Šefas moko ruošti menkę taip, kaip niekada to nesate darę

Penkių žvaigždučių viešbučio „Palanga“ restorano virtuvėje kvepia šviežia žuvimi: šefas Maksimas Mantorovas ruošia ir lankytojams siūlo šio sezono naujovę – gurmanišką patiekalą iš Baltijos menkės.

Menkės filė suktinukas baltojo vyno padaže su trumais, voveraitėmis ir apkeptomis daržovėmis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Menkės filė suktinukas baltojo vyno padaže su trumais, voveraitėmis ir apkeptomis daržovėmis.<br>A.Kubaičio nuotr.
M.Mantorovas neabejoja: gurmaniškai paruošta menkė užkariaus maisto žinovų širdis.<br>A.Kubaičio nuotr.
M.Mantorovas neabejoja: gurmaniškai paruošta menkė užkariaus maisto žinovų širdis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Palangoje jau keletą metų dirbantis M.Mantorovas yra dalyvavęs daugybėje tarptautinių Rusijos ir Italijos kulinarijos konkursų, kur pelnė ne vieną diplomą ir medalį.<br>A.Kubaičio nuotr.
Palangoje jau keletą metų dirbantis M.Mantorovas yra dalyvavęs daugybėje tarptautinių Rusijos ir Italijos kulinarijos konkursų, kur pelnė ne vieną diplomą ir medalį.<br>A.Kubaičio nuotr.
Menkės filė.<br>A.Kubaičio nuotr.
Menkės filė.<br>A.Kubaičio nuotr.
Maksmimas įgudusiais judesiais pašalina žuvies odą.<br>A.Kubaičio nuotr.
Maksmimas įgudusiais judesiais pašalina žuvies odą.<br>A.Kubaičio nuotr.
Štai taip vyniojamas suktinukas.<br>A.Kubaičio nuotr.
Štai taip vyniojamas suktinukas.<br>A.Kubaičio nuotr.
Štai taip vyniojamas suktinukas.<br>A.Kubaičio nuotr.
Štai taip vyniojamas suktinukas.<br>A.Kubaičio nuotr.
Štai taip vyniojamas suktinukas.<br>A.Kubaičio nuotr.
Štai taip vyniojamas suktinukas.<br>A.Kubaičio nuotr.
Suktinuko galai tvirtai užrišami.<br>A.Kubaičio nuotr.
Suktinuko galai tvirtai užrišami.<br>A.Kubaičio nuotr.
Suktinukas dedamas į verdantį vandenį.<br>A.Kubaičio nuotr.
Suktinukas dedamas į verdantį vandenį.<br>A.Kubaičio nuotr.
Salierai verdami piene, vėliau sutrinami.<br>A.Kubaičio nuotr.
Salierai verdami piene, vėliau sutrinami.<br>A.Kubaičio nuotr.
Voveraitės apkepamos, vėliau flambiruojamos (apliejamos alkoholiu ir trumpai padeginamos liepsna).<br>A.Kubaičio nuotr.
Voveraitės apkepamos, vėliau flambiruojamos (apliejamos alkoholiu ir trumpai padeginamos liepsna).<br>A.Kubaičio nuotr.
Daržovės apkepamos.<br>A.Kubaičio nuotr.
Daržovės apkepamos.<br>A.Kubaičio nuotr.
Puikaus skonio patiekalui suteikia trumai.<br>A.Kubaičio nuotr.
Puikaus skonio patiekalui suteikia trumai.<br>A.Kubaičio nuotr.
Nukerpama plėvelė.<br>A.Kubaičio nuotr.
Nukerpama plėvelė.<br>A.Kubaičio nuotr.
Suktinukas padalijamas į dvi dalis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Suktinukas padalijamas į dvi dalis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Pirmiausia į lėkštę keliauja daržovės, po to – suktinukas.<br>A.Kubaičio nuotr.
Pirmiausia į lėkštę keliauja daržovės, po to – suktinukas.<br>A.Kubaičio nuotr.
Menkės filė suktinukas baltojo vyno padaže su trumais, voveraitėmis ir apkeptomis daržovėmis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Menkės filė suktinukas baltojo vyno padaže su trumais, voveraitėmis ir apkeptomis daržovėmis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (18)

Lrytas.lt

Apr 28, 2016, 6:05 PM, atnaujinta May 2, 2023, 5:35 PM

„Puikumėlis!“ – žuvį glostė ir jos kokybę gyrė tituluotas virtuvės vadovas. Iš Kaliningrado kilęs, Maskvoje, Čeliabinske, Minske dirbęs Maksimas jau daugiau nei trejus metus vadovauja kurorto restoranui, į kurį veda visų gurmanų keliai. Tačiau jis vis dar nepaliauja žavėtis lietuviškų produktų kokybe.

