Abejonių nekyla, ir šiam pyragui klijuoju etiketę „Tobulas“. Kepiau du kartus, ir abu kartus nuo stalo jis dingo žaibiškai greitai.
Turkiškas jogurto pyragas su citrusiniu sirupu
Receptas adaptuotas iš Gordon Ramsay knygos 'World Kitchen'
Ingredientai (23 cm apvaliai formai)
Pyragui:
- 5 vidutiniai kiaušiniai,
- 125 g cukraus,
- 60 g miltų,
- pusė šaukštelio kepimo miltelių,
- žiupsnelis druskos,
- 500 g graikiško jogurto,
- 1 citrinos tarkuotos žievelės,
- 1 citrinos sulčių.
Citrusiniam sirupui:
- 125 g cukraus,
- 1/2 puodelio (125 ml) vandens,
- 1 citrinos tarkuotos žievelės,
- 1 citrinos sulčių,
- 1 apelsino tarkuotos žievelės,
- 1 apelsino sulčių.
Gaminimo eiga
Jogurtą supilkite į sietelį, sietelį 'pakabinkite' ant dubens ir palikite valandai ar dviem, kad nuvarvėtų skystis.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Sviestu patepkite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
Kiaušinių trynius ir cukrų išplakite mikseriu, kol masė pabals, taps kreminė ir labai tiršta (apie 5-7 minutes).
Miltus ir kepimo miltelius sumaišykite ir įsijokite į kiaušinius. Palengva įmaišykite. Sudėkite nukoštą jogurtą, citrinos žievelę, įspauskite citrinos sulčių. Viską įmaišykite.
Kitame dubenyje iki standumo išplakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos. Mentele atsargiai dalimis baltymus įmaišykite į pyrago tešlą.
Masę supilkite į kepimo formą. Kepkite apie 50-60 minučių, arba kol pyragas iškils, sutvirtės ir gražiai paruduos.
Kol pyragas kepa, pasigaminkite sirupą. Viską sudėkite į nedidelį puodelį, užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 7-10 minučių, arba kol kiekis sumažės trigubai ir taps sirupu.
Pyragą išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti formoje.
Išimkite pyragą iš formos, apliekite citrusiniu sirupu (ne visu iš karto).
Tiekite su grietine ar tirštu jogurtu, jei norite.
Patarimai, pastebėjimai. Prieš naudojant jogurtą reikia „nukošti“ – supilkite į sietelį, pakabinkite jį virš dubens ir palikti valandai ar dviem. Aš laikiau apie pusantros valandos šaldytuve. Tokiu būdu iš jogurto pašalinamas skystis, jis tampa tirštesnis.
Pirmą kartą kepdama šį pyragą supyliau tokį jogurtą, koks jis yra. Pyragas buvo toks pat purus ir minkštas, gal net puresnis. Antrąjį kartą jogurtą paruošiau kaip priklauso – nukošiau. Pyragas buvo purus ir minkštas, gal šiek tiek tvirtesnis. Man taip labiau patiko.
Svarbiausia tešlą maišyti atsargiai, kad nesubliūkštų baltymai, kad būtų gerai išplakti kiaušinių tryniai (iki labai tirštos masės).
Citrusinio sirupo gaunasi daug. Nepilkite viso ant pyrago iš karto. Jei sirupo liks, panaudokite jį blynams aplieti. Arba apliekite kiekvieną atpjautą pyrago gabaliuką.
Pyragas vėsdamas traukiasi, todėl geriausia palikti atvėsti formoje.
Daugiau – bakingsecrets.lt