Ką gaminti iš bolivinių balandų? Įdomus N. Degutienės pasiūlymas

Rizotas, kaip žinia, gaminamas iš arborio ryžių. Tik iš šios rūšies ryžių pagamintas tirštas kreminis patiekalas turi teisę vadintis rizotu. Tačiau aš mėgstu laužyti taisykles ir bandyti ryžius pakeisti kitomis kruopomis – perlinėmis, lęšiais arba bolivinėmis balandomis, dėl ko rezultatas – tikrai ne prastesnis!

Bolivinių balandų rizotas.<br>N. Degutienės nuotr.
Bolivinių balandų rizotas.<br>N. Degutienės nuotr.
Bolivinių balandų rizotas.<br>N. Degutienės nuotr.
Bolivinių balandų rizotas.<br>N. Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

Apr 26, 2016, 8:44 AM, atnaujinta May 2, 2023, 5:37 PM

Šis rizotą primenantis nesudėtingas patiekalas iš bolivinių balandų turi visas būtinas gero maisto savybes: skanus, sveikas, skirtingų tekstūrų, subalansuotų skonių, gražiai atrodantis ir netikėtas savo detalėmis. 

Ingredientai:

  • 3 stiklinės (750 ml) vištienos sultinio;
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • 1/2 svogūno, smulkiai supjaustyto;
  • 1 skiltelė česnako, susmulkinta;
  • 1 stiklinė ( 180 g) bolivinių balandų (quinoa);
  • 1/4 stiklinės (60 ml) baltojo vyno;
  • 1/4 stiklinės tarkuoto Parmezano sūrio (plius dar šiek tiek patiekimui);
  • druskos, grūstų juodųjų pipirų;
  • 60 g sviesto;
  • 500 g Briuselio kopūstų;
  • 1/2 stiklinės (80 g) pasmulkintų migdolų;
  • 1 stiklinė šalavijų lapų;
  • 1 šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės.

Gaminimo eiga

Vištienos sultinį užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir laikykite ant ugnies, kad lėtai virtų. Puode su storu dugnu įkaitinkite šauktą aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, nuolat maišydami (5-6 min.), kol jie taps permatomi. Tada suberkite česnakus ir dar minutę pakepinkite. Suberkite nuplautas ir labai gerai nusausintas bolivinių balandų kruopas ir maišydami toliau skrudinkite apie minutę.

Įpilkite balto vyno ir kepinkite, kol šis beveik visiškai išgaruos. Tada įpilkite samtelį karšto sultinio ir virkite karts nuo karto maišydami, kol kruopos sugers skystį. Pilkite dar samtelį sultinio, ir vėl kepinkite, kol kruopos sugers skystį. Taip per 10-15 minučių supilkite visą sultinį, o kruopos per tą laiką turėtų tapti al dente – ne pernelyg minkštos, tačiau traškios ir sultingos. Pabaigoje suberkite tarkuotą sūrį, išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais, ir palikite uždengtame puode.

Atskirkite išorinius lapus nuo didesnių Briuselio kopūstų.

Įkaitinkite keptuvėje sviestą ir sudėkite Briuselio kopūstus ir jų lapus. Kepinkite ant vidutinės ugnies apie 3 min., maišydami. Tada suberkite migdolus ir šalavijus bei citrinos žievelę, ir maišydami kepinkite dar 3 minutes, kol viskas gražiai apskrus.

Padalinkite rizotą į dubenėlius, ant viršaus užberkite Briuselio kopūstus su migdolais ir šalavijais. Patiekite pabarstę dar trupučiu tarkuoto sūrio ir grūstų juodųjų pipirų.

Šaltinis – nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.