Svajonių „Medutis“: iš kelių receptų gimęs tortas

Kiekvienas receptas turi savo paslapčių. Ne išimtis – jau klasika tapęs „Medutis“. Mano „Medutis“ – iš kelių receptų. Po kelių bandymų pavyko susikurti savo skonio tortą. Drėgnas, minkštas, purus, su apelsinų skonio natele, toks mmm...

Tortas „Medutis“.<br>„Skanu, gražu ir su meile... Rita“
Tortas „Medutis“.<br>„Skanu, gražu ir su meile... Rita“
Tešlą paskleiskite kulinariniu teptuku.<br>„Skanu, gražu ir su meile... Rita“
Tešlą paskleiskite kulinariniu teptuku.<br>„Skanu, gražu ir su meile... Rita“
Tortas „Medutis“.<br>„Skanu, gražu ir su meile... Rita“
Tortas „Medutis“.<br>„Skanu, gražu ir su meile... Rita“
Daugiau nuotraukų (3)

Rita (ritocreceptai.lt)

Apr 16, 2016, 2:53 PM, atnaujinta Apr 12, 2022, 12:04 PM

Man patinka, kad tešlos nereikia kočioti ar pjaustyti biskvito. Biskvitai iškepa labai greitai. Gražūs, lygūs, tokie, kokių reikia. Biskvitus galite išsikepti iš anksto ir laikyti juos ilgai, tik vieną nuo kito reikia atskirti popieriumi, kad nesuliptų, uždengti ir laikyti sausai.

Biskvitams: 

  • 100 g cukraus;
  • 200 g natūralaus medaus;
  • 3 šaukštai 30 % grietinės;
  • 200 g sviesto; 3 kiaušiniai;
  • 2,5 šaukštelio nugesintos sodos (gesinimui reikia acto arba rūgščios grietinės);
  • miltų tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo.

Kremui:

  • 500 ml 30 % grietinės;
  • 500 ml 40 % grietinės;
  • cukraus pagal skonį (biskvitai saldūs, todėl daug cukraus nereikia);
  • 1 citrinos sultys;
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė (be baltos dalies);
  • apie 30 g želatinos (maždaug 3 šaukštai );
  • apelsinų sulčių želatinai brinkinti.

Šonams ir viršui:

  • 2 biskvitų trupiniai;
  • 200 g 40 % grietinės;
  • cukraus pagal skonį;
  • keli šaukštai citrinos sulčių.

Kaip gaminti

Skirtingai nei kituose medaus torto receptuose, šiame kaitiname tik medų. Dedame medų į puodelį ir kaitiname, kol pradės kunkuliuoti. Po 5-7 min. medus patamsės, tada dedame sviestą. Ištirpusį sviestą ir medų išmaišome ir dedame į šoną atvėsti.

Kiaušinius ir cukrų išplakame iki putų. Toliau į išplaktą kiaušinių masę po truputį plakdami pilame medaus ir sviesto masę, dedame grietinę ir nugesintą sodą. Po truputį sijodami pilame miltus ir maišome mediniu šaukštu. Turi gautis maždaug grietinės tirštumo tešla. Jeigu padauginote miltų, įdėkite dar kelis šaukštus grietinės.

Uždenkite tešlą plėvele ir dėkite brandinti į šaldytuvą iki 12 val. Išėmus tešlą iš šaldytuvo palaikome kambario temperatūroje, kol sušils. Jeigu sunku tiek laukti, kepkite iš nebrandintos tešlos.

Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Imame 24 cm. skersmens torto formą, atsegame šonus ir ant pado tiesiame kepimo popieriaus lakštą. Užspaudžiame tortinės šonus. Popierius nejuda ir yra patogu tepti tešlą. Dedame apie 2 medinius šaukštus tešlos ir plonai tepame silikoniniu teptuku arba šaukštu. Kuo ploniau tepsite, tuo bus skanesni biskvitai. Su silikoniniu teptuku patogiau, nes galima tešlą ištepti labai plonai. Paruošę šauname į orkaitę ir kepame apie 7-10 min. iki auksinės rudos spalvos. Stebėkite, kad nesudegtų – kuo plonesni biskvitai, tuo greičiau iškeps. Gerai, jeigu turite dvi formas, tuomet vienu metu iškeptumėte iškart 2 biskvitus.

Iškepusį biskvitą išimame, klojame kitą popieriaus lapą. Taip iškepame visus biskvitus, kiek išeis. Man išėjo 7 biskvitai.

Kremui brinkiname želatiną. Imame triskart daugiau vandens arba apelsinų sulčių nei želatinos. Kambario temperatūros grietinę truputį paplakame, bet visai neišplakame, pilame cukrų, citrinos sultis, nutarkuotą apelsino žievelę. Ragaujame ir jeigu trūksta saldumo ar rūgšties pridedame.

Plakdami pilame garų vonelėje ištirpintą želatiną. Išplakę kremą statome į šaldytuvą, kad truputį sustingtų. Dėl to sluoksniai nebus išbėgę. Jeigu norite puošti trupiniais, atidėkite 2 biskvitus ir padžiovinkite. Prieš sluoksniavimą nuo biskvito viršutinės dalies nubraukite lipnią luobelę – kremas geriau įsigers. Bet to galite ir nedaryti.

Sluoksniuojame tortą su kremu. Viršus turi būti kreminis. Kremą prieš sluoksniavimą padalinkite į lygias dalis. Aš sunaudojau 5 biskvitus.

Tortą reikia kelias valandas palaikyti kambario temperatūroje, tik po to dėti į šaldytuvą. Kad atskleistų savo skonį, „Medutis“ turi subręsti. Ką tik pagaminto valgyti nereikėtų. Vieną dieną kepame biskvitus, kitą pertepame, o trečią puošiame ir valgome.

Šonams ir viršui išplakame grietinę su cukrumi ir citrinos sultimis. Aptepame torto šonus, viršų ir apibarstome trupiniais. Jeigu biskvitai storesni, suteptą tortą brandinkite 2 paras.

Puoškite pagal savo fantaziją ir skonį. Skanaus!

Šaltinis – „Skanu, gražu ir su meile... Rita“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.