Mama žino, kaip iškepti „Šimtalapį“ ne prasčiau už totores

„Šis pyragas reikalauja nemažai darbo, bet skonis, sviesto ir cukraus karamelė ant pyrago viršaus, aguonų įdaras viska atperka“, – teigia septyniolikametė vilnietė Benedikta – Dominyka Pajaujytė, atsiuntusi totoriško pyrago „Šimtalapis“ receptą.

Šimtalapis.
Šimtalapis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2016, 2:18 PM, atnaujinta May 2, 2023, 5:34 PM

„Šis pyragas ne tik primena šventes – jis yra mano mamos firminis pyragas, – rašo Benedikta. – Prieš 5 metus mama susirado šio pyragą receptą ir nutarė jį pagaminti.

Mudvi susilažinome, nes man pasirodė, kad ji jo nepagamins.

Pirmasis bandymas buvo nekoks, tačiau po daug daug bandymų mama šį pyragą dabar gamina kaip tikra totorė.

Jį kepti išmokė ir mane“.

Benediktos mamos firminis pyragas „Šimtalapis“

Reikės:

  • 500 g miltų (geriausia 405D);
  • 25 g šviežių mielių;
  • 1,5 v.š. cukraus;
  • 3 mažų kiaušinių;
  • 500 g sviesto (mažiausiai 82% riebumo, nes skonis labai priklauso nuo sviesto kokybės);
  • 350 g cukraus;
  • 200 g aguonų.

Gaminimo eiga

1. Mieles užpilti šaukštu cukraus ir šaukštu šilto pieno.

2. Kiaušinius paplakti su šiltu pienu ir supilti ant mielių.

3. Tuomet iš lėto berti miltus ir minkyti tešlą. Nesuberkite visų miltų iš karto.

4. Minkyti tešlą apie pusę valandos (minkant turi jaustis pokštelėjimai tešloje), tačiau aš tiek kantrybės neturiu.

5. Tešlą padalinti į 5 vienodas dalis, šiuos gabalėlius apsukti maistine plėvele ir leisti truputį pakilti (aš kildinau šiltoje orkaitėje).

6. Kol kyla tešla, ištirpinkite sviestą.

7. Kai pakils tešla, paimkite vieną pakilusios tešlos gabaliuką, apibarstykite miltais stalą ir truputį pakočiokite, o po to tampykite tešlą, kol ji bus popieriaus plonumo.

8. Ant kito stalviršio užliekite šiek tiek ištirpinto sviesto ir padėkite ištampytą tešlos lakštą. Jį gausiai aptepkite sviestu ir apibarstykite cukrumi. Sviesto ir cukraus turi užtekti visiems penkiems lakštams.

9. Vėl pasibarstykite stalviršį miltais ir truputį pakočioję naują tešlos gabaliuką jį ištampykite ir uždėkite ant pirmojo lakšto. Aptepkite sviestu, apibarstykite cukrumi.

10. Taip ištampykite ir aptepkite visus lakštus. Paskutinįjį penktą lakštą taip pat aptepkite sviestu, cukrumi ir voleliu uždėkite nuplikytas ir permaltas aguonas. (Prieš tai jas užpyliau karštu vandeniu ir laikiau pusę dienos, permaliau blenderiu ir pagardinau 2 šaukštais medaus).

11. Suvyniokite į volelį „Šimtalapį“, užlipdykite kraštus ir dėkite į skardą.

12. Kepkite 180 C temperatūroje apie valandą ir 15 min. Kas 30 min. surinkite išbėgusį sviestą ir juo apliekite.

 

 

13. Iškepusį atvesinkite ir išimkite iš skardos. Skaniausias kitą dieną.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.