Žiedinio kopūsto pyragas nustebins ne tik grožiu, bet ir skoniu

Gerbiamas ponas Yotamas Ottolenghi vėl atrado kelią į mano virtuvę. Šiandien – su labai gražiu ir gardžiu žiedinio kopūsto pyragu. Iš tiesų nežinau, ar tai pyragas, ar apkepas, bet galutinis rezultatas atrodo stulbinančiai – su juodų sezamų sėklų apdaru ir svogūnų žiedų karūna.

Žiedinio kopūsto pyragas.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Žiedinio kopūsto pyragas.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Žiedinio kopūsto pyragas.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Žiedinio kopūsto pyragas.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Daugiau nuotraukų (2)

Dangira, „Duok druskos“

Mar 18, 2016, 10:02 AM, atnaujinta Mar 19, 2023, 8:01 PM

Perpjovus aiškiai matosi kopūsto šakelės, įstrigusios gelsvoje tešloje, o be to, šis kepinys kvepia nepakartojamai. Pats šefas Y.Ottolenghi pataria juo mėgautis pietums ar vakarienei su maišytomis salotomis, bet man jis nelabai tiko kaip pagrindinis patiekalas.

Pasidariau jogurtinio padažo su šalotiniais svogūnais ir petražolėmis – mėgavausi pyragu kaip užkandžiu, ir draugus vaišinau, ir taip staiga jis dingo… O buvo didžiulis pyragas!

Žiedinio kopūsto pyragas

Reikės:

  • 1 vidutinio dydžio žiedinio kopūsto, apie 700 g;
  • 1 didesnio raudonojo svogūno;
  • 120 ml (apie pusės stiklinės) alyvuogių aliejaus;
  • 1/2 šaukšto šviežio rozmarino, smulkiai kapoto;
  • 10 kiaušinių;
  • 3 saujų (20 g) baziliko lapelių, kapotų;
  • 180 g miltų;
  • 2 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 1/2 šaukštelio ciberžolės miltelių;
  • 220 g tarkuoto sendinto sūrio;
  • druskos, pipirų;
  • sviesto formai patepti;
  • 2 šaukštų juodųjų arba baltųjų sezamų sėklų.

Padažui:

  • 2 šaukštų smulkiai pjaustyto šalotinio svogūno;
  • 6 šaukštų graikiško jogurto;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio Kajeno pipirų;
  • 3 šaukštų smulkiai kapotų petražolių.

Įkaitinkite orkaitę 180 laipsnių.

Žiedinius kopūstus supjaustykite šakelėmis, virkite pasūdytame vandenyje apie 10 minučių, kol suminkštės. Nupilkite virimo vandenį ir leiskite kiaurasamtyje gerai nuvarvėti.

Kol kopūstai verda, paruoškite tešlą. Nuo svogūno atpjaukite tris ar keturis pusės centimetro pločio žiedus, padėkite juos į šalį, o likusį svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, ant lengvos ugnies kepkite jame svogūnus ir rozmariną apie 8 minutes. Nukelkite nuo ugnies, leiskite atvėsti.

Kiaušinius lengvai išplakite, sumaišykite su bazilikais. Supilkite aliejų, svogūnus ir rozmariną, sumaišykite.

Dubenėlyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, ciberžolę, sendintą sūrį, pusantro šaukštelio smulkios druskos, kaip reikiant pagardinkite pipirais. Supilkite kiaušinių mišinį, gerai sumaišykite, suberkite virtą žiedinį kopūstą, atsargiai sumaišykite.

Tortinės formos dugną išklokite kepimo popieriumi, šonus patepkite sviestu, berkite sezamų sėklas ir pavartykite formą taip, kad sėklos priliptų prie šonų. Sudėkite paruoštą tešlą, išskaidykite likusius svogūno žiedus ir išdėliokite ant viršaus.

Kepkite pyragą įkaitintoje orkaitėje 45 minutes, kol gražiai paruduos.

Kol pyragas kepa, sumaišykite padažui skirtus ingredientus ir dėkite į šaldytuvą, kol prireiks.

Pyragu mėgaukitės lengvai šiltu, kambario temperatūros arba visai šaltu su jogurtiniu padažu.

Šaltinis – tinklaraštis „Duok druskos“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.