Tiesa, balandėliais šį valgį vadina tik lietuviai ir kaimyninės tautos – lenkai, rusai, ukrainiečiai, čekai. Daugelyje kitų šalių šis patiekalas vadinamas įdarytais kopūstų lapais ar kopūstų vyniotiniu.
Tradiciškai europiečiai kopūstų lapus įdaro smulkintos mėsos įdaru. Vieni deda ryžių, kiti – svogūnų, pomidorų, kitų daržovių.
Suomiškas receptas nedaug kuo skiriasi nuo lietuviško, tačiau vienas ingredientas gerokai pakeičia šio valgio skonį.
Suomiai savo patiekalą aplieja šlakeliu auksaspalvio sirupo, kuris, susimaišęs su skysčiu, kuriame troškinasi balandėliai, suteikia jam pikantiško skonio.
Suomiams tai patinka, gal patiks ir jums?
Tradiciniai suomiški įdaryti kopūstų lapai (receptas iš knygos „Finland. Nature's table“)
Reikės:
- 1 didelės kopūsto galvos;
- 2-3 šaukštų sviesto;
- 1-2 valgomųjų šaukštų auksaspalvio sirupo (cukraus sirupas, kurio rasite parduotuvėse).
Įdarui:
- 50 g ryžių;
- 200 ml sultinio;
- 300 g liesos mėsos (triušienos arba kitos);
- pjaustyto kopūsto;
- 1 kiaušinio trynio;
- druskos ir pipirų.
Kaip gaminti
Sultinyje išvirkite ryžius, bet ne iki galo – turi likti šiek tiek kieti.
Išpjaukite kopūsto kotą ir panardinkite jį į verdantį pasūdytą vandenį. Kai lapai ims atsiskirti, juos pašalinkite. Didžiausius lapus palikite suktinukams, o mažuosius, pašalinę kietas dalis, susmulkinkite – jie pravers įdarui.
Sumaišykite visus įdarui skirtus ingredientus. Jeigu jis per kietas, įpilkite šiek tiek vandens, kuriuo blanširavote kopūstą.
Ant kopūstlapio dėkite įdaro ir susukite suktinukus. Kad geriau laikytųsi, kraštelius galima patepti baltymu.
Apkepkite balandėlius keptuvėje svieste ir sudėkite į karščiui atsparią formą. Užpilkite šiek tiek vandens, kuriame blanširavote kopūstą ir apšlakstykite auksaspalviu sirupu.
Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 175 laipsnių ir kepkite maždaug valandą. Per tą laiką kartą apverskite ir, jei reikia įpilkite šiek tiek vandens.
Išgriebkite balandėlius, į skystį, kuriame jie troškinosi, dėkite šiek tiek grietinės ir patiekite kaip padažą.