Vištieną ananase kaunietė ruošia pagal Maltoje išgirstą receptą

„Lietuvos ponia 2014“, verslininkė B.Rumšienė (44 m.) nuvykusi į svečią šalį iš vietos virtuvės meistrų sugeba išgauti patikusio gurmaniško valgio receptą. Pasitelkusi fantaziją kaunietė patiekalus tobulina suteikdama jiems naują skonį.

G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
B.Rumšienė maistą patiekia ne vien lėkštėse ar ant padėklo. Moteris vietoj įprastų indų naudoja ir vaisius, daržoves, kurių minkštimą išskobia.<br>G.Bitvinsko nuotr.
B.Rumšienė maistą patiekia ne vien lėkštėse ar ant padėklo. Moteris vietoj įprastų indų naudoja ir vaisius, daržoves, kurių minkštimą išskobia.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Iveta Skliutaitė, „TV antena“

2016-05-03 11:34, atnaujinta 2017-05-26 19:36

Namų virtuvė – jos valdos. Kad maistas glostytų gomurį ir būtų gražiai patiektas, B.Rumšienė čia gali suktis ne vieną valandą, rašo „TV antena“.

„Kai kurių patiekalų ruošimo procesas užtrunka, tačiau man svarbu, kad maistas būtų skanus ir estetiškai atrodytų. Juk žmogus pirmiausia valgo akimis“, – kalbėjo kaunietė.

B.Rumšienė maistą patiekia ne vien lėkštėse ar ant padėklo. Moteris vietoj įprastų indų naudoja ir vaisius, daržoves, kurių minkštimą išskobia. Tam taip pat puikiai tinka įvairių formų kriauklės.

Šios nedidelės gudrybės Betą sužavėjo keliaujant po svetimus kraštus.

„Viešint Maltoje patiko nedidelis jaukus restoranas, kurio virtuvės meistras maistą patiekdavo perpjauto ir išskobto ananaso pusėse. Į jas maltietis dažniausiai sudėdavo troškintą triušieną arba keptos jautienos gabalėlius, šalia jų – virtus ryžius.

Aš labiau mėgstu paukštieną, todėl kartą paprašiau jo paruošti vištienos patiekalų. Jie buvo tokie gardūs, kad išdrįsau paprašyti recepto“, – pasakojo B.Rumšienė.

– Keliaudama po kitas šalis sužinote įdomių receptų?

– Italijoje, Graikijoje ypač sužavėjo įvairiausiais būdais paruoštos jūrų gėrybės. Ne mažiau skani buvo ir žuvis, kepta su vietos prieskoninėmis žolelėmis.

Pagal sicilietiškus receptus namuose kepu lašišą arba tuną.

Rytuose supratau, kad ten pagrindinis dalykas – prieskoniai, kurie maistui suteikia nepakartojamą skonį ir kvapą.

Šafranu, ciberžolėmis ir įvairiais kitais rytietiškais prieskoniais mėgstu paskaninti salotas, troškinius.

– Kokį egzotiškiausią patiekalą esate ragavusi?

– Iki šiol nedrįsau paragauti vabzdžių, paukščių lizdų, šunienos ar beždžionės smegenėlių. Net jūrų gėrybes mėgstu valgyti apdorotas, todėl praryti šviežią austrę man yra nemenka egzotika. (Juokiasi.)

– O tradicinius lietuviškus valgius ruošiate? Ypatingą patiekalą turite?

– Lietuviškas maistas ant mūsų stalo garuoja dažnai. Daugelį receptų perėmiau iš mamos ir sveiko maisto ruošimo knygų.

Rytais kepu tradicinę kiaušinienę arba omletą. Pietums mėgstu virti sriubas, jautienos ar vištienos sultinį su mums įprastomis daržovėmis, kepti kepsnius, bulvinius blynus. Mano išskirtinis patiekalas – balandėliai su bulvėmis. Juos mėgsta visa šeima. Tikriausiai vienintelis patiekalas, kurio nepamatysite ant mūsų stalo, – cepelinai. Tai labai sunkus maistas.

– Be kokio produkto neįsivaizduojate savo mitybos?

– Be šviežių daržovių. Jas valgau kasdien. Dažnai ruošiu įvairias salotas. Nuo vaikystės esu išmokyta atsisakyti bandelių, sausainių, kitų baltų miltų kepinių, o vietoj jų rinktis vaisius ir daržoves.

– Saldumynams pavyksta atsispirti?

– Tortų ir pyragų kasdien tikrai nevalgau, bet dažną savaitgalį pasilepinu gabalėliu maskarponės torto su braškėmis.

Saldumynų neruošiu, bet pastebėjau, kad aštuoniolikmetė dukra Gintarė vis dažniau kepa keksiukus, sausainius.

Vištiena ananaso pusėse

Patiekalui reikės:

1 ananaso, 2 vištos krūtinėlių, 1 šaukšto medaus, 2 šaukštų rudojo cukraus, žiupsnio sezamų sėklų, pusės stiklinės sojų padažo, aliejaus, 300 g ryžių, 250 g konservuotų ananasų, 1 žalios ir 1 raudonos saldžiųjų paprikų, 2 morkų, 1 svogūno, 2 aitriųjų pipirų, druskos, 1 saliero stiebo, pomidorų padažo.

Ananasą perpjaukite pusiau, išskobkite vidų, jį supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į lėkštę. Keletą gabalėlių vaisiaus vertėtų suvalgyti prieš mėgaujantis paukštiena – taip suaktyvinsite virškinimą.

Vieną krūtinėlę supjaustykite kubeliais ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Supilkite sojų padažą, įberkite rudojo cukraus, pagardinkite medumi. Kai iškeps, mėsa bus tamsiai rudos spalvos. Tuomet vištieną apibarstykite sezamų sėklomis.

Kitą krūtinėlę taip pat supjaustykite kubeliais ir vartydami kepkite įkaitintame aliejuje.

Kitoje keptuvėje pasiruoškite padažą: apkepinkite juostelėmis pjaustytas morkas, salierus, paprikas, žiedais raikytą svogūną, smulkintus aitriuosius pipirus. Baigdami ruošti padažą sudėkite ananasų kubelius, supilkite pomidorų padažą ir pasūdykite.

Troškinkite 10 minučių. Tada padažą supilkite ant vištienos ir dar 5 minutes pakaitinkite, kol mėsa įgaus auksinį atspalvį.

Skirtingais būdais ruoštą paukštieną sudėkite į atskiras ananaso puses, šalia įdėkite virtų ryžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.