Galėsite patys kontroliuoti cukraus kiekį, pasirinkti grūdų dribsnius, sėklas, riešutus ir uogas, o viską pagaminsite labai lengvai ir greitai.
Mano granola
Ingredientai:
- 300 g trijų grūdų (avižinių, kvietinių, miežinių) dribsnių;
- 200 g sėklų ir riešutų (aš naudojau 30 g luptų skaldytų migdolų, 50 g neluptų migdolų riešutų, 20 g aguonų, 40 g linų sėmenų, 50 g moliūgų ir saulėgrąžų sėklų mišinio, 10 g čija (ispaninio šalavijo) sėklų);
- 5 kupini valg. šaukštai medaus/ klevų sirupo;
- 5-6 kupini valg. šaukštai kokosų aliejaus;
- 1 arb. šaukštas malto cinamono;
- 1 arb. šaukštas malto imbiero;
- 0,5 arb. šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina);
- 100 g džiovintų spanguolių;
- 80 g džiovintų juodųjų serbentų;
- žiupsnis jūros druskos, žiupsnis šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
Įkaitinkite orkaitę iki 150° C.
Grūdų dribsnius sumaišykite su riešutais ir sėklomis (džiovintų uogų kol kas dėti nereikia). Į nedidelį puodelį sudėkite kokosų aliejų, medų, vanilės ekstraktą, cinamoną, imbierą, druską ir pipirus. Maišydami šiek tiek pakaitinkite ant mažos ugnies, kol kokosų aliejus ištirps ir viskas susimaišys.
Pašildytą medaus, aliejaus ir prieskonių mišinį užpilkite ant dribsnių, sėklų ir riešutų. Gerai išmaišykite.
Didelę skardą ištieskite kepimo popieriumi ir ant jo tolygiai paskleiskite visą mišinį.
Kepkite orkaitėje maždaug 40 min., kol dribsniai taps auksinės spalvos. Būtinai kas 10 min. pamaišykite mišinį, kad dribsniai ir sėklos tolygiai apkeptų.
Iškepusį mišinį atvėsinkite. Vėsdama granola taps traški.
Kai visiškai atvės, sumaišykite su džiovintomis uogomis ir suberkite į sandarius indelius.
Taip paruoštą granolą sandariuose indeliuose galima laikyti iki mėnesio.
Granolą skanu valgyti su jogurtu, pienu. Taip pat galima barstyti ant keksiukų ar pyragų viršaus. Skanu valgyti ir vieną, kaip užkandį.
Su granola galima pasidaryti sluoksniuotą desertą: į nedidelio indelio dugną dėkite kelis šaukštus mėgstamos uogienės (geriausiai rūgštesnės) arba supjaustytų vaisių/uogų, sluoksnį natūralaus ar graikiško jogurto ir užbarstykite dribsnių.
Kai darau granolą, aš naudoju trijų arba penkių grūdų dribsnius. Tačiau tikrai galite naudoti ir vien tik avižinius dribsnius. Ar kitokius grūdų dribsnius ar jų mišinius, jei tik mėgstate. Jų pasirinkimas parduotuvėse dabar didelis.
Kokosų aliejų granolai naudoju dėl neutralaus skonio ir gerų jo maistinių savybių. Tačiau tikrai galite naudoti ir alyvuogių aliejų, šį receptą kažkada bandžiau ir su juo – buvo taip pat skanu. Kaip siūlau recepte, galite bandyti vietoj medaus naudoti klevų sirupą. Manau, taip pat tiktų ir agavų sirupas.
Jokio cukraus papildomai dėti tikrai nereikia, nes saldumas atsiras nuo medaus ir uogų. O jei norite mažiau saldžios granolos – naudokite tik sėklas ir riešutus bei šiek tiek sumažinkite medaus kiekį.
Šaltinis – „Mano virtuvės teatras“