Visų išgirtas svogūnų pyragas, kuris niekada neatsibosta

Yra žmonių, kurie už gabalėlį šio pyrago su traškiu pagrindu ir pikantišku įdaru atiduotų bet ką. Jį valgo ir dideli, ir maži, net vaikai, kurie paprastai nemėgsta svogūnų. Nes svogūnus ištroškinus, pridėjus įvairių prieskonių, nelieka jokio aitrumo – tik salstelėjęs pikantiškas skonis. 

Svogūnų pyragas.<br>123rf nuotr.
Svogūnų pyragas.<br>123rf nuotr.
Svogūnų pyragas.<br>123rf nuotr.
Svogūnų pyragas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 1, 2016, 3:59 PM, atnaujinta Apr 4, 2023, 11:15 AM

Šis pyragas niekada neatsibosta, nes galima kepti su įvairiais priedais – šonine, kumpiu, dėti varškės sūrio. Bet klasikinis, vien tik svogūnų įdaras turbūt pats skaniausias.

Ataušęs svogūnų pyragas būna ne mažiau skanus. Tad jeigu liks, džiaugsitės skaniais pusryčiais. Bet dažniausiai jo nelieka – išgraibstomas akimirksniu. Išbandykite, ir įsitikinsite.

Svogūnų pyragas

Pagrindui reikės:

  • 1,5 stiklinės kvietinių miltų (galima naudoti ir viso grūdo, speltų arba maišytus);
  • 115 g šalto sviesto;
  • žiupsnio druskos;
  • kelių šaukštų labai šalto vandens.

Įdarui reikės:

  • 4-5 vidutinio dydžio svogūnų;
  • 2 šaukštų sviesto;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2 kiaušinių;
  • 150 g grietinės (galima keisti jogurtu);
  • kmynų;
  • 50 g sūrio (parmezano, bet galima naudoti ir paprastą fermentinį arba iš viso nenaudoti);
  • pusės arbatinio šaukštelio druskos.

Jeigu norite, į įdarą galite dėti gabalėliais pjaustytos rūkytos šoninės ar kumpio.

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, kapotą arba stambia trintuve sutarkuotą sviestą, trinkite rankomis, kol masė virs trupiniais. Įpilkite ledinio vandens ir minkykite, kol masė sulips. Jei ji trupa, pilkite po šaukštą šalto vandens.

Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30 min.

Per tą laiką ruoškite įdarą. 

Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, suberkite svogūnus ir kepkite maišydami, kol suminkštės. 

Iškeptus svogūnus ataušinkite. Kitame inde suplakite kiaušinius su grietine ir druska, pipirais, suberkite nuplikytus kmynus, tarkuotą sūrį. Sumaišykite su svogūnais. 

Išimkite tešlą iš šaldytuvo, dėkite ant miltais apibarstyto paviršiaus ir iškočiokite apskritimą, kuris tilptų į 24 cm skersmens formą žemais kraštais ir uždengtų kraštelius. Kai tešla išklosite formą, dėkite ją dar kartą į šaldytuvą ir laikykite 20 min.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Tešlos pagrindą subadykite šakute ir kepkite 8-10 minučių. Ištraukite.

Ant tešlos supilkite svogūnų įdarą.

Dėkite į orkaitę ir kepkite 45 minutes. Kol paviršius ims gražiai skrusti. 

Jei patieksite šiltą, galite apšlakstyti sojų padažu – šlakelis sūraus ir grybais kvepiančio padažo labai puikiai dera su salstelėjusiais svogūnais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.