„Pavyzdžiui, Kaliningrade, kuris taip pat yra prie Baltijos jūros, žuvies gauti sunku. O čia – šviežiausia žuvis, kuri kainuoja mažiau nei pigiausia šaldyta“, – džiaugėsi virtuvės žinovas. Šviežutėlė menkė restoranui perkama iš Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono.

„Menkė labai tinka tiek miesto, tiek kurorto restoranui. Miesto restorane ji be konkurencijos – pati tinkamiausia žuvis dienos pietums. O kurorto restorane, mano manymu, turi būti kuo įvairesnių patiekalų, kad turėtume ką pasiūlyti kuo platesnei auditorijai – ir tiems, kurie atvyko turėdami ribotą biudžetą, ir tiems, kurie nori paragauti ko nors išskirtinio ir prabangaus“, – įsitikinęs Maksimas.

Jis – ne vieną talentą užauginusio žinomo italų šefo Ignazio Rosa mokinys.

M.Mantorovas yra dalyvavęs daugybėje tarptautinių Rusijos ir Italijos kulinarijos konkursų, kur pelnė ne vieną diplomą ir medalį.

Vieną jų – už itin įspūdingą patiekalą – burokėlių sultyse troškintą menkę. Tokį gurmanišką šedevrą paruošęs Maksimas pelnė bronzos medalį prestižiniame kulinarų konkurse Maskvoje Kremliaus taurei laimėti, kuriame varžėsi 500 pretendentų iš visos Europos. Tad ši žuvis jam, galima sakyti, neša sėkmę.

Žuvį mėgstančius restorano lankytojus Maksimas žada palepinti įvairiais menkės patiekalais. Pavyzdžiui, pusryčiams dabar ruošiama garuose virta menkė Viduržemio jūros marinate.

Viešbučio „Palanga“ restoranas garsėja grilyje keptais patiekalais, tad atšilus orui lauke bus kepama ir žuvis. Galbūt tai bus itin egzotiškas patiekalas – bananų lapuose kepta menkė, o gal Maksimas su komanda sukurs kitokį gurmanišką patiekalą – jo galvoje verda daugybė minčių.

O šiandien restorano svečiai jau gali paskanauti naujausio virtuvės šefo šedevro: garuose savo sultyse brandintos Baltijos menkės filė suktinuko baltojo vyno padaže su trumais, voveraitėmis ir apkeptomis daržovėmis.

M.Mantorovas neabejoja, kad garuose brandintas menkės suktinukas bus populiarus patiekalas restorane – jis puikiai žino, kaip užkariauti reiklių gurmanų širdis ir skrandžius.

Pasigaminti burnoje tirpstantį menkės patiekalą galite ir jūs – Maksimas mielai pasidalino receptu.

Vienam patiekalui reikia dviejų menkės filė gabalėlių. Pirmiausia nupjaukite odą. Maksimas parodė, kaip tai padaryti: filė paguldykite ant lentelės oda žemyn ir pjaukite peiliu palei pat odą. Jos neišmeskite – bus reikalinga.

Filė apšlakstykite alyvuogių aliejumi, druska, pipirais, čiobreliais.

Ant stalo patieskite didelį gabalą maistinės plėvelės. Paklokite menkės odą, suglauskite abu gabalėlius. Ant odos skersai dėkite filė ir tampriai susukite. Plėvelę apvyniokite daug kartų, kad verdant neišbėgtų sultys. Galus užsukite ir užriškite virvele.

Dėkite į verdantį vandenį, prispauskite lėkštele ar šakute, kad suktinukas neiškiltų į paviršių ir virkite ant vidutinės ugnies 20 minučių. Taip išskirs menkės sultys, ir ji brandinsis jose.

Per tą laiką paruoškite padažą. Į puodelį pilkite baltojo sausojo vyno, žiupsnelį cukraus ir virkite, kol tūris sumažės du kartus. Įdėkite vieną-du šaukštus sviesto ir kaitinkite maišydami, kol padažas taps kreminis.

Prie sultingo menkės suktinuko labai tinka švelni salierų košė. Pjaustytą svogūno galvą ir porą skiltelių česnako apkepkite svieste nedideliame puode, tada suberkite nuluptą ir kubeliais supjaustytą salierą. Berkite druskos, čiobrelių, užpilkite pienu ir virkite, kol salierai suminkštės. Sutrinkite.

Paruoškite daržoves garnyrui: apvirkite bulves, brokolius blanširuokite. Apkepkite keptuvėje aliejuje, galiausiai dėkite batatų riekeles, paskaninkite sviestu, druska.

Paskutinis akcentas: patiekalą galite paskaninti apkeptomis voveraitėmis, konservuotais arba šviežiais trumais.

Išvirtą suktinuką, atsargiai nukirpę plėvelę, pjaukite perpus, dėkite į lėkštę šalia salierų košės, užpilkite padažu, dėkite daržoves, puoškite.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.