Ajurvedinis valgis pažadins kūną iš žiemos stingulio

Šalyje pavasaris skaičiuoja jau antrą savaitę, o pagal Ajurvedą, metus skirstančią į šešis sezonus, jis prasidės kovo 21 d. Tai metas, kai gamta išsilaisvina iš žiemos sąstingio, atgimsta nauja energija.

„sanatan-dharma.lt“ nuotr.
„sanatan-dharma.lt“ nuotr.
Morkų ir žiedinių kopūstų kepsneliai.<br>„sanatan-dharma.lt“ nuotr.
Morkų ir žiedinių kopūstų kepsneliai.<br>„sanatan-dharma.lt“ nuotr.
Kičiri.<br>„sanatan-dharma.lt“ nuotr.
Kičiri.<br>„sanatan-dharma.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-03-15 09:16, atnaujinta 2023-03-19 19:58

Pagal Ajurvedą pavasarį dominuoja kapha – žemės ir vandens energija, kuri, sukaupta šaltuoju sezonu, ima skystėti ir šalintis iš organizmo. Tai pasireiškia padažnėjusiu kosuliu, peršalimu, karščiavimu, įvairiais patinimais. Todėl nepaisant šylančio oro vilionių, šiuo metu ypatingai reikia pasirūpinti nusilpusiu imunitetu ir padėti organizmui tinkamai prisitaikyti prie pereinamojo laikotarpio.

Pasak dvasinės kultūros centro „Shri Prakash Dham“ vegetarinių pamokėlių kuratorės Ingos Paliulionytės, šiuo metu būtina atkreipti dėmesį į maistą, kurį valgote, ir veiklą, kuria užsiimate.

Rekomenduojama reguliariai mankštintis, o mityba turėtų būti gausi maistinių medžiagų, stiprinanti ir lengvai virškinama. Vengtini labai saldūs, rūgštūs arba sūrūs patiekalai, vyrauti turėtų kartus, aštrus ir sutraukiantis skoniai.

„Pavasarį labai vertingi špinatai, įvairios salotos, pienių lapai, brokoliai, žiediniai kopūstai, morkos, šparagai, ridikėliai, salierų stiebai. Saikingai vartoti reiktų agurkus, bulves, moliūgus, pomidorus, alyvuoges“, – pasakojo I.Paliulionytė.

Daržoves gardinti ji siūlo grikiais, soromis, basmati ryžiais, burnočio sėklomis, bolivinėmis balandomis, miežiais, avinžirniais, spindulinėmis pupuolėmis, raudonaisiais lęšiais. Šiuo laikotarpiu idealiai tinka ir grūdų daigai.

„Ir nepamirškite patiekalų paskaninti prieskoniais: kalendra, petražolėmis, raudonėliais, šalavijais, kmynais, ciberžole, asafetida, juodaisiais pipirais, cinamonu, kardamonu, anyžiumi, pankoliu“, – patarė Inga ir siūlo pasigaminti morkų ir žiedinių kopūstų kepsnelius, kurie idealiai tinka su basmati ryžių ir spindulinių pupuolių troškiniu, kitaip vadinamu kičiri.

Tai vienas geriausiai virškinamų patiekalų, Ajurvedoje netgi laikomas gyvybiškai būtinu maistu, kuris atkuria kūno ir proto balansą.

Lengvi ir gardūs morkų ir žiedinių kopūstų kepsneliai

Ingredientai (10 vnt):

  • 350 g morkų;
  • 100 g žiedinio kopūsto;
  • 50 g špinatų;
  • 70 g avižinių dribsnių;
  • 50 g kviečių gemalų;
  • 80 g avinžirnių miltų;
  • 1/3 a. š. asafetidos (jogos mityboje šis prieskonis pakeičia svogūną ir česnaką);
  • 1/3 a. š. ciberžolės;
  • 1 a. š. maltos kalendros;
  • 1/2 a. š. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 a. š. juodgrūdės sėklų;
  • 1 a. š. druskos;
  • aliejaus kepimui.

Gaminimo eiga

Morkas sutarkuojame smulkia, žiedinį kopūstą – burokine trintuve. Susmulkiname špinatus. Suberiame avižinius dribsnius, kviečių gemalus bei avinžinirnių miltus. Gardiname prieskoniais. Viską gerai išminkome. Formuojame nedidelius paplotėlius ir kepame aliejuje.

Kičiri

Ingredientai (6-7 porcijos):

  • 220 g ryžių;
  • 120 g spindulinių pupuolių;
  • 1 š. lydyto Ghi sviesto;
  • 4 puodeliai vandens;
  • 2 morkos;
  • 1 brokolis;
  • 3 saliero stiebai;
  • 1 a. š. kumino sėklų;
  • 1/2 a. š. ciberžolės;
  • 1/2 a.š. maltų juodųjų pipirų;
  • 3 cm smulkintos imbiero šaknies;
  • 3 a. š. druskos .

Gaminimo eiga

Puode įkaitintame lydytą sviestą Ghi, dedame kuminą, imbierą ir kepiname, kol pasklinda malonus prieskonių kvapas. Tuomet beriame juoduosius pipirus ir ciberžolę, pamaišome, sudedame stambia trintuve tarkuotas morkas.

Po poros minučių pilame nuplautus ryžius ir spindulines pupuoles. Maišydami kepiname 2-3 minutes, pilame vandenį, pamaišome, suberiam druską. Po 10 min. suberiam saliero stiebus, o likus 5-7 min. iki virimo pabaigos – brokolio žiedynėlius. Verdame, kol kruopos visiškai suminkštėja.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.