Antrą kartą tortą dariau su dviem skirtingais sluoksniais: karameliniu ir šokoladiniu, naudojau raguolius su šokoladiniu įdaru, tačiau kremas ir vėl nepasiteisino. O tada netikėtai atėjo mintis – „karamelė plius avietės“. Pamaniau, jog šis genialus klasikinis derinys puikiai tiks, liko išbandyti.
Išmėginau ir – valio – labai skanu, o vaizdas toks, kokį ir norėjau regėti!
Raguolių tortas su karamele ir avietėmis
Torto idėja iš „Lussis world of artcraft“
Ingredientai (18 cm apvaliai formai)
Pagrindui:
- 1 pakelis šviesių sausainių (tokių, kaip „Selga“)
Raguolių sluoksniui:
- 3 paprasti raguoliai,
- 1/2 skardinės (200 g) karamelės (tokios, kaip „Rududu“).
Kremui:
- 400 g grietinėlės (bent 36 proc.),
- 150 g graikiško jogurto arba grietinės (30 proc.),
- 80 g cukraus,
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto,
- 12 g želatinos + 50 ml karšto vandens želatinai ištirpinti,
- 1/2 citrinos sulčių,
- 1 citrinos tarkuotos žievelės.
Aviečių sluoksniui:
- 300 g aviečių.
Papuošimui:
- 100 g plaktos grietinėlės (36 proc.),
- sauja šviežių aviečių.
Gaminimo eiga
Sausainiais išklokite formos pagrindą.
Raguolius įpjaukite pusiau, suspauskite, kad suplonėtų, o tada į jų vidų pridėkite karamelės.
Kremui grietinėlę, jogurtą, cukrų, vanilę, citrinos žievelę ir sultis išplakite mikseriu iki standumo. Želatiną ištirpinkite karštame vandenyje, palaukite, kol ištirps ir truputį atvės. Supilkite želatiną į išplaktą kremą, viską išmaišykite.
Ant sausainių krėskite maždaug pusę kremo, išlyginkite paviršių, apibarstykite avietėmis. Dėkite paruoštus raguolius. Užtepkite šiek tiek kremo, apibarstykite avietėmis bei tepkite likusį kremą, išlyginkite paviršių.
Formą apvyniokite plėvele ir dėkite į šaldytuvą sustingti.
Kai sustings, išimkite iš formos. Puoškite plakta grietinėle ir avietėmis.
Patarimai, pastebėjimai. Avietes į torto vidų būtinai dėkite kuo sausesnes, t.y. arba šviežias, arba atšaldytas, bet nusausintas (sudėkite į sietelį ir tegul išvarva visas skystis). Kitaip kremas per daug sudrėks, o pjaustant sluoksniai atsiskirs ir gausis košė. Aš vieną kartą užmiršau nuvarvinti skystį, pjaustant tortas „lūžio“, ir vaizdo nebebuvo.
Pjaustykite tortą aštriu peiliu. Man geriausiai pjaustėsi su aštriu duonos peiliu, tada kruasanai nesusispaudžia, o tortas puikiai susipjausto. Esu dariusi tortą ir be želatinos, sustingsta, kremas būna minkštesnis, kreminis, labai skanu ir tikrai galima be želatinos gaminti. Su želatina tortas truputį stabilesnis ir pjaustosi gražiau.
Sausainius ant formos pagrindo tiesiog išklokite. Viso pakelio sausainių neprireiks. Sausainiai atstoja torto pagrindą. Geriausiai tinka „Selga“ ar panašūs.
Raguolius įpjaukite pusiau, su kumščiu padaužykite, kad susispaustų, tuomet įdarykite karamele. Aš 18 cm formai sunaudojau 2,5 raguolio ir maždaug pusę skardinės karamelės.
Tortą laikyti šaldytuve, kol sustings. Aš laikiau per naktį. Tortas skaniausias, kol šviežias, todėl nelaikykite labai ilgai ir greit suvartokite.
Torto skonis labai priklauso nuo raguolių kokybės. Kuo geresni ir šviežesni raguoliai, tuo skaniau.
Šaltinis – bakingsecrets.lt