Puriu amerikietišku skanėstu atlikėja mėgaujasi tik po koncerto

Muzikos pasaulis Nomedai Kazlaus atskleidė įvairių šalių kulinarijos paslaptis. Viena ir kita puikiai dera dėl to, kad žinoma operos atlikėja – visapusiška gurmanė. Garsi moteris renkasi ne tik pasaulinio garso kūrinius, bet ir aukščiausios kokybės maistą.

R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Moters dienos progai skirtiems amerikietiškos klasikos ir džiazo koncertams besiruošianti solistė N.Kazlaus mėgavosi pačios keptu amerikietišku pyragu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moters dienos progai skirtiems amerikietiškos klasikos ir džiazo koncertams besiruošianti solistė N.Kazlaus mėgavosi pačios keptu amerikietišku pyragu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Moters dienos progai skirtiems amerikietiškos klasikos ir džiazo koncertams besiruošianti solistė N.Kazlaus mėgavosi pačios keptu amerikietišku pyragu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moters dienos progai skirtiems amerikietiškos klasikos ir džiazo koncertams besiruošianti solistė N.Kazlaus mėgavosi pačios keptu amerikietišku pyragu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gurmanų renginyje Zalcburge geras maistas derėjo su gera muzika.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gurmanų renginyje Zalcburge geras maistas derėjo su gera muzika.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gurmanų renginyje Zalcburge geras maistas derėjo su gera muzika.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gurmanų renginyje Zalcburge geras maistas derėjo su gera muzika.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gurmanų renginyje Zalcburge geras maistas derėjo su gera muzika.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gurmanų renginyje Zalcburge geras maistas derėjo su gera muzika.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gurmanų renginyje Zalcburge geras maistas derėjo su gera muzika.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gurmanų renginyje Zalcburge geras maistas derėjo su gera muzika.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gurmanų renginyje Zalcburge geras maistas derėjo su gera muzika.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gurmanų renginyje Zalcburge geras maistas derėjo su gera muzika.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

Feb 29, 2016, 8:09 AM, atnaujinta Feb 28, 2019, 12:14 PM

Tarptautinei gurmanų gildijai „Chane des Rotisseurs“, kuri buvo įsteigta Paryžiuje, priklausanti operos solistė N.Kazlaus įsitikino, kad gurmaniškas maistas ir klasikinė muzika labai susiję.

„Nuo senų laikų pilyse, rūmuose vakarienių metu visada skambėdavo muzika. Todėl Gurmanų gildija taip pat laikosi šios tradicijos – gurmaniškas vakarienes papildo klasikos kūriniai“, – pasakojo neseniai „Chane des Rotisseurs“ renginyje Zalcburge dalyvavusi N.Kazlaus.

Baroko architektūros paveldu garsėjančiame Austrijos mieste susitiko iš 31 pasaulio šalies atvykę gurmanai. vaišinosi žąsų kepenėlių paštetu, austrėmis, išskirtiniais sultingos ir minkštos mėsos patiekalais, desertais. 

Per pertraukas prieš patiekiant naują valgį svečiai mėgavosi muzikos garsais – klausėsi austrų operos dainininkės Evos Lind atliekamų kūrinių.

„Gurmanų gildijos renginių esmė – ragauti išskirtinius įvairių šalių patiekalus. Mane džiugina, kad Lietuvoje ir užsienyje puoselėjama tradicija sujungti klasikinę muziką ir maisto kultūrą“, – tai, kuo vilioja Gurmanų gildijos veikla, nurodė N.Kazlaus.

 

 

Ruošdamasi savo koncertams N.Kazlaus taip pat neria į kulinarinius ieškojimus. Prieš pusantrų metų pakvietusi į Lietuvą kartu dainuoti operos solistą Oscarą Mariną iš Ispanijos, Nomeda vakarienei paruošė tradicinį ispanų patiekalą paeliją.

