūtų vientisa tyrelė.

Supilkite sukapotus apelsinus į puodą ir užpilkite 5 stiklinėmis šalto vandens. Palikite pastovėti per naktį.

Kitą dieną puodą užkaiskite ir ant didokos ugnies virkite valandą, kol nugaruos dalis skysčio.

Suberkite cukrų ir vėl užvirkite. Ant didelės ugnies virkite džemą apie 20 minučių arba kol jis sutirštės.

Prieš pat baigiant virti į džemą suberkite susmulkintą imbierą. Džemą išpilstykite į paruoštus stiklainėlius.

Šaltinis – nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.