Penkios taisyklės, kaip ruošti bulvių virtinukus: N. Degutienė pasidalijo patarimais

Ne vien mes, lietuviai, didžiuojamės savo gardžiais patiekalais iš bulvių. Bulvių virtinukus, vadinamus „gnocchi“, dievina ir italai. Ir tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad pagaminti itališkus virtinukus paprasta kaip dukart du. Esu ne vieną klaidą padariusi praeityje, dėl kurios tie „gnocchi“ man nesigavo, nes tešla buvo gliti, ir kiek dėčiau miltų, nieko man iš jos nesigavo…

Itališki bulvių virtinukai pomidorų padaže.<br>N.Degutienės nuotr.
Itališki bulvių virtinukai pomidorų padaže.<br>N.Degutienės nuotr.
Itališki bulvių virtinukai su šalavijų ir sviesto padažu.<br>N.Degutienės nuotr.
Itališki bulvių virtinukai su šalavijų ir sviesto padažu.<br>N.Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

Mar 5, 2016, 2:49 PM, atnaujinta Feb 28, 2023, 10:50 AM

O atsitiko taip dėl to, kad besinaudodama virtuviniu kombainu permaišiau tešlą, o ta supykusi ėmė ir paleido visą savo glitumą.

Tad dabar jau jaučiuosi tą statinę druskos suvalgiusi ir galiu kitus mokyti, kaip reikia daryti tradicinius itališkus bulvių virtinius, kurie, beje, Italijoje atnešami tiems, kas nenori sriubos. O sriubos, panašu, Italijoje ne taip jau daug kas ir nori.

Taisyklė Nr. 1: bulves virkite su lupenomis. Lupenų neįpjaukite ar kitaip nepaskatinkite, kad jos virdamos sutrūktų – nereikia, kad bulvės minkštimas prisigertų vandens. Dar geriau, jei bulves kepsite orkaitėje, susukę į aliuminio foliją.

Beje, vienas mano pažįstamas šefas atskleidė paslaptį, kad jei kepant bulves į foliją dar įbersite rupios druskos, ji puikiai sugers drėgmę iš bulvių, o „gnocchi“ tešlai tai geriausias dalykas, kas gali nutikti.

Taisyklė Nr. 2: Išvirusių bulvių lupenas nulupkite, kol bulvės dar karštos. Ir čia pabrėžiu –karštos, o ne šiltos. Taip, pirštus apsisivilinsite. Bet dėl gero rezultato – verta.

Taisyklė Nr. 3: Karštas bulves iškart sumalkite mėsmale. Jei tokios neturite, kaip aš, įsigykite specialų bulvių spaustuvą (potato ricer) – jis veikia panašiu principu, kaip česnakų traiškyklė, tik šis didesnis. Dar galite bulves trinti grūstuve, bet čia jau už rezultatą neatsakau.

Taisyklė Nr.4: Jūsų bulvės šioje stadijoje turi būti dar šiltos, tad tikiuosi, kad praeitus etapus dirbdami nesiblaškėte, paskubėjote, viską atlikote kaip reikia. Tai štai dabar dar šiltas bulves sumaišykite su kiaušiniu ir miltais. Ir labai svabu – neperminkykite! Liko tik tešlą iškočioti ilgais vamzdeliais ir supjaustyti.

Taisyklė Nr. 5: Paskutinė taisyklė – virtinukus virkite dideliame puode, į kurį įpilta daug pasūdyto verdančio vandens. Sumeskite virtinukus į kunkuliuojantį vandenį ir išgriebkite iškart, kai tik jie pakils į paviršių. Nespėsite – valgysite bulvių tyrę, praskiestą daug vandens.

Na, o jau su kuo juos patiekti – fantazuokite į sveikatą! Man pats skaniausias – sviesto su česnakais ir šalavijais padažas. Bet jūs galite rinkitis pomidorų padažą, arba grietinės, arba pakepintų svogūnų (o gal net pakepintų lašinukų? Ech, tas lietuviškas kraujas ėmė ir prasimušė :)

Itališki bulvių virtinukai „gnocchi“

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių;
  • 1 išplaktas kiaušinis;
  • 100 g miltų;
  • druska, pipirai.

Gaminimo eiga

Bulves išvirkite su lupenomis (apie 30-40 min., kol visiškai suminkštės) arba iškepkite orkaitėje. Nulupkite dar karštas.

Sutrinkite bulves per sietelį arba sumalkite mėsmale. Sukrėskite į didelį dubenį.

Įpilkite plaktą kiaušinį, įberkite miltus, pabarstykite druska ir pipirais. Suminkykite tešlą (tik neminkykite ilgai, tik kol ingredientai susijungs). Suformuokite ilgas „dešras“ ir jas supjaustykite gabaliukais.

Užkaiskite didelį puodą vandens, gerai pasūdykite. Kai vanduo užvirs, sudėkite dalimis virtinius, ir vos jie iškils į paviršių, išgriebkite kiaurasamčiu.

Patiekite su mėgstamu padažu.

Sviesto ir šalavijų padažas

Ingredientai:

  • gabalėlis sviesto;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • pusė česnako skiltelės;
  • saujelė šalavijų lapų.

Visus ingredientus sudėkite į keptuvę ir kepinkite ant silpnos ugnies apie 3-5 minutes, kol česnakas sukeps ir šalavijas apskrus.

Pomidorų padažas

Ingredientai:

  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • pusė svogūno, supjaustyto gabaliukais;
  • pusė česnako, susmulkinto;
  • 1 stiklinė pomidorų tyrės;
  • druska, pipirai.

Nedideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepinkite, kol jie taps skaidrūs. Pabaigoje suberkite česnakus, tada supilkite pomidorų tyrę, įberkite druskos, pipirų, šlakelį vandens ir virinkite ant nedidelės ugnies, kol masė pasieks norimą padažo konsistenciją. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.

Šaltinis – nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.