Pikantiškas įdaras paprastą vištą paverčia šventiniu patiekalu

Lietuvoje vasario 16-oji – svarbi, nors ganėtinai santūriai švenčiama šventė. Tačiau nemažai šalių Nepriklausomybės dieną švenčia itin audringai – su didelėmis iškilmėmis, festivaliais ir linksmybėmis.

Įdaryta višta.<br>123rf nuotr.
Įdaryta višta.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-15 16:53, atnaujinta 2017-06-08 00:15

Prekybos tinklo „IKI“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen pasakoja, kaip tokia diena minima kitose šalyse ir kokie patiekalai šia proga puikuojasi ant stalo. Galbūt tai išgirdę susigundysite Vasario 16-ąją audringiau paminėti ir jūs. Tuo labiau, kad A.Rasmussen pasidalino ir šventinės įdarytos vištos receptu.

Nepriklausomybės dienos fiesta Meksikoje

Meksikoje kiekvienais metais rugsėjo penkioliktosios vakarą šalies sostinėje – Meksike į aikštę prie Nacionalinių rūmų susirenka daug tautiečių. Jie kantriai laukia dvidešimt trečios valandos, nes tuomet prasideda iškilmės – pats prezidentas skambina varpais ir šaukia savo tautai „Viva México!“ („ilgo gyvenimo Meksika!“ – aut. pastaba). Kitą dieną prasideda linksmybės, pagrindinės aikštės išpuošiamos vėliavomis, gėlėmis ir lemputėmis, miestuose vyksta fiestos, skamba tradicinė muzika, rengiamos bulių kovos ir „rodeo“ varžybos.

Kulinarės A. Rasmussen teigimu, šventėje vietinis maistas ir gėrimai tampa bene svarbiausiu akcentu: „Gatvėse driekiasi ilgiausios eilės stalų, ant kurių gausu įvairių patiekalų, tarp kurių ir tradiciniai valgiai, tokie kaip „buritos“, „takos“, kiaulienos „tamales“, įvairūs troškiniai, kuriuose gausu pupelių ir, žinoma, aitriųjų pipirų. Miestų aikštėse susipina tiek įvairiausių skanių kvapų, kad pro šalį būtų sunku praeiti net ir sočiai pavalgiusiems.“

Gausiai pagardinta prieskoniais Indijos šventė

Nepriklausomybės dienos rugpjūčio 15-tąją džiaugsmingai laukia ir Indijos gyventojai. Tą dieną Naujajame Delyje premjeras sveikina šalį ir moja Indijos vėliava, o visa tauta iškilmingai pagerbia valstybės lyderius ir tuos, kurių dėka buvo pasiekta nepriklausomybė.

„Dauguma žmonių praleidžia šią šventę su šeima arba su artimais draugais. Jie rengia iškylas gamtoje, ten ant grotelių kepa maistą – dažniausiai gausiai prieskoniais pabarstytas daržovės ir vištienos krūtinėlę. Kiti susirenka savo namų sodeliuose, šalia plevėsuoja garbingai iškeltos vėliavos. Ant stalų puikuojasi tradiciniai aštrūs troškiniai, daugybė ryžių, marinuotų vaisių ir žinoma saldumynų iš džiovintų vaisių, jogurto ar varškės“, – pasakojo A.Rasmussen.

Pasak jos, šventinį stalą per Nepriklausomybės dieną indai papuošia oranžinio, balto ir žalio maisto deriniais, kurie simbolizuoja vėliavos spalvas.

Galybė maisto ir fejerverkų Amerikoje

Jungtinėse Amerikos Valstijose liepos ketvirtoji – bene pati svarbiausia metų šventė. Tądien visose valstijose vyksta dideli renginiai, paradai, žmonės plūsta į gatves apsirengę ar net veidus išsimarginę Amerikos vėliavos spalvomis. Vakare miesto aikštėse skamba muzika, vyksta įvairūs koncertai, vaikai ir suaugusieji linksminasi atrakcionų parkuose. Sutemus pagrindinėse susibūrimų vietose į dangų paleidžiami įvairiaspalviai fejerverkai, kurie simbolizuoja laisvę ir pergalę.

Anot maisto ekspertės, šią dieną amerikiečiai plūsta į barus, restoranus, rengia piknikus miestų parkuose arba savo namų kiemuose. Ten jie mėgaujasi smagia draugų kompanija, valgo amerikietišką maistą, tokį kaip mėsainiai, dešrainiai, skanauja arbūzus ir beveik ant kiekvieno stalo galima pamatyti tortus, papuoštus Amerikos vėliava.

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – šventinis stalas

Lietuvoje valstybės atkūrimo dieną galbūt didelių festivalių neišvysime, tačiau kone kiekviename miestelyje skamba lietuviškos dainos, šokami tautiniai šokiai ir, žinoma, giedamas himnas. Šalies sostinėje – Vilniuje vyksta itin iškilmingi renginiai ir ceremonijos, kuriose Prezidentė pagerbia Nepriklausomybės Akto signatarų atminimą bei pasveikina tautą.

„Svarbu tokią dieną patiems susikurti šventišką nuotaiką ir būtinai paminėti Nepriklausomybės atkūrimą. Sukvieskite šeimą ir draugus prie šventinio stalo, apsilankykite miesto renginiuose – švęskite kartu su tauta“ – Lietuvos gyventojus minėti Vasario 16-ąją skatina kulinarė A. Rasmussen ir pateikia gardų bei šventišką įdarytos vištos receptą, kuris puikiai tiks šiai progai.

Jums reikės:

1 kg vištos, 1 vnt. svogūno, 1 stiklinės ryžių, 3 valg. šaukštų kedro riešutų, 3 valg. šaukštų razinų, 70 g sviesto, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas: vištą nuplaukite (geriausia naudoti šviežią kaimišką vištą; ją išvalyti ir kepenėles pasilikti, nes jų reiks įdarui; jeigu vištą perkate parduotuvėje – nepamirškite ir vištos kepenėlių).

Vištos kepenėles susmulkinkite. Keptuvėje išlydykite truputį sviesto ir jame apkepkite kepenėles kartu su susmulkintu svogūnu. Sudėkite ryžius, riešutus, razinas, pagardinkite druska ir pipirais. Gerai išmaišykite bei įpilkite stiklinę šilto vandens. Troškinkite keletą minučių, tada viryklę išjunkite ir leiskite įdarui atvėsti.

Vištą prikimškite paruoštu įdaru ir sutvirtinkite mediniais pagaliukais, kad kepdamas jis neišbėgtų. Tada vištą ištepkite sviestu ir uždenkite folija. Kepkite maždaug iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pora valandų. Po 1,5 valandos foliją nuimkite ir kepkite dar 30 min., kad višta gražiai apskrustų.

Išbandykite šį receptą, kuris puikiai tinka iškilmingai vasario 16-osios šventei. Taip pat pasekite kitų šalių pavyzdžiu ir sukurkite nuotaikingą bei linksmą atmosferą savo namuose: patiekalus papuoškite Lietuvos vėliavėlėmis, paruoškite salotų, kuriose dominuotų geltona, žalia ir raudona spalvos. Taip jūsų šventinis stalas taps įdomesnis, smagesnis ir tikrai įsimintinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.