Pats skaniausias varškės pyragas pagal lenkišką receptą

Keliaujant po kaimyninę Lenkiją ne vienam krinta į akis galybė nedidelių kepyklėlių, kuriose rytais nusidriekia eilės. Kepyklėlėse įprasta pirkti šviežią duoną ir pusryčių bandeles, jose skubantys į darbą pagriebia mielinę bandelę ar gabalėlį tradicinio pyrago. Visą dieną čia netrūksta nei prekių, nei klientų.

Krokuvos varškės pyragas.<br>N.Degutienės nuotr.
Krokuvos varškės pyragas.<br>N.Degutienės nuotr.
Krokuvos varškės pyragas.<br>N.Degutienės nuotr.
Krokuvos varškės pyragas.<br>N.Degutienės nuotr.
Krokuvos varškės pyragas.<br>N.Degutienės nuotr.
Krokuvos varškės pyragas.<br>N.Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Apr 3, 2016, 12:39 PM, atnaujinta Apr 4, 2023, 11:16 AM

O artėjant kokioms nors šventėms kiekviena prisipildo tipinių tos šventės patiekalų: spurgų ir žagarėlių per Užgavėnes, kepinių su aguonomis prieš Kalėdas ir varškės pyragų pavasarį.

Vienas tradicinių lenkiškų varškės pyragų – Krokuvos. Storas sluoksnis riebios ir labai aromatingos varškės klojamas ant trapios tešlos pagrindo. Dažniausiai pyragas gardinamas citrininiu glajumi, tačiau man skaniausias tiesiog apibarstytas cukraus pudra.

Krokuvos varškės pyragas

Trapiai tešlai: 

  • 350 g miltų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 1/2 stiklinės cukraus;
  • 170 g sviesto (šalto);
  • 1 kiaušinis;
  • 2 kiaušinių tryniai.

Varškės masei:

  • 1 kg riebios varškės;
  • 125 g sviesto;
  • 1,5 stiklinės cukraus pudros; 
  • 8 kiaušinių tryniai;
  • 5 kiaušinių baltymai;
  • nutarkuota apelsino žievelė;
  • 50 g (3 šaukštai) krakmolo;
  • 1/3 stiklinės razinų;
  • 4 šaukštai cukatų (jų pasigaminti galite ir patys – receptą rasite žemiau).

Citrininiam glajui:

  • 1/2 citrinos sultys;
  • apie 2/3–1 stiklinė cukraus pudros.

Pasigaminkite trapią tešlą

Dideliame virtuvinio kombaino dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir cukrų. Suberkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir kapokite, kol gausite riebius trupinius. Įmuškite kiaušinį, įdėkite trynius ir toliau kapodami maišykite, kol tešla sulips į rutulį (jei nesulimpa, įpilkite 1–2 šaukštus ledinio vandens).

Suformuokite iš tešlos rutulį, aptraukite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą valandai arba ilgiau.

Pasigaminkite varškės masę

Varškę kartu su sviestu permalkite mėsmale tris kartus arba sudėkite varškę ir minkštą sviestą į virtuvinio kombaino indą ir gerai viską sukapokite, kad išeitų vientisa masė.

Pusę kiaušinių trynių suplakite su puse kiekio cukraus pudros, kol tai virs balsva puria mase. Tada plakdami dėkite pakaitomis po vieną trynį ir vieną šaukštą cukraus pudros, kol sudėsite visus ingredientus ir kiaušinių plakinys bus labai purus.

Dalimis į trynių masę dėkite varškės masę, kiekvienąkart labai gerai išsukdami. Pabaigoje suberkite apelsino žieveles, krakmolą ir dar kartą viską labai gerai sumaišykite.

Įmaišykite karštu vandeniu nuplikytas citrinas ir cukatus.

Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite dalimis į varškės masę.

Pyrago kepimas

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Stačiakampę kepimo formą patepkite trupučiu sviesto ir išklokite kepimo popieriumi. 2/3 tešlos iškočiokite ir ja išklokite visą kepimo skardos apačią. Subadykite šakute.

Ant tešlos supilkite varškės masę ir gerai išlyginkite paviršių.

Iš likusios tešlos suformuokite ilgas virveles ir jas sudėliokite įstrižai per visą varškės plotą, papuošdami pyrago viršų.

Kepkite 55 minutes, kol pyragas gražiai paruduos. Atvėsinkite. Pyragą galite iškepti likus kelioms dienoms iki jo patiekimo, laikykite vėsioje vietoje (nebūtinai šaldytuve).

Citrininis glajus

Užvirinkite citrinos sultis ir dalimis įmaišykite cukraus pudrą, kol išeis tiršta masė. Atvėsinkite ir padenkite visą atšalusio pyrago paviršių.

Vietoj cukraus glajaus galite pyragą tiesiog pabarstyti cukraus pudra.

Cukatos

Labai plonai nulupkite 6 apelsinų žieveles (prieš tai kruopščiai nušveitę apelsinus šepetėliu). Stenkitės, kad kuo mažiau liktų baltos masės, nes ji suteiks cukatoms kartumo.

Supjaustykite žieveles labai mažais kvadratėliais ir suberkite į puodą storu dugnu arba keptuvę.

Užpilkite 1,5 stiklinės cukraus ir kaitinkite maišydami, kol cukrus ištirps ir jame ims virti žievelės. Virkite pamaišydami apie 20–30 min., kol žievelės susicukruos ir bus sausos.

Atšaldykite ir suberkite cukatas į sandariai užsidarantį indą, laikykite šaldytuve. Prieš vartojimą, kad suminkštėtų, perliekite verdančiu vandeniu.

Šaltinis – nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.