Dabar N.Kazlaus rengiasi Tarptautinei moters dienai skirtiems koncertams „Amerikiečių klasika ir džiazas“, kurie kovo 7 dieną skambės Kauno valstybinėje filharmonijoje, o kovo 9-ąją – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje.

Operos atlikėja pasidomėjo ir amerikietiškos kulinarijos tradicijomis – sumanė iškepti Europoje labiausiai žinomą amerikietišką pyragą.

„Amerikietiškų pyragų receptūrų yra keletas. Šie kepiniai – garsiausi Europoje, jie – JAV maisto kultūros firminis ženklas“, – tvirtino Nomeda.

Šio puraus skanėsto gabalėlis ir kavos puodelis gali būti gurmaniškų pietų ar vakarienės kulminacija.

Tačiau šiuo skanėstu geriausia būtų mėgautis po koncerto, kuriame skambės amerikietiška muzika. Tai būtų puikus muzikos ir kulinarijos derinys, be kurio savo gyvenimo jau neįsivaizduoja N.Kazlaus.

Amerikietiškas sūrio skanėstas – smaližių svajonė

Sausainių sluoksniui reikės:

210 g sausainių,

100 g sviesto,

20 g cukraus.

Kremui reikės:

900 g sūrio kremo,

1,5 šaukštelio skystos vanilės,

2 šaukštelių citrinų sulčių,

pusės citrinos žievelių,

250 g cukraus,

2 kiaušinių ir 1 kiaušinio trynio,

235 g tirštos grietinėlės (arba grietinės).

Citrininiam glajui reikės:

150 g tirštos grietinėlės,

20 g cukraus,

2 šaukštelių citrinų sulčių.

Prieš pradėdami gaminti sūrio pyragą iš šaldytuvo išimkite sūrio kremą ir palikite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų ir būtų lengva jį išmaišyti ruošiant kepinį – neliktų gumulėlių.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Plačiame dubenyje sausainius sutrupinkite į miltus. Suberkite cukrų, supilkite lydytą sviestą ir išmaišykite.

22 centimetrų skersmens aukštą kepimo formą nuimamais kraštais išklokite kepimo popieriumi, ištepkite sviestu. Į kepimo formą sukrėskite tešlą ir suplokite jos paviršių išorine šaukšto puse. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10–15 minučių.

Kol pyrago pagrindas keps, paruoškite kremą. Į indą suverskite sūrio kremą, suberkite cukrų, supilkite vanilės ekstraktą. Išplakite plakimo šluotele: pradėkite plakti mažesniu greičiu, kad kremas pasidarytų tarsi aksominis ir nesusidarytų gumulų. Galite nesustodami plakti porą minučių.

Supilkite citrinų sultis į kremą. Įdėkite citrinos žievelių, supilkite grietinėlę, įmuškite kiaušinius ir trynį. Plakite, kol viskas išsimaišys. Kremą supilkite ant apkeptos tešlos. Po to padidinkite orkaitės kaitrą iki 200 laipsnių. Pašaukite kepimo formą atgal į orkaitę ir skanėstą kepkite 10 minučių. Po to sumažinkite kaitrą iki 90 laipsnių ir pyragą kepkite dar pusvalandį.

Sūrio pyragas bus sutvirtėjęs iš kraštų ir minkštas per vidurį. Tokio rezultato ir reikėjo.

Porą valandų palikite pyragą atvėsti išjungtoje orkaitėje. Po to ištraukite ir su kepimo forma įdėkite į šaldytuvą parai. Tiek laikyti būtina dėl to, kad sūrio pyragas būtų labai gardus. Jį kitą dieną galite patiekti su citrininiu glajumi.

Glajų gaminkite dubenyje – supilkite nurodytus produktus ir išmaišykite.

Visai tai užpilkite ant sūrio pyrago ir tolygiai paskirstykite mentele. Kepinį vėl įdėkite į šaldytuvą gerai valandai ir patiekite šaltą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.