Lengva, greita ir skanu: skrudinti dribsniai pusryčiams

Jeigu mėgstate granolą – skrudintus dribsnius – siūlau jos pasigaminti namuose. Nors parduotuvių lentynos lūžta nuo visokių rūšių granolos, dribsnių, sausų pusryčių, grūdų ir grūdelių, namuose pagaminta granola tikrai bus skanesnė, sveikesnė ir suteiks daugiau džiaugsmo.

Naminė granola.<br>J.Kazlauskaitės nuotr. („Mano virtuvės teatras“)
Naminė granola.<br>J.Kazlauskaitės nuotr. („Mano virtuvės teatras“)
Granolą skanu valgyti su jogurtu, šviežiomis uogomis.<br>J.Kazlauskaitės nuotr.
Granolą skanu valgyti su jogurtu, šviežiomis uogomis.<br>J.Kazlauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jorūnė Kazlauskaitė, „Mano virtuvės teatras“

Mar 11, 2016, 6:15 AM, atnaujinta Mar 8, 2022, 2:10 PM

Galėsite patys kontroliuoti cukraus kiekį, pasirinkti grūdų dribsnius, sėklas, riešutus ir uogas, o viską pagaminsite labai lengvai ir greitai.

Mano granola

Ingredientai:

  • 300 g trijų grūdų (avižinių, kvietinių, miežinių) dribsnių;
  • 200 g sėklų ir riešutų (aš naudojau 30 g luptų skaldytų migdolų, 50 g neluptų migdolų riešutų, 20 g aguonų, 40 g linų sėmenų, 50 g moliūgų ir saulėgrąžų sėklų mišinio, 10 g čija (ispaninio šalavijo) sėklų);
  • 5 kupini valg. šaukštai medaus/ klevų sirupo;
  • 5-6 kupini valg. šaukštai kokosų aliejaus;
  • 1 arb. šaukštas malto cinamono;
  • 1 arb. šaukštas malto imbiero;
  • 0,5 arb. šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina);
  • 100 g džiovintų spanguolių;
  • 80 g džiovintų juodųjų serbentų;
  • žiupsnis jūros druskos, žiupsnis šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Įkaitinkite orkaitę iki 150° C.

Grūdų dribsnius sumaišykite su riešutais ir sėklomis (džiovintų uogų kol kas dėti nereikia). Į nedidelį puodelį sudėkite kokosų aliejų, medų, vanilės ekstraktą, cinamoną, imbierą, druską ir pipirus. Maišydami šiek tiek pakaitinkite ant mažos ugnies, kol kokosų aliejus ištirps ir viskas susimaišys.

Pašildytą medaus, aliejaus ir prieskonių mišinį užpilkite ant dribsnių, sėklų ir riešutų. Gerai išmaišykite.

Didelę skardą ištieskite kepimo popieriumi ir ant jo tolygiai paskleiskite visą mišinį.

Kepkite orkaitėje maždaug 40 min., kol dribsniai taps auksinės spalvos. Būtinai kas 10 min. pamaišykite mišinį, kad dribsniai ir sėklos tolygiai apkeptų.

Iškepusį mišinį atvėsinkite. Vėsdama granola taps traški.

Kai visiškai atvės, sumaišykite su džiovintomis uogomis ir suberkite į sandarius indelius.

Taip paruoštą granolą sandariuose indeliuose galima laikyti iki mėnesio.

Granolą skanu valgyti su jogurtu, pienu. Taip pat galima barstyti ant keksiukų ar pyragų viršaus. Skanu valgyti ir vieną, kaip užkandį.

Su granola galima pasidaryti sluoksniuotą desertą: į nedidelio indelio dugną dėkite kelis šaukštus mėgstamos uogienės (geriausiai rūgštesnės) arba supjaustytų vaisių/uogų, sluoksnį natūralaus ar graikiško jogurto ir užbarstykite dribsnių.

Kai darau granolą, aš naudoju trijų arba penkių grūdų dribsnius. Tačiau tikrai galite naudoti ir vien tik avižinius dribsnius. Ar kitokius grūdų dribsnius ar jų mišinius, jei tik mėgstate. Jų pasirinkimas parduotuvėse dabar didelis.

Kokosų aliejų granolai naudoju dėl neutralaus skonio ir gerų jo maistinių savybių. Tačiau tikrai galite naudoti ir alyvuogių aliejų, šį receptą kažkada bandžiau ir su juo – buvo taip pat skanu. Kaip siūlau recepte, galite bandyti vietoj medaus naudoti klevų sirupą. Manau, taip pat tiktų ir agavų sirupas.

Jokio cukraus papildomai dėti tikrai nereikia, nes saldumas atsiras nuo medaus ir uogų. O jei norite mažiau saldžios granolos – naudokite tik sėklas ir riešutus bei šiek tiek sumažinkite medaus kiekį.

Šaltinis – „Mano virtuvės teatras“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.