Žaliame padaže nardantis aštuonkojis

Jūros gėrybės – mano silpnybė. Gaila, kad nemažai lietuvių jų nemėgsta. Nuvažiuotum į mano kaimą ir pasiūlytum jų, tai 90 proc. žmonių pasakytų, jog nevalgys tų bjaurybių. Ne visur taip, Vilniuje draugams galiu gaminti iki soties. Kas ką patinka, tas tą renkasi ir kaip sakoma – dėl skonio nesiginčijama. Man neįkišit visokių skrandžių, kepenų, inkstų.

Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Aštuonkojis žaliame padaže.<br>G.Kubiliūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Gina Kubiliūtė (Facebook/The kitchen i love)

Feb 19, 2016, 1:57 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 12:02 PM

Šįkart ant mano stalo tėkštelėjo aštuonkojis. Na, nesakykite fuuu. Gerai jį paruošus, patiekalas išeis nuostabus. O dabar taip reikia energijos organizmui per tuos žiemos gripus. Tebūnie aštuonkojis su daržovėmis ir namų gamybos padažais.

Ko gi reikės 2 porcijoms:

* Aštuonkojo. Pirkau vieną vienetą, kuris svėrė apie 700 g. Tačiau viso negaminau, užteko pusės.

* Azijos kopūsto gūželės

* 2 mažų paprikų

* 2-3 pomidorų

* Saujos žaliųjų žirnelių ankščių

* Žaliosios citrinos

* Svogūno

* Kelių česnako skiltelių

* Aitriosios paprikos 

* Čiabatos 

* Alyvuogių aliejaus

* Šviežių mėtų

* Druskos

* Žiupsnelio cukraus

* Šlakelio rudojo romo

Kaip gaminame

Aštuonkojis

Į katiliuką įpilame apie 100 ml alyvuogių aliejaus. Kiek įkaitiname ir dedame perpus perpjautus pomidorus ir svogūną (mažą dalelę pomidoro atsidėkite patrinti čebatai), dvi česnako skilteles, truputį aitriosios paprikos.

Aštuonkojį, jei reikia, nuvalykite, pamuškite jį mėsos muštuku, kad būtų minkštesnis, dėkite jūros gėrybę į katiliuką. Uždengiate dangčiu ir verdade ant mažos ugnies apie valandą. Kai matote, jog jau išsiskyrė sulčių (maždaug po 20 min.) – pilkite šlakelį romo. Jei prireiks galite šliūkštelt truputį ir vandens. Valandai praėjus, nuimkite dangtį ir dar pavirkite pusvalandį, kad sultinys būtų tirštesnis.

Nukelkite katiliuką, išimkite aštuonkojį, nuimkite nuo pomidorų atšokusią odelę. Visą sultinį sutrinkite.

Dabar jūsų pasirinkimas, kur norite mirkyti aštunkojį – sutrintame sultinyje ar kokiame nors kitame padaže.

Aš nutariau šią tyrę užpilti ant karštų daržovių, o aštuonkojui pagaminti žalią užpilą.

Šiltas žaliasis užpilas

Labai trumpai apvirti kelias žaliųjų žirnelių ankštis. Dėti šviežios mėtos lapelių, pusę skiltelės česnako, kelis šaukštus ayvuogių aliejaus, įspausti truputį žaliosios citrinos, mažą žiupsnelį cukraus bei druskos. Viską sutrinti.

Čiabata

Supjaustom riekelėmis, paskrudiname. Patriname česnaku ir pomidoro bei apšlakstome alyvuogių aliejumi.

Daržovės

Pakepiname Azijos kopūsto lapus, apšlakstome žaliosios citrinos sultimis. Kepame labai trumpai, kad būtų traškus. Taip pat trumpai apkepiname perpjautas mažąsias paprikas, žaliųjų žirnelių ankštis, kelis aitriosios paprikos griežinėlius.

Visas patiekimas

Pilame į gilią lėkštę šiltą žaliąjį užpilą. Dedame aštuonkojį, apkepintas žaliųjų žirnelių ankštis, aitriųjų paprikų griežinėlius, žaliosios citrinos griežinėlius, papuošiame mėtos šakele.

Į kitą lėkštę dedame apkepintas daržoves, apšlakstome šiltu kremingu sultiniu, šalia dedame čiabatos riekeles.

Skanaus!

Daugiau – „The kitchen I love“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.