Izraelietiškos salotos: lengva pagaminti, skanu kaip restorane

Norite nustebinti svečius patiekalu, kuris privers juos pasijusti tarsi restorane? Tuomet jums gali praversti vilnietės Jūratės mėgstamų salotų receptas.

Izraelietiškos salotos.<br>J.Vaidelienės nuotr.
Izraelietiškos salotos.<br>J.Vaidelienės nuotr.
Produktai salotoms.<br>J.Vaidelienės nuotr.
Produktai salotoms.<br>J.Vaidelienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 26, 2016, 11:11 AM, atnaujinta May 21, 2019, 4:03 PM

„Šiomis salotomis vaišindavau savo svečius, kai nebesugalvodavau, kuo juos nustebinti. Bet pastaruoju metu pasiilgusi pavasario jas gaminu ir vakarienei, – rašo Jūratė. – Vis labiau populiarėjanti Rytų virtuvė man padėjo atrasti netikėtus skonius ir „susidraugauti“ su naujais prieskoniais bei daržovėmis, kaip kalendra ir pankolis.

Žiemos vakarienei dievinu sodrius ėrienos troškinius, o atšilus orams – lengvas rytietiškas salotas.

Rinkdamasi patiekalų receptus vis dažniau laikausi principo, – geriau mažiau, bet sodresnio ir turtingo skonio patiekalas. Toks, kuris suteiktų prabangą pasijusti lyg vakarieniaučiau restorane. Vakarais ragaujame, kritikuojame ir mėgaujamės.

Pastaba. Šios salotos puiki proga pratinti savo skonio receptorius prie pankolio ir kalendros. Pastarasis Rytų virtuvėje populiarus prieskonis ne visada sulaukia komplimentų – užaugintas lietuviškame darže būna gerokai aitresnis, nei pirktas prekybos centre. Tačiau šiose salotose kalendra susilieja su kitais skoniais ir juos papildo netapdama pagrindiniu akcentu. Galbūt ir Jūs atrasite šio prieskonio netikėtą subtilumą.“ 

Originalus pavadinimas – kibucų salotos. Jūratės šeimoje jos vadinamos Izraelio salotomis. Šaltinis – „Culina Mundi“

Izraelietiškos salotos

Reikės (4 arba net 6 asmenims):

1 pankolio gumbo;

250 g vyšninių pomidorų;

1 avokado;

2 rožinių greipfrutų;

1 ilgo agurko (arba dviejų nedidelių);

100 g fetos sūrio.

Užpilui reikės:

½ citrinos sulčių;

1 skiltelės česnako;

1 ryšelio šviežių kalendrų;

50 ml alyvuogių aliejaus;

druskos (aš naudojau „Indian Black Salt“);

maltų juodųjų pipirų.

Priedai:

12 juodųjų alyvuogių;

kelios mėtų šakelės.

Kaip gaminti

Greipfrutus perpjauti pusiau ir gražiai išimti minkštimo skilteles (nuvalyti ir nepalikti plėvelių, kurios suteikia kartumo). Pankolio gumbą supjaustyti juostelėmis, vyšninius pomidorus perpjauti pusiau, agurkus griežinėliais, avokadą ir fetos sūrį supjaustyti kubeliais. Smulkiai supjaustyti mėtų lapelius.

Į plaktuvą sudėti česnaką ir kalendras, supilti citrinos sultis ir suplakti. Įberti druskos ir pipirų. Iš lėto pilti alyvuogių aliejų ir dar kartą suplakti.

Visus produktus sumaišyti ir sudėti į greipfrutų puseles. Papuošti alyvuogėmis ir mėtomis.

Padažą užpilti tik prieš patiekiant į stalą arba patiekti atskirame inde, kad kiekvienas galėtų užsipilti pats.

Skanaukite!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.