„Esu tradicijų žmogus. Labai mėgstu nusistovėjusią tvarką ir tradicines sezonines šventes. Jų metu visada ruošiu tradicines vaišes pagal savo šeimos receptus. Vasario 16-oji – taip pat ne išimtis. Šia proga stengiuosi šeimai paruošti ką nors šventiško. Norėčiau, kad ir visi Lietuvos žmonės šią dieną paminėtų šiltai ir jaukiai su ypatingais skanėstais ant stalo“, – sako R. Ničajienė.
Jos manymu, Vasario 16-oji yra puiki proga pasimėgauti kuo nors nostalgišku – patiekalais, kuriuos ruošė mūsų tėvai ir seneliai pagal senus, iš kartos į kartą keliaujančius receptus.
„Kadangi labai domiuosi ir kaupiu senus lietuviškų saldumynų receptus, tad ir šių metų šventiniam stalui siūlau gerai lietuviams pažįstamus „smetoniškus“ saldumynus: tortą „Napoleonas“ su uogiene ir varškės spurgytes“, – siūlo R. Ničajienė. Prie nostalgiškų saldumynų žinoma kulinarė taip pat pataria patiekti lietuviškų žolelių arbatos, kuri primintų vasarą pas močiutę kaime.
Tačiau maistas – dar ne viskas. Anot R. Ničajienės, reiktų nepamiršti ir stalo, prie kurio sės visa šeima. „Turbūt dauguma sutiks, kad šia proga nėra nieko tinkamesnio nei lietuviškas linas“, – teigia ji.
Pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, „Sezoninė virtuvė“ autorė kartu su namų tekstilės parduotuve „Linen Tales“ surengė fotosesiją, kuria norėjo atskleisti, kaip jaukiai ir stilingai gali atrodyti Lietuvos valstybės atkūrimo dienos stalas su lietuviškais patiekalais ir lietuvišku linu.
„Pagalvojome, kad labiausiai šiai šventei tiktų natūralios lino spalvos staltiesė ir servetėlės. Tai turbūt pati lietuviškiausia lino spalva, kuri, beje, yra ir viena populiariausių“, – sakė „Linen Tales“ prekės ženklo vadovė Vaida Kniūkštienė.
Varškės spurgos su spanguolėmis
30 nedidelių varškės spurgų reikės:
- 400 g riebios varškės,
- 200 g miltų,
- 50 g cukraus,
- 1 šaukštelio kepimo miltelių, 2 kiaušinių,
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus,
- 30 šviežių spanguolių,
- 500 ml rafinuoto bekvapio aliejaus virti,
- miltelinio cukraus apibarstyti.
Varškę pertrinkite per sietelį, įmuškite kiaušinius, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų ir gerai išmaišykite. Į varškės masę suberkite miltus, užminkykite kietą tešlą.
Iš pagamintos tešlos turėtų išeiti 30–35 mažos spurgos. Jas gamindami rankas suvilgykite vandeniu, į vidurį įspauskite po vieną didelę spanguolę ar kelias mažesnes ir gerai tarp rankų iškočiokite nedidelius rutuliukus.
Aliejų įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, į puodą, priklausomai nuo jo dydžio, vienu metu virti sumeskite 4–6 spurgas, kad jos laisvai virtų ir tarpusavyje nesiliestų. Nedidelės spurgos iš abiejų pusių išverda vidutiniškai per 5 minutes.
Iškepusias spurgas aušinkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Praaušusias apibarstykite milteliniu cukrumi.