Smidrų vertę žmonės atrado dar Senovės Egipto laikais, kai ši daržovė buvo naudojama medicinoje ir net aukojama dievams. Vėliau juos itin pamėgo Prancūzijos karalius Liudvikas XIV – būtent jis smidrus paskelbė „karalių maistu“.
Kad galėtų nuolat mėgautis šia daržove, liepė auginti ją ištisus metus. Taigi, net istorija rodo, jog smidrai – tikras delikatesas. Skirtumas tik tas, jog dabar jie prieinami kiekvienam.
Lietuvoje gyvenantis italų šefas Gianas Luca Demarco siūlo paskanauti smidrų per Velykas. Štai jo receptas.
Kepti smidrai
Ingredientai:
sauja smidrų,
stiklinė džiūvėsėlių,
2 kiaušiniai,
saulėgrąžų aliejus,
naminis grybų padažas arba naminis majonezas.
Pakaitinkite saulėgrąžų aliejų – jis turi būti labai karštas.
Pasiruoškite lėkštutę su popieriumi smidrams nusausinti.
Nupjaustykite smidrų galus. Išplakite du kiaušinius ir pasiruoškite lėkštutę su džiūvėsėliais.
Smidrus pamirkyti kiaušinyje, po to džiūvėsėliuose ir dar kartą padarykite tą patį.
Smidrus sudėkite į puodą su aliejumi ir pakepkite minutę (situaciją kontroliuokite naudodami pincetą). Išimkite smidrus iš aliejaus ir sudėkite ant popieriaus, kad sugertų aliejų.
Valgykite su pačių pasiruoštu grybų padažu ar naminiu majonezu.